Μπορώ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να παίρνω φάρμακα κατά του άγχους;
Αυτή είναι η απάντηση που δίνει μια νέα έρευνα.
Οι γυναίκες κινδυνεύουμε περισσότερο από αγχώδεις διαταραχές σε σχέση με τους άντρες, χωρίς να αποτελούν εξαίρεση οι εγκυμονούσες. Μπορούμε όμως να λάβουμε την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή (αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά) στη διάρκεια της κύησης; Ή θα βάλουμε σε κίνδυνο το μωρό μας;
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αν λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή πριν από τη σύλληψη, δεν είναι απαραίτητο να τη διακόψουμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Προσοχή όμως: Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα σχετικά φάρμακα είναι ελεύθερα ρίσκων, αλλά πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν την υπόθεση ότι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για το έμβρυο.
Συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry, παρακολούθησε πάνω από 2.600 γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά τον τοκετό.
98 από αυτές υπέφεραν από διαταραχή πανικού (μια αγχώδη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επανειλημμένες κρίσεις πανικού) και 252 από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Εξήντα επτά από τις συμμετέχουσες λάμβαναν βενζοδιαζεπίνες (π.χ. Xanax) και 293 έπαιρναν τους λεγόμενους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (όπως Zoloft) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τόσο οι βενζοδιαζεπίνες όσο και οι αναστολείς συνδέθηκαν με κυήσεις μικρότερης διάρκειας, ενώ τα μωρά που γεννήθηκαν ήταν περισσότερο πιθανό να χρειάζονται οξυγόνο ή κάποια άλλη υποστήριξη του αναπνευστικού μετά τη γέννα. Ωστόσο, όπως σχολίασε η ψυχίατρος και συγγραφέας της μελέτης Kimberly Yonkers, «δεν παρατηρήσαμε κάποια συνέπεια τεράστιου μεγέθους».
Φυσικά τέτοια συμπεράσματα δεν είναι σε καμία περίπτωση οριστικά, ενώ κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική. Γι’ αυτό, προτού λάβετε ή συνεχίσετε να λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.