TOP

Επάγγελμα μπαμπάς

Μερικές αλήθειες για τους άντρες που μένουν σπίτι με τα παιδιά

Στις μέρες μας τα δεδομένα που ίσχυαν κάποτε έχουν σημαντικά αλλάξει. Η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει πολλούς επαγγελματικούς κλάδους από τη μία πλευρά και η ισχυροποίηση της θέσης της γυναίκας στην εργασιακή αγορά φέρουν τα πάνω κάτω και στην οικογένεια. Γεγονός πάντως είναι ότι όλο και περισσότερο άντρες στον κόσμο αποφασίζουν να μείνουν εκείνοι σπίτι και να μεγαλώσουν τα παιδιά. Το φαινόμενο ξεκίνησε ως λύση ανάγκης ή ως κάτι που επιβλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες. Με τον καιρό ωστόσο τείνει να γίνει επιλογή και αρκετοί μπαμπάδες το αποφασίζουν συνειδητά από μόνοι τους. Όπως και να έχουν τα πράγματα, εδώ σας παρουσιάζουν μερικές αλήθειες όπως οι ίδιοι τις ζουν από την εμπειρία τους.

  1. Το οικονομικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας

Κάποτε η θέση της γυναίκας παραδοσιακά ήταν στο σπίτι. Θεωρούνταν δεδομένο ότι εκείνη ως μαμά ήταν υπεύθυνη για το νοικοκυριό αλλά και την ανατροφή και το μεγάλωμα των παιδιών. Και κάποτε ο μπαμπάς θεωρούνταν ο κουβαλητής, εκείνο που πήγαινε να δουλέψει για να θρέψει την οικογένεια. Τώρα όμως όχι μόνο οι γυναίκες εργάζονται αλλά αμείβονται αρκετά ικανοποιητικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σ’ ένα ζευγάρι η σύζυγος κερδίζει περισσότερα χρήματα από τη δουλειά της. Στα ζευγάρια αυτά όταν ερχόταν το μωρό και προέκυπτε η ερώτηση και τώρα ποιος θα μείνει στο σπίτι, η απάντηση δεν ήταν απαραίτητα αυτή που έρχεται αυτόματα πρώτη στο μυαλό μας.

  1. Κάποιες μαμάδες προτιμούν να είναι στη δουλειά

Οι γυναίκες καριέρας δεν είναι κάτι καινούριο. Κάποτε όμως δεν έμπαιναν καν στο δίλημμα δουλειά ή παιδιά – καθώς η μητρότητα τους ήταν κάτι εξ αρχής απαγορευμένο. Όχι σήμερα. Με τους ρόλους και τα στερεότυπα –ευτυχώς– να καταρρίπτονται ο δρόμος προς τη μητρότητα ανοίγει και γίνεται επιλογή και για γυναίκες που δεν θέλουν η ιδιότητά τους ως μαμά να είναι κόντρα ρόλος στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Στην περίπτωση μάλιστα που είναι μαζί με έναν υποστηρικτικό σύζυγο που επιθυμεί ευχαρίστως να γίνει μπαμπάς πλήρους απασχόλησης.

  1. Για τα παιδιά δεν υπάρχει διαφορά

Αν αναρωτιέστε μήπως έχει η απουσία της μαμάς από το σπίτι τρομερό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παιδιών, η απάντηση είναι όχι! Κάθε τι στο οποίο συνηθίζουν από μικρά τα παιδιά τους φαίνεται απολύτως φυσιολογικό. Τα μωρά δεν γεννιούνται με στερεότυπα στο μικρό τους κεφαλάκι. Χρειάζονται αγάπη και φροντίδα. Δεν τους πειράζει αν ο άνθρωπος που μένει περισσότερες ώρες μαζί τους στο σπίτι δεν έχει βελούδινη επιδερμίδα αλλά γένια ή φρεσκοξυρισμένα μάγουλα.

