5 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς για την υπογονιμότητα!
Η απόκτηση ενός παιδιού δεν είναι πάντα για όλους εύκολη υπόθεση!
Ίσως το μωρό που περιμένεις να μην έχει έρθει ακόμα, ωστόσο μη χάνεις τις ελπίδες σου..Μπορεί ο σκοπός που παντρεύτηκες να ήταν μια μεγάλη ευτυχισμένη οικογένεια συχνά όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως εμείς θέλουμε ή τη στιγμή που επιθυμούμε. Όσο μεγάλη κι αν είναι η λαχτάρα σου για ένα πολυπόθητο νέο μέλος μην το βάζεις κάτω. Μπορεί να σκέφτεσαι πως είσαι υγιής, ή στη σωστή ηλικία, πως οι εξετάσεις δεν έδειξαν τίποτα σημαντικό κι όμως μια ακόμα περίοδος έκανε μόλις την εμφάνισή της. Ξέρω η αγωνία για ένα θετικό τεστ είναι μεγάλη καθώς και η απελπισία κάθε μήνα που περνά. Ενημερώσου, δοκίμασε, μάθε και μην απογοητεύεσαι. Η υπογονιμότητα απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των νέων ζευγαριών, αυτών που έχουν αποκτήσει ένα παιδί και όσων ακόμα δεν έχουν αποκτήσει κανένα. Παρά το γεγονός ότι υπολογίζεται ότι 1 στα 6 ζευγάρια παλεύουν με τη γονιμότητα, εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό κάτι για το οποίο επιλέγουμε να μην μιλήσουμε.
1. Οι θεραπείες δεν αποτελούν εγγύηση
Όταν αρχίζεις να αντιμετωπίζει ςπροκλήσεις γονιμότητας, πάντα έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι θα μπορείς κάποια στιγμή να αναζητήσεις θεραπεία αν χρειαστεί. Η επιστήμη άλλωστε έχει προχωρήσει πολύ σε τέτοια θέματα. Αλλά δυστυχώς, ακόμη και τα φάρμακα και οι υποβοηθούμενοι κύκλοι (όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση) δεν λειτουργούν πάντα. Η υπογονιμότητα είναι ένα από τα λίγα πράγματα στη ζωή όπου η προσπάθεια δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ανταμοιβή. Μπορεί απλά να ξοδέψετε τις οικονομίες σας και να επιστρέψετε σπίτι με άδεια χέρια.
2. Μην περιμένετε να σας καταλάβουν οι φίλοι και η οικογένεια
Ακόμη και όταν αυξάνεται η ευαισθητοποίηση γύρω από τη στειρότητα, είναι δύσκολο να μιλήσεις σε κάποιον για αυτήν εκτός και αν το έχει περάσει ο ίδιος. Οι περίπλοκες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές θεραπείας και το τρενάκι των συναισθημάτων καθιστούν δύσκολη τη συζήτηση με κάποιον που δεν έχει νιώσει το ίδιο. Συχνά, η οικογένεια και οι φίλοι απλά δεν το καταλαβαίνουν. Αλλά αυτό είναι εντάξει. Επειδή υπάρχει μια καταπληκτική κοινότητα εκεί έξω που περιμένει να σας υποστηρίξει. Γυναίκες από όλο τον κόσμο μοιράζονται τις ιστορίες τους και στέλνουν αγάπη όταν τη χρειάζεστε. Χρειάζεται μόνο να μεταβείτε στην αγαπημένη σας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή να εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης για να τα βρείτε.
3. Ακόμα κι όταν έχεις ήδη ένα παιδί δεν παύει να είναι δύσκολο
Η δευτερογενής υπογονιμότητα έρχεται με μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων. Η συντριπτική ενοχή που νιώθεις ότι θέλεις περισσότερα όταν έχεις ήδη ένα όμορφο ανθρωπάκι στη ζωή σου είναι αφόρητη. Η ντροπή που νιώθεις επίσης καθώς ξοδεύεις τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς σου ανησυχώντας ότι δεν θα καταφέρεις να του δώσεις ένα αδερφάκι είναι από τα πιο δύσκολα για να διαχειριστείς. Ο περίγυρος συχνά θα πει μη στεναχωριέσαι, έχεις ήδη ένα παιδί. Αλλά φυσικά δεν είναι τόσο απλό.
4. Ο γιατρός σου μπορεί να μην είναι η μόνη λύση
Σε πολλές περιπτώσεις, η υπογονιμότητα είναι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί ιατρική φροντίδα για να επιλυθεί, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι η όλη εικόνα.
Η δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης γύρω σας είναι πολύ σημαντική. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει την εύρεση ενός λειτουργικού διατροφολόγου ή φυσιοπαθητικού που θα σας βοηθήσει να εξετάσετε τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Για άλλους, η συνεργασία με έναν ειδικό γονιμότητας μπορεί να προσφέρει τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε. Μερικές φορές, ένας καλός φίλος που δεν θα δώσει συμβουλές και θα πει μόνο “αυτό είναι πραγματικά δύσκολο και είμαι εδώ για σένα”, ίσως είναι το μόνο που χρειάζεστε.
5. Η υπογονιμότητα στοιχειώνει ολόκληρη τη ζωή σου
Το ψυχικό φορτίο της υπογονιμότητας είναι τεράστιο. Τι ραντεβού έχω αυτή την εβδομάδα; Θα έχω ωορρηξία αυτόν τον μήνα; Πρέπει να παρευρεθώ στο baby shower αυτού του ατόμου; Θα προσβληθεί ο φίλος μου αν ακυρώσω το δείπνο; Πώς μπορώ να πάω στη δουλειά εγκαίρως εάν η κλινική καθυστερεί; Μπορώ να δεσμευτώ για ομαδικές διακοπές σε 6 μήνες; Είναι αυτά τα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης ή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου; Είναι πολύ νωρίς για τεστ ;
Είναι σύνηθες να αισθάνεστε ότι κατακλύζεστε από άγχος και άσχημα συναισθήματα. Προσπαθήστε όμως να κρατήσετε κάποιες στιγμές και για τον εαυτό σας. Βρείτε πράγματα που σας αρέσει να κάνετε και μην τα ξεχνάτε. Μέσα σε όλα προσθέστε λίγη ηρεμία στη ζωή σας. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, βρείτε το θάρρος και μιλήστε για την υπογονιμότητα. Ίσως σας λυτρώσει. Δεν υπάρχει ντροπή σε αυτό το ταξίδι, και όσο περισσότερο το συζητάτε, τόσο λιγότερο πιθανό θα νιώσετε ότι συμβαίνει μόνο σε εσάς.