Είστε στη φάση που εισάγετε στερεές τροφές; Μη χάσετε το «παράθυρο γεύσης» του μικρού σας
Μια μαμά και ειδικός μοιράζεται πώς και πότε να εισάγετε τολμηρές γεύσεις στον εκκολαπτόμενο ουρανίσκου του μικρού σας.
Γνωρίζατε ότι τα παιδιά έχουν ένα «παράθυρο γεύσης» μεταξύ 6 και 18 μηνών; Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τρέφονται τα παιδιά τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Παρέχοντάς τους άφθονες γεύσεις (πολύ λίγα συστατικά είναι εκτός ορίων!), υφές (τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μασούν το φαγητό τους αντί να το «πίνουν» από τα σακουλάκια) και μπαχαρικά (σαφράν, κανέλα, κύμινο, για να το αναφέρουμε μερικά!) από την αρχή μπορεί να έχει τρομερή επίδραση στην αποτροπή μελλοντικών επιλεκτικών ουρανίσκων – ένα σενάριο που πολλοί γονείς ελπίζουν να αποφύγουν, αλλά μπορεί να μην ξέρουν απαραίτητα το πώς.
Αυτός είναι ο λόγος που η Erica Bethe Levin είναι μαμά σε μια αποστολή, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της στο motherly.com. Είχε βαρεθεί τις ήπιες επιλογές που προσφέρονται στα μωρά στα ράφια των καταστημάτων παντοπωλείου… έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό. Ίδρυσε την Globowl, μια εντελώς φυσική εταιρεία τροφίμων για βρέφη και νήπια που επικεντρώθηκε στις διεθνείς γεύσεις, στην πρώιμη εισαγωγή αλλεργιογόνων και στην ανάπτυξη στοματικής κινητικότητας, όλα με εμφανή έλλειψη πρόσθετου νατρίου ή σακχάρων.
Με το πρώτο της παιδί, δίσταζε να του δώσει υφή, γεύση και μπαχαρικά. Δεν ήταν απλά διστακτικά, αλλά ειλικρινά φοβισμένη. Αλλά γιατί φοβόταν εγγενώς να δώσει στο μωρό της το ίδιο φαγητό που έτρωγε εκείνη; Δεν είναι οξύμωρο; Γιατί να του έδινε φαγητό που στην πραγματικότητα δεν θα έτρωγε; Ο φοβερός δισταγμός της οδήγησε τον γιο της να τρώει βιολογικές κοτομπουκιές με μια πλευρά από σμέουρα και τυρί Havarti για δείπνο κάθε βράδυ τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότερες από τις παιδικές τροφές που διατίθενται στα ράφια των καταστημάτων απέτυχαν να πληρούν τις προτεινόμενες διατροφικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για βρεφικές και νηπιακές τροφές — και βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στην «παραπλανητική σήμανση» που άφηνε τους γονείς στο σκοτάδι για τα θρεπτικά συστατικά που έπαιρναν ή δεν έπαιρναν τα παιδιά τους. Αν και η επιλεκτική διατροφή είναι γνωστό ότι είναι γενετική σε ορισμένες περιπτώσεις, το να ταΐζετε τακτικά τα παιδιά με ήπιο φαγητό χωρίς μπαχαρικά, υφή και γεύση –για να μην αναφέρουμε θρεπτικά συστατικά– δεν βοηθά στην αποτροπή των επιλεκτικών διατροφικών τάσεων.
Ως, μάγειρας, επιχειρηματίας τροφίμων και σύζυγος ενός επαγγελματία στον τομέα της φιλοξενίας, το φαγητό για την Erica Bethe Levin ήταν πάντα ένα τεράστιο μέρος της ζωής της, οπότε ήθελε να καταλάβει γιατί συνέβαινε αυτό – είχε την ελπίδα να αποφύγει έναν δεύτερο παιδί επιλεκτικό με το φαγητό του. Έκανε λοιπόν αυτό που κάνει ο κάθε σπασίκλας καλύτερα: αναφέρθηκε στην επιστημονική έρευνα.
Τι είναι το «παράθυρο γεύσης»;
Τα βρέφη γεννιούνται με φυσική προδιάθεση για γλυκές γεύσεις (πιθανώς μια εξελικτική προσαρμογή για την ενθάρρυνση του θηλασμού), αλλά οι γευστικοί υποδοχείς τους συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά τους αρχικούς μήνες και τα χρόνια της ζωής τους. Υπάρχουν ακόμη και μελέτες που υποδεικνύουν ότι οι γεύσεις που απορροφούν τα βρέφη μέσω του αμνιακού υγρού και του μητρικού γάλακτος τα βοηθούν να δέχονται πιο ποικίλες τροφές αργότερα κατά τον απογαλακτισμό – έτσι η ποικιλομορφία του ουρανίσκου είναι αναπόσπαστη για τις μαμάδες ακόμη και πριν γεννηθεί το μωρό.
Κατά τη διάρκεια του «παραθύρου γεύσης» –βολικά ευθυγραμμισμένο με το χρονοδιάγραμμα που συνιστά ο γιατρός για την εισαγωγή στερεών, ηλικίας περίπου 6 μηνών– αυτοί οι υποδοχείς γίνονται πιο περίπλοκοι και διαφορετικοί. Ως εκ τούτου, υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στη γεύση, καθιστώντας την ιδανική στιγμή για την εισαγωγή μιας μεγάλης γκάμα υφών, γεύσεων και μπαχαρικών. Μελέτες δείχνουν ότι η αξιοποίηση αυτού του παραθύρου μπορεί να μετριάσει τον φόβο για τα νέα τρόφιμα (νεοφοβία) και την επιλεκτική διατροφή, ακόμη και ένα βήμα παραπέρα: ενθαρρύνει το ποικίλο και τολμηρό φαγητό στην παιδική ηλικία, κατά την εφηβεία και για την υπόλοιπη ενήλικη ζωή τους.
