Γιατί τα μωρά έχουν περισσότερα οστά από τους ενήλικες;
Πόσα οστά έχουν τα μωρά και πότε ολοκληρώνεται η οστική ανάπτυξη ενός παιδιού
Υπάρχει κάτι τόσο απίστευτα συναρπαστικό στο να βλέπεις ένα μωρό. Από τα παχουλά μάγουλά του μέχρι τα χοντρά πόδια του, πιθανότατα έχετε μια συντριπτική επιθυμία να το πάρετε αγκαλιά και να το σφίξετε. Γι’ αυτό μπορεί να σας σοκάρει όταν μάθετε ότι το αξιολάτρευτο μωρό σας έχει περισσότερα «κόκαλα» στο μικροσκοπικό του σώμα από εσάς.
Τα νεογέννητα έρχονται σε αυτόν τον κόσμο με περίπου 300 «κόκαλα», που είναι σχεδόν 100 περισσότερα οστά από τα 206 οστά που έχουν οι ενήλικες.
Εάν είστε όπως οι περισσότεροι γονείς, αυτή είναι πιθανώς μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Αλλά τα μωρά έχουν περισσότερα κομμάτια οστού στο μικρό τους σώμα από ότι οι ενήλικες – και θα σας πούμε γιατί.
Πόσα οστά έχει ένα μωρό όταν γεννιέται;
Το σώμα των μωρών πρέπει να είναι εύκαμπτο κι ελαστικό, ώστε να μπορούν να περάσουν πιο εύκολα από το κανάλι γέννησης. Για να διασφαλιστεί ότι ο σκελετός τους είναι αρκετά ελαστικός για τη δουλειά, πολλά από τα «κόκαλα» των μωρών είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένα από μαλακό και εύκαμπτο χόνδρο, όχι από οστά όπως τα ξέρουμε.
Τεχνικά τα μωρά έχουν τα ίδια 206 οστά με τους γονείς τους· ωστόσο, όταν γεννιέται ένα μωρό, πολλά από τα οστά που θεωρούμε ότι είναι ένα οστό σε έναν ενήλικα δεν έχουν συγχωνευθεί ακόμη μεταξύ τους, κάνοντας τον αριθμό των οστών σε ένα μωρό να φαίνεται μεγαλύτερος.
Πολλά οστά –ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια του μωρού σας– είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένα από χόνδρο στη βρεφική ηλικία. Για τον λόγο αυτόν, δεν εμφανίζονται σε ακτινογραφία. Στη συνέχεια, αργότερα στην παιδική ηλικία, αυτά τα τμήματα των οστών θα οστεοποιηθούν, που σημαίνει ότι θα μετατραπούν σε οστό. Πάρτε για παράδειγμα το μαλακό σημείο του μωρού σας.
Οι περισσότεροι γονείς είναι εξοικειωμένοι με την ευκαμψία των οστών των μωρών χάρη στα μαλακά σημεία στο κρανίο του νεογέννητου τους. Αυτά τα «μαλακά σημεία» είναι χώροι μεταξύ των οστών του μωρού σας όπου τα οστά δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί πλήρως. Αυτό επιτρέπει στο κρανίο του μωρού σας να συμπιεστεί μέσω του καναλιού γέννησης.
Επειδή αυτά τα μαλακά σημεία δεν έχουν κλείσει, οι άνθρωποι συχνά τα θεωρούν πολλά διαφορετικά οστά, ενώ στην πραγματικότητα είναι μέρος του ίδιου οστού που απλά δεν έχει συγχωνευθεί ακόμη μεταξύ τους. Το μικρότερο μαλακό σημείο, προς το πίσω μέρος του κρανίου του μωρού σας, συνήθως κλείνει όταν είναι 2 έως 3 μηνών. Το μεγαλύτερο προς το μπροστινό μέρος του κρανίου διαρκεί λίγο περισσότερο, τελικά κλείνει περίπου 18 μηνών.
Πώς μεγαλώνουν τα οστά του μωρού μου;
Τα μωρά και τα παιδιά συνεχώς μεγαλώνουν. Αλλά υπάρχουν φορές που ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνεται και φορές που είναι πιο ανενεργός.
Τα νεογέννητα και τα βρέφη μεγαλώνουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο ανάπτυξης, ενώ με ένα 5χρονο και ένα 6χρονο, μπορεί να μην μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο είναι μεγαλύτερο.
