Now Reading
Κεράσια: το πιο αγαπημένο φρούτο των παιδιών

Κεράσια: το πιο αγαπημένο φρούτο των παιδιών

Προσφέρουν πολλούς ωφέλιμους λόγους για να τα προτιμάτε!

Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά

Τα χρώματα μπορούν να ποικίλλουν από κίτρινο έως βαθύ μαύρο-κόκκινο.

Όλες οι ποικιλίες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και διαθέτουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα φλιτζάνι (154 γραμμάρια) γλυκών, ακατέργαστων, κερασιών με κουκούτσια παρέχει:

Θερμίδες: 97

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 18% της ημερήσιας συνιστάμενης ποσότητας (ΗΣΠ)

Κάλιο: 10% της ΗΣΠ

Χαλκός: 5% της ΗΣΠ

Μαγγάνιο: 5% της ΗΣΠ

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, ιδίως οι φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο, ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και της υγείας του δέρματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τη συστολή των μυών, τη λειτουργία των νεύρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διεργασίες.

Τα κεράσια είναι επίσης μια καλή πηγή ινών, η οποία βοηθά στη διατήρηση του πεπτικού σας συστήματος υγιή τροφοδοτώντας ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και προωθώντας την κανονικότητα του εντέρου.

Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες Β, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Η υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων στα κεράσια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη για την υγεία αυτού του φρούτου. Αν και η ποσότητα και ο τύπος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία, όλα τα κεράσια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αυτό το υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες και πρόωρη γήρανση.

Τα κεράσια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών που βοηθούν στην καταπολέμηση των κυτταρικών βλαβών, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της γενικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι πλούσιες σε πολυφαινόλες δίαιτες μπορούν να προστατεύσουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ψυχική παρακμή και ορισμένους καρκίνους.

Τα κεράσια περιέχουν επίσης καροτενοειδή χρωστικά όπως β-καροτένιο και βιταμίνη C, και τα δύο έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες (6).

Βοηθούν τις αθλητικές επιδόσεις

Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής από την άσκηση.

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα κερασιάς μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση της άσκησης.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Η κατανάλωση κερασιών ή η κατανάλωση χυμού από κεράσι μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Αυτά τα οφέλη που προάγουν τον ύπνο μπορεί να αποδοθούν στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ενώσεων του καρπού. Επιπλέον, τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης.

Μπορούν να προστεθούν εύκολα στη διατροφή σας

Τα κεράσια είναι ευπροσάρμοστα και απίστευτα νόστιμα.

Τόσο ο χυμός όσο και ο καρπός τους ταιριάζει με πολλά τρόφιμα. Επιπλέον, σχετικά προϊόντα, όπως αποξηραμένα κεράσια, γλυκό κεράσι, σιρόπι κεράσι και χυμός κερασιού, κάνουν ενδιαφέρουσες προσθήκες σε πολλές συνταγές.

Δείτε Επίσης

 

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να ενσωματώσετε τα κεράσια στη διατροφή σας:

  • Απολαύστε τα φρέσκα ως γλυκό σνακ.
  • Συνδυάστε τα αποξηραμένα κεράσια με τσιπ μαύρης σοκολάτας, νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη και αλατισμένα αμύγδαλα για ένα υπέροχο σπιτικό μείγμα.
  • Φτιάξτε μια κομπόστα κερασιού από κατεψυγμένα κεράσια ή φρέσκα κεράσια ή γλυκό του κουταλιού κεράσι σε γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης ή πουτίγκα από σπόρους chia.
  • Προσθέστε κεράσια σε φρουτοσαλάτα.
  • Ενσωματώστε τα αποξηραμένα κεράσια σε ψημένα προϊόντα για μια φυσική γλυκύτητα.
  • Προσθέστε λίγο χυμό κερασιού σε ανθρακούχο νερό και συμπληρώστε με μια φέτα λεμονιού για ένα διασκεδαστικό κοκτέιλ.
  • Προσθέστε φρέσκα σε παγωτό, πίτες, θρυμματισμένα και άλλα επιδόρπια.
  • Φτιάξτε μια σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου κερασιών για χρήση σε πιάτα με κρέας ή πουλερικά.
  • Φτιάξτε μια σάλτσα από κεράσια σε κύβους και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό για να σερβίρετε μαζί με αλμυρά γεύματα.
  • Προσθέστε κεράσια στο αγαπημένο σας smoothie.

Οι δυνατότητες χρήσης κερασιών στην κουζίνα σας είναι ατελείωτες, οπότε μην φοβάστε να πειραματιστείτε.

 

Συνταγή για μαρμελάδα κεράσι

Υλικά:

1 κιλό κεράσια (μένουν περίπου 850gr μετά την αφαίρεση κοτσανιών και κουκουτσιών)

700 -850gr ζάχαρη

125ml (1/2 κούπα) νερό

2 κουταλιές χυμό λεμονιού ή μισό λεμόνι σε φέτες

Εκτέλεση:

Βγάζουμε τα κοτσάνια από τα κεράσια και τα πλένουμε καλά. Με ένα μαχαιράκι τα ανοίγουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα ανοίγουμε πάνω από λεκανίτσα ή κατσαρόλα για να με χάσουμε και το ζουμί τους. Επίσης αφήνουμε τα κουκούτσια σε ένα μπολ, δεν τα πετάμε.  Όταν τελειώσουμε, τοποθετούμε τα κεράσια σε κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους και από πάνω απλώνουμε τη ζάχαρη. Βάζουμε στο μπολ με τα κουκούτσια το νερό να πάρει και τα τελευταία υγρά από τα κουκούτσια και περιχύνουμε μ’ αυτό  τα υλικά στην κατσαρόλα μας.

«Ζυμώνουμε» με το χέρι λίγο να βγουν κι άλλα υγρά. Αφήνουμε να μείνουν 1-2 ώρες και βάζουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει. Πρέπει να είμαστε από πάνω της γιατί τα κεράσια είναι από τα φρούτα που βγάζουν αρκετό αφρό. Βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό όταν μαζεύεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από το μάτι, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα και μετά με το σκέπασμα της κατσαρόλας. Αφήνουμε να σταθεί για 20-24 ώρες. Την επόμενη μέρα λοιπόν, αλέθουμε στο βαθμό που θέλουμε τη μαρμελάδα με ραβδομπλέντερ κατευθείαν στην κατσαρόλα ή στο  multi, προσθέτουμε το χυμό ή τις φέτες λεμονιού και βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει.

Αν έχουμε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει στους 105-107 βαθμούς. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και σερβίρουμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε δροσερό ντουλάπι.

(πηγή: botrini.gr)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top