Πώς να εντοπίσετε, να αποτρέψετε και να διορθώσετε τη γονική εξουθένωση - Childit
Now Reading
Πώς να εντοπίσετε, να αποτρέψετε και να διορθώσετε τη γονική εξουθένωση

Πώς να εντοπίσετε, να αποτρέψετε και να διορθώσετε τη γονική εξουθένωση

Μία από τις καλύτερες λύσεις για την εξάντληση είναι να συμφιλιωθείτε με τη σκέψη ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα

Οι γονείς, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, συχνά αισθάνονται ότι πρέπει να «τα κάνουν όλα» για να είναι καλοί γονείς. Οι γονείς θυσιάζουν πολύ από τον χρόνο και την ενέργειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει μια πρόκληση –μια διάγνωση, μια αναπηρία ή έναν αγώνα ψυχικής υγείας– ένας γονέας δίνει ακόμα περισσότερα.

Ωστόσο, όταν ένας γονέας βάζει τον εαυτό του τελευταίο επανειλημμένα, δεν είναι καλό ούτε για εκείνον ούτε για το παιδί. Όταν οι γονείς ξοδεύονται τόσο πολύ, δεν τους απομένει η ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ποιος νοιάζεται για τον φροντιστή; Οι γονείς χρειάζονται επίσης ύπνο, διατροφή, άσκηση, φίλους, δημιουργικές διεξόδους, χόμπι και οτιδήποτε τους κάνει αυτό που είναι. Πολλά από αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι στο πίσω μέρος του μυαλοσας για λίγο, αλλά όταν παραμελούνται συνεχώς, θέτει τους γονείς σε υψηλό κίνδυνο εξάντλησης.

Το 2010, μια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20 τοις εκατό των γονέων πληρούσαν τα κριτήρια για επαγγελματική εξουθένωση. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται όταν οι γονείς φροντίζουν επίσης παιδιά με προκλήσεις. Εξετάζοντας συγκεκριμένα τους γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το 36 τοις εκατό ανέφερε εξουθένωση. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι και άλλες προκλήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εξουθένωσης, επειδή, εκτός από τις «τυπικές» απαιτήσεις, οι γονείς πρέπει επίσης να φροντίζουν στις «επιπλέον» ανάγκες του παιδιού τους και να αντιμετωπίσουν πρόσθετο άγχος.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η επαγγελματική εξουθένωση; Η ψυχολογική έρευνα δείχνει τρεις κύριες διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης: εξάντληση, αποστασιοποίηση και αίσθηση αναποτελεσματικότητας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Σωματικές εκδηλώσεις όπως πονοκέφαλος, κακός ύπνος και πόνοι στο στομάχι

Αίσθημα εξαντλήσεως ενέργειας και δημιουργικότητας

Ανίκανος να ανταπεξέλθει σε δευτερεύοντες στρεσογόνους παράγοντες

Κυνισμός

Ευερεθιστότητα

Αίσθημα αναξιότητας

Έλλειψη συγκέντρωσης

Απελπισία

Όταν ένας γονέας εμφανίζει συμπτώματα εξουθένωσης, δεν μπορεί πλέον να φροντίσει τα παιδιά του ή τον εαυτό του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τον καιρό, οι γονείς μπορεί να παραμεληθούν αρκετά και η υγεία τους να υποφέρει. Προς όλους τους γονείς που διαβάζουν αυτό:

See Also
Για να τιμήσουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διαλέξαμε μερικά ποιήματα και τραγούδια και βίντεο για να γιορτάσετε τη μέρα μαζί με τα παιδιά!

Οι ανάγκες σας έχουν επίσης σημασία. Ιδιαίτερα βασικές ανάγκες όπως ύπνος, άσκηση και τακτικά γεύματα. Τα παιδιά σας χρειάζονται να είστε στην καλύτερη ψυχική και σωματική κατάσταση στην οποία μπορείτε να είστε. Πολλοί έχουν ακούσει την αναλογία φροντίδας ότι οι γονείς πρέπει να φορέσουν πρώτα τις μάσκες οξυγόνου πριν βοηθήσουν άλλους. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο αεροπλάνο και στην κανονική ζωή – μερικές φορές, το να κάνεις ό,τι είναι καλύτερο για τα παιδιά σου σημαίνει να κάνεις πρώτα ό,τι είναι καλύτερο για τον εαυτό σου. Αυτό δεν σας κάνει εγωιστή ή λιγότερο στοργικό γονέα. Μπορεί να σας κάνει καλύτερο γονιό.

Αν νιώθετε κουρασμένοι, εδώ είναι τέσσερα πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Θέστε και υπερασπιστείτε τα όριά σας. Ένας ουσιαστικός τρόπος για να ανακτήσετε το χρόνο και την ενέργειά σας είναι να θέσετε όρια. Επιτρέπεται να πείτε «Όχι». Ακόμα και στο παιδί σου.

Ζητήστε βοήθεια. Είναι αδύνατο να κάνετε τα πάντα και το να ζητήσετε βοήθεια είναι εντάξει. Μπορείτε να στρατολογήσετε τον σύζυγό σας, τους φίλους, την οικογένειά σας και όποιον είναι πρόθυμος να βοηθήσει. Μερικές φορές υποτιμούμε τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι μπορούν να παρέμβουν για να βοηθήσουν. Ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην εκπαίδευση άλλων αρχικά, αλλά μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο μακροπρόθεσμα. Οι άλλοι μπορεί να μην κάνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο ή όπως εσείς, αλλά το αρκετά καλό είναι συχνά επαρκές.

Βρείτε μια δημιουργική διέξοδο. Οι δημιουργικές διεξόδους όπως ο χορός, η τέχνη, η φωτογραφία και η μουσική μπορούν να μειώσουν τα αισθήματα εξουθένωσης και να προάγουν τα συναισθήματα αυτο-αποτελεσματικότητας. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα και να παραγκωνίσει τα αρνητικά.

Θεραπεία. Όταν το άγχος κατακλύζει την ικανότητα του γονέα να ανταπεξέλθει, μπορεί να οδηγήσει σε κλινική κατάθλιψη ή άγχος. Μερικοί άνθρωποι που αγωνίζονται θα χρειαστούν τη βοήθεια ενός γιατρού ή ενός παρόχου ψυχικής υγείας που μπορεί να προσφέρει θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυαστική προσέγγιση. Μην υποτιμάτε το όφελος του να έχετε έναν ειδικό στην υποστήριξη ψυχικής υγείας να σας δίνει εξατομικευμένες συμβουλές, να σας κατευθύνει προς συγκεκριμένους τοπικούς πόρους και να παρακολουθεί την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία με την πάροδο του χρόνου.

Η γονική εξουθένωση είναι ένα συστημικό πρόβλημα. Η κοινωνία μας υποτιμά πολύ τη δουλειά των γονιών και δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη. Οι γονείς αναμένεται να χειριστούν τα πάντα μόνοι τους χωρίς εξωτερική βοήθεια. Πολλοί δεν έχουν γονική άδεια μετ’ αποδοχών και η φροντίδα των παιδιών δεν είναι εγγυημένη όπως σε άλλες χώρες. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι, να ξέρετε ότι είναι δυνατό να βγείτε από αυτό. Το να έχετε όρια, να αναθέτετε αρμοδιότητες σε άλλους και να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας είναι όλα όσα μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα για να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Με την πάροδο του χρόνου, μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη ανακούφιση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top