Ουσιαστικά, αυτή η διαδικασία σχηματισμού οστού στα μωρά είναι μια διαδικασία αντικατάστασης. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, ο χόνδρος του σιγά-σιγά εναλλάσσεται από τα οστά. Για να γίνει αυτό, μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία σε όλο τους το σώμα εργάζονται για να παραδώσουν αίμα στους οστεοβλάστες, οι οποίοι είναι κύτταρα που δημιουργούν το οστό που τελικά θα καλύψει και μετά θα αντικαταστήσει τον χόνδρο.
Καθώς το μικρό σας συνεχίζει να αναπτύσσεται, η ανάπτυξη των οστών συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα άκρα πολλών οστών, όπου δημιουργούνται οι πλάκες ανάπτυξης. Όταν τελικά το μικρό σας σταματήσει να αναπτύσσεται, οι πλάκες ανάπτυξής του κλείνουν. Φυσικά, η ανάπτυξη των οστών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, των ορμονών, της άσκησης και της διατροφής.
Σε ποια ηλικία θα τελειώσει η ανάπτυξη των οστών ενός παιδιού;
Οι πιο γρήγορες περίοδοι οστικής ανάπτυξης συμβαίνουν από τη γέννηση έως την ηλικία των 2 ετών και στη συνέχεια πάλι κατά την εφηβεία. Τα οστά των βρεφών συνήθως μεγαλώνουν περίπου 25 εκατοστά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους.
Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει προς την παιδική του ηλικία, θα βιώσει αυτό που είναι γνωστό ως άλματα ανάπτυξης. Αυτά τα άλματα ανάπτυξης θα συμβούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για διαφορετικά παιδιά. Αλλά όλα τα παιδιά θα περάσουν τελικά από μια εφηβική ανάπτυξη.
Αυτή είναι μια εποχή που το σώμα τους αναπτύσσεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το συνηθισμένο και συνήθως συνοδεύεται από την ανάπτυξη δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών. Μετά από αυτή την έξαρση ανάπτυξης, οι πλάκες ανάπτυξης αρχίζουν να κλείνουν. Τα οστά στη συνέχεια ωριμάζουν σκελετικά και το σώμα φτάνει στο τελικό ύψος του ενήλικα.
Η διαδικασία οστεοποίησης που βιώνει το σώμα του παιδιού σας –όπου μεγάλο μέρος του χόνδρου στο σώμα του παιδιού σας μετατρέπεται σε οστό– συνήθως ολοκληρώνεται μέχρι το παιδί σας να φτάσει στα 20 του. Σε εκείνο το σημείο, τα οστά μπορούν να συνεχίσουν να αλλάζουν, αλλά δεν μεγαλώνουν πια.
Διατηρώντας τα οστά του παιδιού σας υγιή
Για να διατηρήσετε τα οστά του παιδιού σας υγιή, πρέπει να ξεκινήσετε με τα «δομικά υλικά» – ασβέστιο και βιταμίνη D. Σχεδόν όλο το ασβέστιο στο σώμα του παιδιού σας αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια του. Επειδή όμως το σώμα του δεν παράγει το δικό του ασβέστιο, πρέπει να το λαμβάνει καθημερινά από τροφές και ροφήματα. Εν τω μεταξύ, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη επειδή ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Τα μωρά παίρνουν όλο το ασβέστιο που χρειάζονται από το μητρικό γάλα ή το βρεφικό γάλα. Μόλις το παιδί σας αρχίσει να τρώει φαγητά, είναι σημαντικό να συνεχίσει να λαμβάνει επαρκές ασβέστιο και βιταμίνη D μέσω μιας καλά ισορροπημένης διατροφής.
Επίσης, λίγα λεπτά άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας σε ακάλυπτο δέρμα βοηθά στην ενεργοποίηση μιας αντίδρασης για τη μετατροπή ενός πρόδρομου της βιταμίνης D στην ενεργή του μορφή. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά επίσης στην οικοδόμηση της δύναμης των οστών στα παιδιά. Τα οστά θα προσαρμοστούν στο άγχος ή τις απαιτήσεις που τους επιβάλλονται, επομένως όσο πιο δραστήρια παίζει, τρέχει και πηδά ένα παιδί, τόσο πιο δυνατά είναι τα οστά που χτίζει.