Άγχος και εγκυμοσύνη, τώρα έχετε έναν ακόμα σημαντικό λόγο για να είστε ήρεμες
Νέα μελέτη δείχνει πώς το υπερβολικό άγχος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του μωρού
Όλες κι όλοι ξέρουμε πόσες βλαβερές συνέπειες μπορεί να έχει συνολικά το άγχος στην υγεία μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι το άγχος κάποιου μπορεί να είναι βλαβερό και για τους άλλους. Ειδικά μιας γυναίκας που είναι έγκυος, το άγχος της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα της.
Σε μελέτη τους του King’s College του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στη Βιολογική Ψυχιατρική, η Δρ. Δρ. MRC για την Περιγεννητική Απεικόνιση και Υγεία, η Alexandra Lautarescu και η Επικεφαλής της Προχωρημένης Νευροαπεικόνισης, καθηγήτρια Serena Counsell, εξέτασαν για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ του μητρικού άγχους και της ανάπτυξης του εγκεφάλου σε 251 πρόωρα μωρά.
Οι μητέρες ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που τους ρωτούσε για τις εμπειρίες τους από αγχωτικά γεγονότα, τα οποία κυμαίνονταν από το καθημερινό άγχος, όπως η μετακίνηση του σπιτιού ή η εξέταση σε πιο σοβαρούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η απώλεια, ένας χωρισμός ή το διαζύγιο. Η βαθμολογία της σοβαρότητας του άγχους υπολογίστηκε με βάση πόσους στρεσογόνους παράγοντες βίωσαν καθώς και πόσο σοβαρά ήταν αυτά τα στρεσογόνα γεγονότα, καθώς αυτό είναι που σχετίζεται με τον εγκέφαλο του μωρού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική ιατρικής απεικόνισης που αναπτύχθηκε ειδικά για να εξετάσει τη δομή της λευκής ουσίας. Η πυραµιδική οδός της λευκής ουσίας εμπλέκεται σε διαταραχές άγχους – οι ενήλικες που έχουν μια διαταραχή άγχους μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές και αλλοιώσεις σε αυτή την οδό.
«Βρήκαμε ότι στις μαμάδες που πιέζονταν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο πριν από τη γέννηση, η λευκή ουσία άλλαζε στα μωρά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Alexandra Lautarescu από το King’s College του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης προς τις μέλλουσες μητέρες, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι παρεμβάσεις όπως η νοητική συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αρνητικών αποτελεσμάτων στο μωρό. Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όταν μιλάνε με τις μέλλουσες μητέρες. Ενώ οι ερωτήσεις που τίθενται συνήθως σχετίζονται με τα συμπτώματα κατάθλιψης, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και ερωτήσεις σχετικά με τη γενική πίεση που αισθάνονται αλλά και το άγχος. Οι γυναίκες που βιώνουν αγχωτικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν το συζητάνε πολύ συχνά με τους θεράποντες ιατρούς τους ή από τους πάροχους υγειονομικής περίθαλψης τους.
«Δεν διαγιγνώσκεται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προσπαθούμε να τονίσουμε ότι η μητρική ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει με αποτελέσματα που θα έχουν αντίκτυπο και αργότερα στη ζωή του. Κανένας δεν συζητά με αυτές τις γυναίκες για το άγχος και γι’ αυτό δεν λαμβάνουν καμία υποστήριξη» δήλωσε μία από τις ερευνήτριες.
«Οι προληπτικές υπηρεσίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας το άγχος των μαμάδων και πρέπει να μπορούμε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ειδική υποστήριξη στις μαμάδες που το αναγνωρίζουν και το τονίζουν. Αν προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε στην πρώιμη μεταγεννητική περίοδο με κάποιο είδος παρέμβασης, αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει τη μητέρα, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξασθενημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου στο μωρό και να βελτιώσει τα αποτελέσματά του συνολικά», τονίζουν.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι εάν οι μητέρες παρουσιάσουν κακή ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε αρνητικές εκβάσεις στα πρώτα μαιευτικά αποτελέσματα, χαμηλότερο βάρος γέννησης ή πρόωρη γέννηση. Η κακή ψυχική υγεία μιας μητέρας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεταβολή της πρώιμης συμπεριφοράς του βρέφους, όπως συχνότερο κλάμα.
Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε εάν οι παρατηρούμενες αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου αυτών των μωρών θα οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα αργότερα στη ζωή τους.