Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεπεράσουν τις εμμονές τους με ένα βιβλίο ή ένα βίντεο στο YouTube;
Καταρχήν, πρέπει να το κάνουμε; Ή μήπως το καλύτερο θα ήταν να τα αφήσουμε να συνεχίσουν να ενδίδουν στα ίδια και τα ίδια ξανά;
Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να αναπτύσσει εμμονές με συγκεκριμένα βιβλία, τραγούδια, τηλεοπτικές σειρές ή χαρακτήρες. Εξίσου φυσιολογικό είναι όμως και για ένα γονέα να βρεθεί στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης την επόμενη (χιλιοστή) φορά που θα του ζητηθεί να διαβάσει ένα συγκεκριμένο παραμύθι πριν από τον ύπνο. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι το εξής: μια εμμονή είναι βλαβερή για το παιδί ή απλώς ενοχλητική για το γονέα;
«Η επανάληψη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου», απαντά η οικογενειακή θεραπεύτρια Bette Alkazian και προσθέτει: «Όταν ένα βιβλίο ή ένα τραγούδι επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, τα παιδιά καταλαβαίνουν σε ποιο σημείο του εγκεφάλου τους πρέπει να ταξινομήσουν τις νέες γνώσεις».
Για την ακρίβεια, η επανάληψη είναι όντως μητέρα της μάθησης, καθώς συμβάλλει στο χτίσιμο νέων νευρωνικών συνάψεων και στην ενίσχυση των ήδη υπάρχοντων νευρωνικών οδών στον εγκέφαλο. Ενώ, για παράδειγμα, ξαναδιαβάζουμε στα παιδιά μας τη «Σταχτοπούτα», οι μικροί αναγνώστες (ή ακροατές) αναπτύσσουν τις γλωσσικές ικανότητές τους καθώς εκτίθενται για ακόμα μία φορά στο ρυθμό της αφήγησης, την πλοκή και τους χαρακτήρες.
«Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλεί απελπισία στους γονείς, αλλά ελπίζω ότι από τη στιγμή που εκείνοι θα καταλάβουν τι συμβαίνει από άποψη ανάπτυξης του παιδιού, θα αρχίσουν να κάνουν περισσότερη υπομονή», πρόσθεσε η Alkazian.
Μάλιστα, μέσα από μια εμμονή τα παιδιά δεν αναπτύσσουν μόνο τις νοητικές λειτουργίες τους, αλλά νιώθουν και μεγαλύτερη ασφάλεια. «Ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται μοναξιά», εξηγεί η καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχολογίας dr Cynthia Northington-Purdie. «Περιστασιακά όμως θα συναντήσει κάποιον ήρωα με τον οποίο μπορεί να ταυτιστεί. Τον νιώθει σαν φίλο του».
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμα και εμείς, ως ενήλικες, αναπτύσσουμε κάποιες φορές εμμονές με τραγούδια ή ταινίες ή πως μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία που απολαμβάνουμε να διαβάζουμε ξανά και ξανά. Κάποια πράγματα, απλά, λειτουργούν για εμάς ως καταφύγιο, όπως προσθέτει η dr Northington-Purdie.
Το καλύτερο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς είναι να συμφιλιωθούμε με τις εμμονές των παιδιών μας. Αν πάντως θέλουμε να εμπλουτίσουμε το ρεπερτόριό τους με καινούρια βιβλία, τραγούδια ή σειρές, μπορούμε να αναζητήσουμε έργα με χαρακτήρες που ξέρουμε ότι θα εμπνεύσουν τα παιδιά μας να ταυτιστούν μαζί τους.
Υπάρχει πάντως και ένα μυστικό για να βοηθήσουμε –διακριτικά- τα παιδιά μας να ξεπεράσουν μια εμμονή, αν νιώθουμε ότι η δική μας υπομονή έχει ξεπεράσει τα όριά της: να τα βομβαρδίσουμε με το συγκεκριμένο βιβλίο, τη συγκεκριμένη σειρά ή το συγκεκριμένο τραγούδι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες! Έτσι, σύντομα θα το βαρεθούν. Για να βρουν μια νέα εμμονή…