Now Reading
Χαρίστε ήρεμο ύπνο στο μωρό σας με μια απλή τεχνική!

Χαρίστε ήρεμο ύπνο στο μωρό σας με μια απλή τεχνική!

Κρατήστε τα κλάματα μακριά και ανακουφίστε το μωρό σας πριν από έναν ξεκούραστο, ήρεμο ύπνο!

Νέα έρευνα δείχνει ότι μια συγκεκριμένη και απλή τεχνική  θα μπορούσε να βοηθήσει τους γονείς να κοιμίσουν ευκολότερα το μωρό τους.

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Όπου κι αν πείτε το θέμα του μωρού σας με τον ύπνο όλοι θα έχουν μια συμβουλή να σας δώσουν. Ακόμα και αυτοί που δεν είχαν ούτε έχουν παιδιά.. Μια νέα μελέτη δίνει τη δική της συνταγή για την επιτυχία όπου οι συγγραφείς ορκίζονται ότι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για ένα ήρεμο, γαλήνιο ύπνο. 

Η Kumi Kuroda, PhD, ερευνητής από το Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, μέτρησε τον τρόπο με τον οποίο το κλάμα των μωρών επηρεάζονταν φυσιολογικά όταν τα κρατούσαν οι γονείς τους, είτε τα μετέφεραν και μετά ξάπλωναν.

Η ομάδα της λέει ότι η «απόκριση μεταφοράς», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά διαδικασιών, λειτούργησε για να ηρεμήσει τα βρέφη και να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς τους και τα ευρήματά τους μπορούν να εφαρμοστούν για να σας βοηθήσουν να κάνετε την καθημερινή ρουτίνα ύπνου ευκολότερη. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανήματα και βιντεοκάμερες για να συγκρίνουν τις αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς των βρεφών, καθώς οι άνθρωποι έκαναν διάφορες δραστηριότητες. Κουβαλούσαν μωρά, τα έσπρωχναν σε καρότσια και τα κρατούσαν καθιστά. Στη συνέχεια κατέγραψαν τα δεδομένα για να εξετάσουν τα μοτίβα.

Τι λειτούργησε καλύτερα; Το περπάτημα για πέντε λεπτά προώθησε τον ύπνο για τα μωρά που έκλαιγαν. Όλα τους σταμάτησαν να κλαίνε και είχαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς μετά από μια βόλτα 5 λεπτών και περίπου τα μισά από αυτά κοιμόντουσαν πριν τα 5 λεπτά. Αλλά το περπάτημα δεν βοήθησε τα μωρά που ήταν ήδη ήρεμα να κοιμηθούν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καρδιακοί παλμοί των μωρών αυξάνονταν εάν ο φροντιστής σταματούσε να περπατάει. Ο χωρισμός από το άτομο ήταν το πιο σημαντικό. Αλλά αν οι γονείς κάθονταν και κρατούσαν το μωρό τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά το περπάτημα για να ηρεμήσουν, η μεταφορά στην κούνια για να κοιμηθεί ήταν πιο επιτυχημένη.

Περπατήστε και μετά καθίστε

Όταν το μωρό σας ταράζεται και δεν μπορεί να κοιμηθεί, ο Δρ. Kuroda συνιστά στους φροντιστές να το μεταφέρουν ενώ περπατούν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, καθίστε με το μωρό για 8 λεπτά και μετά βάλτε το να κοιμηθεί. Αυτή η διαδικασία των 13 λεπτών φαίνεται πως είχε τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ύπνο του μωρού.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

  • Περπατήστε σε ένα καθαρό, επίπεδο εσωτερικό περιβάλλον. 
  • Στηρίξτε το κεφάλι του μωρού και κρατήστε το άνετο στην αγκαλιά σας. 
  • Διατηρήστε σταθερό ρυθμό βαδίσματος. 
  • Μην τρέχετε ή πηδάτε.
  • Εάν το μωρό εξακολουθεί να κλαίει μετά από 5 έως 10 λεπτά σταματήστε να περπατάτε και ελέγξτε την ευεξία του μωρού.

Η Patti Read , μια παιδιατρική σύμβουλος ύπνου από το Νιου Τζέρσεϊ που δεν συμμετείχε στην έρευνα, λέει ότι οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να το δοκιμάσουν. 

Μετά από 4 μήνες, ένα μωρό ιδανικά θα πρέπει να είναι νυσταγμένο αλλά ξύπνιο όταν μπαίνει στην κούνια του, ώστε να μάθει πώς να κοιμάται μόνο του. 

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πως να κοιμούνται τα μωρά, απλώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβαίνουν στα μικρά τους σώματα που μεγαλώνουν και πάλι κάθε μωρό είναι διαφορετικό, οπότε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ακριβώς το ίδιο για κάθε μωρό», λέει η Read.

Δείτε Επίσης

Δυστυχώς, αφού δεν μπορούν να μας πουν τι συμβαίνει και δεν μπορούν να καταλάβουν τι τους λέμε, είναι πιο δύσκολο να τους διδάξουμε πώς να κοιμούνται μόνοι τους», προσθέτει.

Ξεκλειδώνοντας τα μυστήρια του ύπνου του μωρού

Η Δρ Kuroda λέει ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επαληθευτούν τα ευρήματά της. Η έρευνα δεν εξηγεί γιατί μερικά μωρά κλαίνε ανεξέλεγκτα ή δεν κοιμούνται. Λέει επίσης ότι τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα επειδή μέτρησαν μόνο τις ημερήσιες δραστηριότητες και όχι τις απαντήσεις των βρεφών το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Δεν μπορώ να συμπεράνω από το άρθρο εάν οι μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού είναι αρκετά ακριβείς για να λειτουργήσουν», προσθέτει η Heidi Holvoet, PhD, σύμβουλος βρεφικού ύπνου από το Βέλγιο. Και σημειώνει ότι οι καρδιακοί παλμοί μπορεί να δίνουν μια ένδειξη της κατάστασης του μωρού μετά το περπάτημα για να το καταπραΰνουν, αλλά είναι ο τύπος της φάσης ύπνου που βρίσκεται ένα μωρό που καθορίζει πόσο εύκολα θα κοιμηθεί.

Η Holvoet αμφισβητεί επίσης πόσο ακριβής είναι η μέθοδος για όλα τα μωρά σε όλες τις ηλικίες. «Δεν γνωρίζουμε την μαθηματικά αξιόπιστη μέθοδο που ταιριάζει σε όλους για να κοιμηθούν τα μωρά, αλλά δεν νομίζω ότι τη χρειαζόμαστε», λέει. 

«Πιστεύω ότι έχουμε όλες τις γνώσεις, ωστόσο, για να βοηθήσουμε τα μωρά να κοιμηθούν. Αναγνωρίζοντας την ανάπτυξή τους και τις φυσικές τους ικανότητες σε οποιαδήποτε δεδομένη ηλικία, καθώς και τη μοναδική προσωπικότητα και τις ανάγκες κάθε μωρού», προσθέτει.

Ως μαμά ενός παιδιού που δεν κοιμόταν καλά όταν ήταν μωρό μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι μόνο μια μικρή μελέτη και όχι κάτι που πρέπει αυστηρά να ακολουθήσετε. Υπάρχουν πολλές άλλες μελέτες και χιλιάδες βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς να κοιμίζετε το μωρό σας. Τι λειτουργεί τελικά; Αυτό εξαρτάται από εσάς και εκείνο. Είναι ένα μυστήριο που μπορεί να μην το «λύσετε» και ποτέ, και αυτό είναι απολύτως εντάξει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top