Αυτή δεν είναι μια στρατηγική χωρίς αποτυχία. Πρέπει να εξασκήσουμε αυτό που αναφέρει με αγάπη στη γονική ομιλία ως «ευχάριστη επιμονή». Η επανειλημμένη έκθεση —όπως οκτώ έως 15 φορές— σε μια συγκεκριμένη γεύση ή συστατικό αυξάνει τις πιθανότητες να αρέσει στο μωρό στο μέλλον (γνωστό ως «φαινόμενο έκθεσης»). Αν θέλετε να εισάγετε το τυρί ρικότα, για παράδειγμα, σερβίρετέ το με μυριάδες τρόπους. Ρίξτε το με κουτάλι σε ένα μπολ με ψιλοκομμένες φράουλες ή σμέουρα, στο κουρκούτι μιας αφράτης τηγανίτας, γεμίστε το μέσα σε ζυμαρικά, απλώστε το πάνω από το τοστ με αβοκάντο ή ανακατέψτε το σε σάλτσα ζυμαρικών. Μια απλή κουταλιά μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά.
Ίδρυσε το Globowl αφού σέρβιρε στην κόρη της με κάρυ με γαρίδες καρύδας ως το πρώτο της φαγητό, σε μια προσπάθεια μην αποκτήσει επιλεκτική σχέση με το φαγητό. Η κουζίνα από όλο τον κόσμο είναι εγγενώς γεμάτη από έντονες γεύσεις, βότανα και μπαχαρικά (για να μην αναφέρουμε αλλεργιογόνα!) – και η τακτική έκθεση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να δέχονται μια ευρύτερη ποικιλία φαγητών, αποφεύγοντας πιθανώς την επιλεκτική διατροφή.
Μετά τους πρώτους 18 μήνες, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα νήπια αποκτούν παγιωμένα γούστα και προτιμήσεις. Μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν πιο προκλητικές συμπεριφορές ή εκπληκτικά αυθάδειες προσωπικότητες, αλλά αρχίζουν επίσης να απορρίπτουν το άγνωστο, ειδικά όσον αφορά το φαγητό.
Πέρασε το χρονοδιάγραμμα του παραθύρου γεύσης;
Εάν το «παράθυρο γεύσης» του παιδιού σας έχει κλείσει, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Αν και τα παιδιά μπορεί να είναι πιο επιλεκτικά σε αυτό το σημείο, να θυμάστε: τα παιδιά συνεχίζουν να μας βλέπουν ως πρότυπα και τείνουν να μιμούνται αυτό που κάνουμε. Ακολουθούν λοιπόν μερικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε το περιπετειώδες φαγητό και μια πιο έντονη εκτίμηση για το φαγητό γενικότερα.
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μη φοβούνται να δοκιμάζουν νέες γεύσεις
Δείξτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπροστά στα παιδιά σας
Αν σας δουν να τρώτε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων και σχημάτων (δηλαδή σαλάτα με ντομάτες, κόκκινο κρεμμύδι, λαχανάκια και καρότα ή μια γλυκοπατάτα με μπρόκολο, τυρί και μπέικον), θα ενδιαφερθούν να το δοκιμάσουν επίσης.
Εμπλέξτε τους στη μαγειρική
Αφαιρέστε όσα δεν είναι ασφαλή για μικρά παιδιά και αφήστε τους μικρούς σεφ να πιάσουν δουλειά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανταποδοτικό για ένα παιδί από το να απολαμβάνει τους απτούς καρπούς της εργασίας του. Βάλτε τα να ψιλοκόψουν, να ανακατέψουν και να πλάσουν και μετά να σερβίρουν με περηφάνια τις δημιουργίες τους.
Όλες οι αισθήσεις μας είναι συνδεδεμένες
Και παρόλο που τα παιδιά μας μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν τρομάξει από τον μπακαλιάρο, η όσφρησή τους θα μπορούσε να πει διαφορετικά. Αφήστε τα να απολαύσουν όλες τις υπέροχες μυρωδιές της μαγειρικής και εξηγήστε τους με έναν μη συναισθηματικό, επιστημονικό τρόπο ότι αν τους αρέσει η μυρωδιά κάποιου πράγματος, μάλλον θα απολαύσουν τη γεύση.
Έτσι, είτε τα παιδιά σας ξεκινούν τη δια βίου περιπέτεια γαστρονομικής απόλαυσης, είτε αν είναι λίγο πιο μακριά, συνεχίστε να προσπαθείτε να ανοίξετε αυτό το παράθυρο γεύσης. Είναι πάντα καλύτερο να εισάγετε μια ποικιλία τροφών το συντομότερο δυνατό για να ενθαρρύνετε την έγκαιρη υιοθέτηση και να μετριάζετε το μελλοντικό επιλεκτικό φαγητό. Η δουλειά μας σχετικά με την εισαγωγή τροφίμων δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Τόσο ευχάριστα και επίμονα… συνεχίστε να προσπαθείτε.
Η Erica Bethe Levin, εμπειρογνώμονας στον κλάδο των τροφίμων και μητέρα δύο παιδιών, είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Globowl, μιας διεθνούς έμπνευσης εταιρείας τροφίμων για βρέφη και νήπια που εισάγει τα μωρά στον πολιτισμό μέσω του φαγητού από τις πρώτες τους μπουκιές.