Εφαρμογή που δημιούργησαν φοιτητές του ΑΠΘ «αποκρυπτογραφεί» το κλάμα του μωρού!
Η ομάδα των σπουδαστών, iCry2Talk, προκρίθηκε για τον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018», που θα γίνει τον Ιούλιο στο Σιάτλ.
Φαντάσου μια εφαρμογή κινητού που σε πραγματικό χρόνο «μεταφράζει» το κλάμα του μωρού, ενημερώνοντας τους γονείς του για την εκάστοτε ανάγκη του, ώστε να του την καλύψουν άμεσα και αποτελεσματικά.
Αυτή η εφαρμογή υπάρχει, ονομάζεται iCry2Talk και δημιουργήθηκε από την ομώνυμη ομάδα φοιτητών του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ.
Πρόκειται για μια χαμηλού κόστους πρόταση μη επεμβατικής, έξυπνης διεπαφής ανάμεσα στο μωρό και το γονέα, η οποία χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) «αποκρυπτογραφεί» σε πραγματικό χρόνο την αιτία του κλάματος του μωρού, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής!
Το iCry2Talk βασίζεται στην υπόθεση ότι ο αποτελεσματικός συνδυασμός και η ανάλυση διαφορετικών πηγών πληροφορίας, μέσω προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος και αλγορίθμων βαθιάς μάθησης, μπορούν τελικά να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του μωρού τους, παρέχοντας σημαντική και αξιόπιστη ανατροφοδότηση σχετικά με τις ανάγκες του.
Όχι παράξενα, η εφαρμογή iCry2Talk έγινε το «εισιτήριο» των Ελλήνων φοιτητών για τον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018», που θα γίνει στο τέλος Ιουλίου στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Η ομάδα iCry2Talk αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα και τον καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, στη συνέχεια διαγωνίστηκε με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέγεται στις 4 αυτού του σταδίου που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό.
Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες.
Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδα του ΑΠΘ διακρίνεται στον διαγωνισμό της Microsoft «Imagine Cup». Συγκεκριμένα, ομάδες του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό άλλες επτά φορές στο παρελθόν: το 2004, το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015 και το 2016, καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ημιτελικών και τελικών του διαγωνισμού.