Now Reading
Έλειψε δύο εβδομάδες για διακοπές και γύρισε «μεγαλύτερο»

Έλειψε δύο εβδομάδες για διακοπές και γύρισε «μεγαλύτερο»

Άλλη μια στιγμή που συνειδητοποιείς πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος όταν έχεις παιδιά

Τα καλοκαίρια τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα ή είναι που οι γονείς χαλαρώνουν και βλέπουν πιο καθαρά τις αλλαγές της ανάπτυξης; Όσο κι αν μετράμε τα χρόνια με τη μέρα των γενεθλίων τους, από τη στιγμή που τα παιδιά αρχίσουν σχολείο ο χρόνος μετράει με τάξεις. Και με αυτόν τον τρόπο τα καλοκαίρια ως το μεταίχμιο από τη μία τάξη στην επόμενη αποτελούν ορόσημο. Η στιγμή ωστόσο που ως γονιός «τρομάζεις» με το πόσο «απότομα» μεγάλωσε το παιδί σου είναι όταν πάει για ένα μικρό διάστημα διακοπές μόνο του και γυρίσει σπίτι. Είτε πήγε στην κατασκήνωση είτε σε συγγενείς, αυτό που πας να πεις αυθόρμητα «ω πόσο μεγάλωσες;» βλέπεις όχι μόνο ότι ισχύει 100% αλλά ότι στην πραγματικότητα έχει μεγαλώσει περισσότερο απ’ όσο περίμενες.

Το καλοκαίρι και γενικά τις περιόδους εκτός σχολείου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Μελέτες έδειξαν ότι οι διατροφικές αλλαγές, η διαφοροποίηση του καθημερινού προγράμματος και κυρίως η ελάττωση (έως εξαφάνιση) του άγχους συντελούν στο να ολοκληρωθούν αναπτυξιακά στάδια τα οποία γίνονται αισθητά από τους άλλους.

Η πιο ορατή αλλαγή στο σώμα τους είναι συνήθως το ύψος. Δεν είναι οφθαλμαπάτη ή ψευδαίσθηση, όντως το παιδί σας ψήλωσε (και μπορεί να ψήλωσε και αρκετά) μέσα στο χρονικό διάστημα που έχετε να το δείτε. Παράλληλα, μπορεί να μάκρυναν τα οστά του, να έδεσε το σώμα του ή να άλλαξε ο τόνος της φωνής του. Βάζοντας στην εικόνα των αλλαγών και το ενδεχόμενο μαύρισμα στην επιδερμίδα του συν το άνοιγμα λόγω ήλιου στο χρώμα των μαλλιών του, όλα αυτά συντελούν στο να εμφανισθεί μπροστά σας ένα «άλλο» παιδί – που φαντάζει στα μάτια σας πολύ μεγαλύτερο!

Όταν το παιδί μεγαλώνει καθημερινά ενώ είναι μαζί σας στο σπίτι οι αλλαγές που συμβαίνουν δεν παρατηρούνται πάντα τόσο ευδιάκριτα. Θα πρέπει να το βάλουμε στη ζυγαριά για να δούμε το βάρος του ή να πάρουμε το μέτρο για να δούμε πόσο ψήλωσε. Εκεί που σίγουρα κάθε γονιός καταλαβαίνει το πόσο έχει μεγαλώσει το παιδί του είναι στα ρούχα που κονταίνουν, στενεύουν και στο νούμερο των παπουτσιών που συνεχώς αλλάζει.

Δείτε Επίσης

Πόση συγκίνηση, πόση χαρά και πόση αγωνία ωστόσο εμπεριέχει αυτή η φράση; Λες «πόσο μεγάλωσες» και αυτόματα κάνεις ένα φλασμπάκ σε όλες τις δυνατές στιγμές της ζωής του που μεσολάβησαν από τη μέρα της γέννησής του έως σήμερα. Ενώ ταυτόχρονα πιάνεις τον εαυτό σου να φτιάχνει σενάρια για το μέλλον…

Όταν είσαι γονιός ο χρόνος μετράει αλλιώς, άλλοτε απίστευτα γρήγορα και άλλοτε απίστευτα αργά – τα καλοκαίρια όμως ο χρόνος περνάει όμορφα και απολαυστικά! Τα παιδιά μεγαλώνουν, ο χρόνος περνάει, ας τον ζήσουμε ουσιαστικά – ας μειώσουμε το άγχος (τους και το δικό μας) και στις εκτός διακοπών περιόδους.   

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top