Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν - Childit
Now Reading
Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν

Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν

Τι χρειάζεται να τους λέμε και πώς να τα βοηθήσουμε να τα διαχειρίζονται

Ένα στα 10 παιδιά ηλικίας από 5 έως 16 – ή τρία σε κάθε τάξη – έχουν διαγνωστεί με κάποιο είδος προβλήματος ψυχικής υγείας, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες.

Ένα τόσο υψηλό ποσοστό είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για τους γονείς να αντιμετωπίζουν θέματα που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του παιδιού τους από νεαρή ηλικία. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων όσο το δυνατόν νωρίτερα και η παροχή βοήθειας στα παιδιά τα ωθεί να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις κι είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων πριν αυτά παγιωθούν ή γίνουν πιο σύνθετα.

  1. Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό

Ο θυμός των παιδιών είναι ένα τεράστιο κρυφό πρόβλημα. Μερικές φορές οι γονείς δεν καταφέρνουν να τον διαχειριστούν και μένουν αβοήθητοι να αναρωτιούνται για το ρόλο τους και την αποτελεσματικότητα της ανατροφής τους.

Οι γονείς συμβουλεύονται: 1) να αναγνωρίζουν πώς αισθάνεται το παιδί τους, 2) να βοηθήσουν τα παιδιά να εντοπίσουν τα σημάδια, 3) να τους δώσουν συνεπή όρια και 4) να εμπλακούν στα θέματα που αφορούν το σχολείο.

Όταν μιλάτε στα παιδιά, μπορείτε να πείτε: «Έχεις δίκιο να αισθάνεσαι θυμωμένο, αναγνωρίζω απόλυτα πώς αισθάνεστε».

Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τα συναισθήματά τους από τη συμπεριφορά τους.

 

  1. Πώς να διαχειριστείτε το άγχος

Είναι σημαντικό οι γονείς να αναγνωρίζουν και να προσφέρουν υποστήριξη μόλις διαπιστώσουν ότι το παιδί μπορεί να αισθάνεται ανησυχία για μια κατάσταση ή ένα γεγονός.

Μπορείτε να πείτε: «Μπορώ να δω ότι είσαι ανήσυχο / θυμωμένο / αναστατωμένο … Θα σε βοηθούσε να μιλήσουμε για αυτό;».

Αποφύγετε, ωστόσο, τις φράσεις που περιλαμβάνουν: «μην είσαι ανόητο», «δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι», «εντάξει» ή «ηρεμήστε». Καθώς, τα σχόλια αυτά δεν βοηθούν, μια και υποτιμούν το άγχος του παιδιού, αγνοούν εντελώς την πηγή δυσφορίας του και δεν του προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις ή στρατηγικές που θα το βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα.

  1. Πώς να αντιμετωπίσετε θέματα που αφορούν την εικόνα σώματος

Είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς να αρχίσουν να ενισχύουν τη θετική εικόνα του σώματος για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υγιείς στάσεις απέναντι στο πώς φαίνονται.

Τόσο τα σύγχρονα αγόρια όσο και τα κορίτσια μεγαλώνουν σε ανταγωνιστικές συνθήκες που δημιουργούν πρότυπα που τα παιδιά πιέζονται για να ακολουθήσουν.

Να είστε ένα υγιές πρότυπο για τα παιδιά σας. Φροντίστε για μια ισορροπημένη διατροφή και μυήστε τα στον αθλητισμό, για να είναι υγιή, να νιώθουν καλά κι όχι απλώς για να φαίνονται όμορφα.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή τους και μάθετέ τα να εστιάζουν στα θετικά χαρακτηριστικά τους.

  1. Πώς να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

Εάν οι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους μπορεί να είναι καταθλιπτικό, θα πρέπει πρώτα να δουν αν μπορούν να εντοπίσουν πιθανά σημάδια συμπτωμάτων κατάθλιψης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το να μην έχουν διάθεση, να μην έχουν όρεξη για τις δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουν, να αποφεύγουν να δουν τους φίλους τους, είναι ευερέθιστοι ή έχουν θυμό.

See Also

Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, ρωτήστε το παιδί σας πώς είναι ή πώς νιώθει, ακόμα κι αν σας λέει να φύγετε. Οι γονείς πρέπει να δώσουν το μήνυμα στο παιδί τους ότι είναι εκεί για να μιλήσουν όταν είναι έτοιμα. Το να τα ρωτάτε πώς αισθάνονται τους δείχνει ότι έχετε παρατηρήσει τις αλλαγές.

Είναι σημαντικό να έχετε στενή επαφή με τα παιδιά κι ειλικρινή επικοινωνία, όσο πιο κοντά σας νιώθουν τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να σας μιλήσουν ακόμα και για θέματα που τα κάνουν να νιώθουν άβολα.

 

  1. Πώς να αντιμετωπίσετε κρίσεις πανικού

Περίπου ένας στους 50 έφηβους εμφανίζει κρίσεις πανικού. Οι γονείς συμβουλεύονται: 1) να μην απορρίπτουν τα συναισθήματα του παιδιού τους, 2) να παραμένουν ήρεμοι, 3) να ασκούν ασκήσεις αναπνοής, 4) να εξετάζουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και 5) να εξετάζουν πάντα τη μετέπειτα φροντίδα.

Αναγνωρίστε το πόσο τρομακτικά μπορεί να νιώθουν εκείνη τη στιγμή και να τους υπενθυμίσετε με ήρεμη φωνή ότι κι αυτό θα περάσει, τονίζοντάς τους ότι, αν και τρομακτικό, είναι φυσιολογική και φυσική η αντίδραση του οργανισμούς τους. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να νιώσουν ότι είναι ασφαλή και ότι αυτά που βιώνουν είναι σεβαστά και κατανοητά από την πλευρά σας.

Μιλήστε μαζί τους, αλλά χωρίς να περιμένετε να σας απαντήσουν. Μιλήστε τους για να ακούσουν τη φωνή σας, κρατήστε το χέρι τους, αγκαλιάστε τα και βοηθήστε να αρχίσουν να ελέγχουν την αναπνοή τους για να επανέλθουν σε μια εσωτερική κατάσταση ηρεμίας.

 

Το να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας όταν βλέπετε όταν ένα παιδί εμφανίζει τακτικά συμπτώματα που σας προβληματίζουν και που το ίδιο δεν μπορεί να διαχειριστεί, αλλά και που εσείς δεν μπορείτε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει, είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης.  

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top