Now Reading
Εύκολοι τρόποι για να αναζωογονήσετε τη σύνδεση με το έφηβο παιδί σας

Εύκολοι τρόποι για να αναζωογονήσετε τη σύνδεση με το έφηβο παιδί σας

Η διατήρηση της εγγύτητας με έναν έφηβο μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι αδύνατη.

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν μια αίσθηση αποσύνδεσης με τα παιδιά τους καθώς μεγαλώνουν σε έφηβους. Μπορεί να εκφράσουν ανησυχίες όπως:

«Αισθάνομαι ότι το παιδί μου απομακρύνεται από εμένα και η σχέση μας δεν είναι πια η ίδια».

«Το παιδί μου μεγαλώνει πολύ γρήγορα και εγώ παλεύω να κρατηθώ και να συνεχίσω».

«Υπάρχει ένα επικοινωνιακό χάσμα μεταξύ μας που δεν μπορώ να γεφυρώσω, όσο σκληρά κι αν προσπαθώ».

Σύμφωνα με μια Εθνική Δημοσκόπηση του 2022 που διεξήχθη από το Νοσοκομείο Παίδων C.S. Mott, το 82% των γονέων δήλωσαν ότι θα μιλούσαν στον έφηβο αν πίστευαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, μόνο ένας στους τέσσερις γονείς ένιωθε ότι ο έφηβός του θα τους εμπιστευόταν αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα.

Η εφηβεία είναι μια εύθραυστη εποχή, γεμάτη από συνεχείς αλλαγές και λανθασμένες εκκινήσεις με την ανακάλυψη του εαυτού. Οι έφηβοι πλοηγούνται στους εσωτερικούς αγώνες, αναζητούν επικύρωση από τους συνομηλίκους τους και διαμορφώνουν την ταυτότητά τους. Επομένως, η ύπαρξη κοινωνικής υποστήριξης στην οποία μπορούν να βασίζονται άνευ όρων είναι απαραίτητη. Η υποστήριξη των γονέων, ειδικότερα, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ενός αισθήματος ασφάλειας και του ανήκειν στους εφήβους.

Για να διατηρήσετε μια ισχυρή σχέση με τον έφηβό σας κατά τη διάρκεια αυτής της ταραγμένης περιόδου, εξετάστε τις ακόλουθες στρατηγικές.

1. Αφήστε τον έφηβο σας να αποκτήσει την ανεξαρτησία του

Καθώς οι έφηβοι μαθαίνουν και εξερευνούν νέες πτυχές της ζωής, μπορεί να νιώθουν ότι απομακρύνονται από εσάς. Αυτή η αίσθηση αποσύνδεσης μπορεί να είναι ανησυχητική, ειδικά καθώς αλληλοεπιδρούν με νέα άτομα, κάνουν φίλους και αγκαλιάζουν νέες εμπειρίες.

Η έναρξη της εφηβείας και η μετάβαση στο γυμνάσιο εισάγουν μια εντελώς νέα φάση ζωής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι έφηβοι φοβούνται ότι θα τους εκδιώξουν ή θα τους κρίνουν οι συνομήλικοι τους επειδή μπορεί να αισθάνονται ότι τους παρακολουθεί όλος ο κόσμος, ένα φαινόμενο που οι ερευνητές αναφέρουν ως «φαινόμενο του προβολέα».

Μια αίσθηση κοινωνικής κρίσης μπορεί να κλονίσει τις πεποιθήσεις και τις αξίες που τους έχετε ενσταλάξει προσεκτικά κατά τα προηγούμενα χρόνια τους. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η επιρροή σας μειώνεται. Σημαίνει απλώς ότι ο κοινωνικός κόσμος του εφήβου σας επεκτείνεται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Youth and Adolescence.

Οι γονείς συχνά διατηρούν την ίδια προσέγγιση με τους εφήβους τους όπως όταν ήταν νεότεροι, οδηγώντας σε απογοήτευση όταν οι έφηβοί τους δεν συμπεριφέρονται όπως παλιά. Οι έφηβοι μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα γκρινιάρηδες, να χρειάζονται περισσότερο χώρο και μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένες συγκρούσεις με τους γονείς. Αυτό που λειτουργούσε προηγουμένως μαζί τους ξαφνικά δεν λειτουργεί πια.

