Ψυχολόγος μοιράζεται την πιο εύκολη γονική συμβουλή για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας θα αισθάνονται ότι τα βλέπετε και τα ακούτε παραγματικά
Αυτό το hack για γονείς είναι εγκεκριμένο από ειδικούς και θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την επαφή σας.
Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι η ανατροφή των παιδιών συχνά περιλαμβάνει την επίτευξη μιας δύσκολης ισορροπίας μεταξύ της εμπιστοσύνης στο ένστικτό σας και της εκμάθησης νέων πραγμάτων στην πορεία. Ίσως προσπαθείτε να είστε ο τύπος γονέα για τα δικά σας παιδιά που δεν είχατε ή ίσως είναι καθαρά κορυφαία προτεραιότητα να μεγαλώσετε ασφαλή και με αυτοπεποίθηση παιδιά όπως μπορείτε.
Αποδεικνύεται ότι αλλάζοντας απλώς τον τόνο της φωνής σας όταν μιλάτε στο παιδί σας –ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι– μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει ότι το βλέπετε, το ακούτε και το αγαπάτε, κι έτσι να το ενδυναμώσετε με τρόπους που ίσως δεν έχετε καν συνειδητοποιήσει.
Η τεχνική, που ονομάστηκε ήπια επικοινωνία, συζητήθηκε από την κλινική ψυχολόγο, συγγραφέα και θεραπεύτρια Dr. Sue Johnson σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast Open Relationships: Transforming Together. Η Johnson μοιράστηκε ότι η απλή πράξη του να χαμηλώνεις τον τόνο της φωνής σου μιλώντας σε πιο απαλό ύφος όταν απευθύνεσαι στα μικρά σου μπορεί να τους υπενθυμίσει ότι είσαι δίπλα τους άνευ όρων, κάτι που πολλοί από τους ασθενείς της αναφέρουν ότι έλειπε από τη δική τους ανατροφή.
Επικαλέστηκε τον αείμνηστο ψυχολόγο John Bowlby, ο οποίος πιστώνεται ότι επινόησε το στυλ της ανατροφής της θεωρίας προσκόλλησης, σημειώνοντας: «Εξέταζε τις μητέρες και τα παιδιά και τους δεσμούς μεταξύ τους, και πρόσεξε τις μητέρες που είχαν ασφαλείς δεσμούς με τα παιδιά τους και ερεύνησε στον τρόπο που αλληλοεπιδρούσαν. Δεν ήταν απόμακρες ούτε κατηγορούσαν ή επικρίνανε ούτε έλεγαν στο παιδί τι να κάνει συνέχεια. Ερχόντουσαν επίσης κοντά στα παιδιά, χαμήλωναν τη φωνή τους και μιλούσαν απαλά».
Το μήνυμα της σχέσης αυτής είναι: «Είμαι εδώ, είσαι ασφαλής μαζί μου, είμαι εδώ για σένα, σε βλέπω», συνέχισε. Ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν στην Dr. Sue Johnson, τραυματισμένοι από την οικογένεια καταγωγής τους και λένε πάντα το ίδιο πράγμα. Λένε πράγματα όπως «κανείς δεν με είδε». «Ήμουν αόρατος».
Η Johnson επανέλαβε την ισχυρή υπενθύμιση ότι εμείς ως ανθρώπινα όντα δεν μπορούμε να δώσουμε αυτή τη δύναμη στον εαυτό μας αν δεν την νιώθουμε από κάποιον άλλον γύρω μας, γι’ αυτό αυτή η μικρή αλλαγή στον τρόπο ομιλίας σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να υπενθυμίσετε απαλά στο παιδί σας ότι είναι σημαντικά και ότι αυτό που σκέφτονται, αισθάνονται και λένε έχει σημασία.
Αν μεγαλώσατε σε ένα σπίτι όπου δεν είχατε κάποιον να σας αναθρέψει με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι αυτή η τακτική. Στη συνέχεια, μπορείτε να το μοντελοποιήσετε για τους γύρω σας, είτε πρόκειται για τα δικά σας παιδιά είτε για άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα στη ζωή σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη θεραπεία και με τους δικούς σας τρόπους.