Now Reading
Ένα παιδί που πιστεύει στον εαυτό του μπορεί να κάνει τα πάντα!

Ένα παιδί που πιστεύει στον εαυτό του μπορεί να κάνει τα πάντα!

Βάζοντας γερές βάσεις αυτοπεποίθησης

Μια υγιής αίσθηση αυτοεκτίμησης είναι ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια που μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα παιδί. Είναι ένα από τα κλειδιά για την υγεία και την ευημερία του παιδιού καθώς και για την κοινωνική, πνευματική, συμπεριφορική και συναισθηματική υγεία και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις οπισθοδρομήσεις, την πίεση από τους συμμαθητές και άλλες προκλήσεις στον δρόμο της ζωής.

Η αυτοεκτίμηση είναι βασικά ο τρόπος με τον οποίο το παιδί βλέπει και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, καθώς και την ικανότητά του να κάνει πράγματα. Είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη από το πόσο αισθάνεται αγαπημένος και πόση υποστήριξη και ενθάρρυνση – ή κριτική– λαμβάνει από σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, όπως οι γονείς του.

Δώστε το παιδί αγάπη κάθε μέρα

Όταν ξέρει το παιδί πόσο το αγαπάτε  έχει μια αίσθηση ασφάλειας και αποδοχής που του είναι σημαντικά για να διαμορφώσει την εικόνα που έχει το ίδιο για τον εαυτό του. Η αγάπη σας θα θέσει τις βάσεις για τις υγιείς και ισχυρές σχέσεις που θα διαμορφώσει αργότερα στη ζωή του. Αγκαλιάστε το παιδί σας όταν λέτε αντίο και γεια σου, χαλαρώστε μαζί και διαβάστε ένα βιβλίο, και δείξτε ότι το αγαπάτε με πολλούς τρόπους, κάθε μέρα.

Παίξτε με το παιδί και διασκεδάστε

Όταν παίζετε με το παιδί, του δείχνετε ότι σας αρέσει να περνάτε μαζί του χρόνο και ότι εκτιμάτε την παρέα του. Το να διασκεδάζετε με το παιδί σας έχει πολλά οφέλη: όχι μόνο το παιδί θα αναπτύξει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να είναι ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό άτομο που μπορεί να σχηματίσει σταθερούς κοινωνικούς δεσμούς, αλλά μελέτες έχουν δείξει αυξάνονται οι πιθανότητες ενός παιδιού να είναι ευτυχισμένο και ο κίνδυνος κατάθλιψης και το άγχος μειώνεται όταν οι γονείς παίζουν μαζί τους.

Δώστε του ευθύνες

Το να είναι υπεύθυνο για να κάνει κατάλληλες για την ηλικία του δουλειές δίνει στο παιδί μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης. Ακόμα κι αν δεν κάνει κάτι τέλεια, αν γνωρίζει ότι εκτιμάτε τις προσπάθειές του, κι αν το επαινείτε για όλα τα πράγματα που κάνει καλά, θα δείτε ότι με την πάροδο του χρόνου θα βελτιωθεί σε πολλά πράγματα, .

Αφήστε το παιδί σας να είναι ανεξάρτητο

Τα χρόνια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης της ανεξαρτησίας στα παιδιά. Μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στα χρόνια της μέσης εκπαίδευσης, πολλά παιδιά αρχίζουν να περνούν χρόνο μόνοι τους στο σπίτι, ή να πηγαίνουν στο σχολείο μόνοι τους και βοηθάνε τα πιο μικρά τους αδέρφια. Είναι σημαντικό οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά να μεγαλώνουν ολοένα και πιο ανεξάρτητα.

Δείτε Επίσης

Μάθετε στα παιδιά ότι η αποτυχία κι η απώλεια είναι μες στη ζωή

Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι η ύπαρξη του ανθρώπου σημαίνει να κάνουν λάθη και να μην είναι τέλειοι. Διδάξτε του να βλέπει ότι οι αποτυχίες είναι αυτό από το οποίο διδάσκει, μαθαίνουμε ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας.

Ποτέ μην προσβάλλετε ή υποτιμήσετε το παιδί σας

Όταν το παιδί σας κάνει κάτι που σας τρελαίνει, μην βγείτε εκτός εαυτού. Μην το μαλώνετε όταν είναι με κόσμο.  Απομακρύνετε με τρόπο το παιδί και μιλήστε του με έναν ευχάριστο και φιλικό τόνο. Όταν παραμένετε ήρεμοι, όταν διατηρείτε την ευγένεια και την ψυχραιμία σας, τότε και το παιδί ξανακερδίζει πιο γρήγορα και πιο εύκολα την αυτοκυριαρχία του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top