Μπορείτε να προσαρμόσετε τη γονική σας προσέγγιση χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες στρατηγικές:

Αφήστε την υπερβολική εξουσία. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τη μεταμόρφωσή του. Αγκαλιάστε τις αλλαγές του με ανοιχτές αγκάλες και χωρίς κρίση. Το να κρατιέσαι πολύ σφιχτά μπορεί να γίνει μπούμερανγκ και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει εξέγερση ή διακοπή της επικοινωνίας. Αποφύγετε να είστε υπερβολικά επιβλητικοί ή να περιμένετε από τον έφηβό σας να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο. Αντίθετα, υιοθετήστε μια συνεργατική προσέγγιση, όπου θα τους καθοδηγήσετε σεβόμενοι την αυτονομία του.

Αποδοχή και παρουσία. Αποδεχτείτε τον έφηβό σας όπως γίνεται. Προσαρμόστε την εξελισσόμενη προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά τους, δείχνοντας ότι σέβεστε και εκτιμάτε την ατομικότητά τους. Προσπαθήστε να είστε παρών χωρίς να είστε παρεμβατικοί. Ενημερώστε τον έφηβό σας ότι είστε δίπλα του όποτε σας χρειάζεται, αλλά και δώστε του τον χώρο να περιηγηθεί στις δικές του εμπειρίες.

Δώστε στους εφήβους σας αυτονομία και ενθαρρύνετέ τους να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να μάθουν από τα λάθη τους. Προσφέρετε καθοδήγηση όταν χρειάζεται, αλλά αποφύγετε να επιβάλλετε τη θέλησή σας.

Δείτε Επίσης

2. Χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης

Ενώ οι έφηβοι είναι επιρρεπείς στο να κάνουν λάθη και μερικές φορές μπορεί να παραστρατήσουν, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον όπου θα σας εμπιστεύονται αρκετά ώστε να απευθύνονται σε εσάς όταν χρειάζονται βοήθεια. Αυτή η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσα από συνεπή, ανοιχτή και ενσυναίσθητη επικοινωνία. Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τα παιδιά σας:

Διατηρήστε ένα καλό περιβάλλον στο σπίτι. Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology διαπίστωσε ότι ένα χαοτικό περιβάλλον στο σπίτι, που χαρακτηρίζεται από θόρυβο, απρόβλεπτο, ακαταστασία και έλλειψη ρουτίνας, δεν είναι κατάλληλο για υγιή οικογενειακή επικοινωνία.

Εξασκηθείτε στην ενεργητική και ενσυναισθητική ακρόαση. Ακούστε τον έφηβό σας χωρίς να διακόπτετε ή να προσφέρετε αμέσως λύσεις. Δείξτε ενσυναίσθηση αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά τους και επικυρώνοντας τις εμπειρίες τους. Οι έφηβοι συχνά αισθάνονται παρεξηγημένοι, οδηγώντας σε ένα αίσθημα απομόνωσης -εξασκώντας την ενεργητική ακρόαση, οι γονείς μπορούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα και να επιδείξουν ενσυναίσθηση και επικύρωση.

Υιοθετήστε μια μη συγκρουσιακή προσέγγιση. Αντί να ξεκινήσετε μια διάλεξη μετά από ένα λάθος, υιοθετήστε έναν φιλικό τόνο συνομιλίας. Θέστε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που απαιτούν περισσότερες από μια απάντηση ναι ή όχι. Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσετε, «Τελειώσατε την εργασία σας;» δοκιμάστε, «Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που μάθατε σήμερα;» Αυτή η προσέγγιση προωθεί ένα περισσότερο ελκυστικό και λιγότερο ανταγωνιστικό διάλογο.

Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί και συμμετέχετε σε κοινές δραστηριότητες. Οι έφηβοι συχνά αισθάνονται αποκομμένοι από τους γονείς τους λόγω του χάσματος των γενεών και των διαφορετικών ενδιαφερόντων. Το να επιδεικνύουν γνήσιο ενδιαφέρον για τα χόμπι τους –είτε πρόκειται για ένα άθλημα, ένα μουσικό όργανο ή ένα βιντεοπαιχνίδι– μπορεί να δείξει ότι εκτιμάτε και σέβεστε αυτό που τους αρέσει, οδηγώντας σε πιο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η μη επικριτική υποστήριξη είναι θεμελιώδης, καθώς οι έφηβοι πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να βασιστούν σε εσάς χωρίς να φοβούνται ότι θα κριθούν. Όταν ξέρουν ότι είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε άνευ όρων, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν την καθοδήγησή σας σε δύσκολες στιγμές.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top