  1. Μάθημα οικοκυρικών

Ωραία, ας υποθέσουμε ότι είναι οκ να μείνει ο μπαμπάς στο σπίτι, θα φαντάζεστε ωστόσο ότι θα υστερεί σε σχέση με τη μαμά στα «οικιακά». Άλλος ένας μύθος που ήρθε η ώρα να καταρρίψετε! Μην ξεχνάτε ότι κάποτε οι πιο διάσημοι σεφ ήταν άντρες και –το πιο σημαντικό;– έχουν πάει στο στρατό… κι έχουν επιβιώσεις. Άρα γνωρίζουν από «καλλιόπες», λάντζα, και γερμανικά νούμερα στη σκοπιά! Συν του ότι έχουν κρυμμένους άσους όπως το ότι ξέρουν από μαστορέματα και ηλεκτρολογικά, άρα εκτός από τα συνηθισμένα οικοκυρικά μπορούν να κάνουν και μαθήματα για πιο προχωρημένους!

  1. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα μπορεί να είναι ίδιες με αυτές που θα αντιμετωπίσει ένας μπαμπάς που θα μείνει σπίτι

Παρόλο που πολλές από τις αλλαγές που ενδέχεται να παρουσιάσει μια μαμά μετά τον ερχομό ενός μωρού και την παραμονή της στο σπίτι οφείλονται στις ορμόνες, παρόμοιες συναισθηματικές δυσκολίες προσαρμογής είναι πιθανό να εμφανίσει και ο μπαμπάς που αποφασίζει να αναλάβει τον πρώτο ρόλο στην ανατροφή του μωρού. Κυκλοθυμία, απογοήτευση και ματαίωση ίσως να είναι κάποια από τα συναισθήματα που μπορεί να τους ταλαιπωρήσουν το πρώτο διάστημα. Θα χρειαστεί μια υποστηρικτική σύντροφο! Μην ξεχνάτε πως όχι μόνο είστε στην ίδια ομάδα – αλλά ότι εσείς οι δύο είστε αυτή η ομάδα!

  1. Μπορεί να υπάρξουν σημαντικά απροσδόκητα οφέλη

Όπως το πόσο cool θεωρούν οι φίλοι και οι συμμαθητές του παιδιού σας τον τρόπο που το μεγαλώνετε! Οι μπαμπάδες επειδή έχουν να παρακάμψουν το προβάδισμα που εκ φύσεως δίνει η μητρότητα στις μαμάδες γίνονται –χωρίς να είναι ωστόσο ανταγωνιστικοί–  ευρηματικοί και αξιοποιούν μεγάλη γκάμα των χαρισμάτων τους αλλά και τη φαντασία προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός ευρύτερου ρόλου πλέον πατρότητας.

  1. Τα στερεότυπα πεθαίνουν αργά

Πέρα από το ότι ίσως κάποιοι σας κουτσομπολέψουν πίσω από την πλάτη σας, ενδέχεται στη νέα φάση αυτή της ζωής σας να μη σας υποστηρίξουν –στην αρχή έστω– ούτε η οικογένειά σας ούτε οι στενοί σας άνθρωποι. Να τους φανεί όχι μόνο παράξενο και παράδοξο αλλά και αφύσικο κι ίσως επικίνδυνο. Στη χώρα και στην κοινωνία που ζούμε, το διαφορετικό δεν αγκαλιάζεται εύκολα. Είμαστε αρκετά ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικοί όσο το «κακό» δεν συμβαίνει σε εμάς αλλά δίπλα μας… Να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Είναι σημαντικό να μην αφήσετε τους άλλους να σας επηρεάσουν. Να θυμάστε, μόνο εσείς και ο/η σύντροφός σας ξέρετε τι είναι καλύτερο για την οικογένειά σας.

  1. Τίποτα δεν είναι αφύσικο αν δεν το κάνετε με το ζόρι ή δεν σας το επιβάλλει κάποιος με τη βία

Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη, όμως αν είναι δική σας απόφαση τότε όλα ομαλοποιούνται με τον πιο φυσικό τρόπο. Οι νόρμες, οι ρόλοι αναδιαμορφώνονται. Τι θα ήταν οι κανόνες χωρίς τις εξαιρέσεις! Όσο αλλάζουν οι συνθήκες ζωής οι άνθρωποι όχι μόνο προσαρμόζονται αλλά κι εξελίσσονται. Αιώνες τώρα όλοι οι έμβιοι οργανισμοί που συνεχίζουν να υπάρχουν στηρίζονται στον νόμο της βιολογίας αυτόν της εξέλιξης!

Καταχώρησε Σχόλιο