Now Reading
Χριστουγεννιάτικες διακοπές με νεογέννητο

Χριστουγεννιάτικες διακοπές με νεογέννητο

Μερικοί κανόνες για να περάσετε καλά κι η μαμά και το μωρό καλύτερα

Το να κάνει κανείς χριστουγεννιάτικες διακοπές μπορεί να είναι κάτι πολύ όμορφο, μια που τα μωρά φέρνουν ευτυχία, όμως για να περάσουν όλοι καλά πρέπει να έχετε μερικά πράγματα στο μυαλό σας. Καθώς ένα νεογέννητο, ή ακόμα και απλώς ένα μωρό, και η μαμά του έχουν τη δική τους ιδιαίτερη καθημερινή ρουτίνα, την οποία οφείλετε να σεβαστείτε.

Πλένετε συχνά τα χέρια

Προσέξτε πολύ την υγιεινή. Η μεταφορά μικροβίων στο σπίτι που μένει το μωρό, κι ιδιαίτερα στο δωμάτιό του πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν. Ειδικά όταν είστε κοντά του ή όταν έρχεστε σε επαφή μαζί του, καλό είναι να έχετε πλύνει πριν τα χέρια σας και τα ρούχα σας να είναι καθαρά και αυτά που φοράτε μέσα στο σπίτι. Αν έχετε οποιαδήποτε υποψία ότι έχετε κάποια ίωση της εποχής μείνετε όσο γίνεται μακριά από μωρό και μαμά.

Μη φιλάτε το μωρό

Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε κάποια ίωση, μη φιλήσετε το νεογέννητο, ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιο εμφανές σύμπτωμα ποτέ δεν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα μεταδώσετε κάτι κολλητικό στο μωρό. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μην μπείτε σε αυτό τον πειρασμό, καθώς τα μωρά είναι τόσο γλυκά (σχεδόν για φάγωμα) – αλλά κρατήστε την τρυφερότητά σας για όταν μεγαλώσει κάπως (κι ενισχυθεί το ανοσοποιητικό του) και δείξτε την αγάπη σας με πιο ακίνδυνο τρόπο.

Μην αναστατώσετε την καθημερινή τους ρουτίνα

Μαμά και μωρό έχουν το πρόγραμμά τους – τι ώρα θα κοιμηθούν, τι ώρα θα γίνει το τάισμα/θηλασμός, τι ώρα το μπάνιο και τα λοιπά. Μπορεί να μη σας φαίνεται τραγικό να διαταράξετε κατά μισή ώρα το πρόγραμμά τους, αλλά πιστέψτε με, είναι! Ακολουθήστε τους ρυθμούς τους και σεβαστείτε τους. Η φίλη, αδερφή ή κόρη σας, δεν μπορεί να ακολουθήσει τους γιορτινούς ρυθμούς όπως έκανε μέχρι να γίνει μαμά…

Αποφύγετε σχολιασμούς και συγκρίσεις

Αν είστε κι εσείς μαμά, ξεχάστε αυτά που κάνατε με τα παιδιά σας και ξεχάστε κι αυτά που γενικώς ξέρετε. Αν σας ζητηθεί συμβουλή, δώστε την. Αλλά μην σχολιάσετε κάτι που κάνει με διαφορετικό τρόπο, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι είναι λάθος! Κυρίως να δείξετε μεγάλη προσοχή κι ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τον θηλασμό ή τη διατροφή της ίδιας της μαμάς.

Το μωρό έχει πρόγραμμα, αλλά το δικό σας πρόγραμμα μπορεί να ανατρέπεται

Να έχετε το νου σας ότι το εορταστικό πρόγραμμα εξαρτάται από τις διαθέσεις και το πρόγραμμα του μωρού, που σημαίνει ότι τελευταία στιγμή όλο και κάτι να προκύπτει και να χρειάζεται να το αναπροσαρμόσετε.

Τι δώρο να πάρετε

Όσο κι αν είναι διασκεδαστικό να ψωνίζεις μωρουδιακά, εστιάστε στη μαμά! Κάντε της δώρο κάτι με το οποίο μπορεί να κακομάθει τον εαυτό της –μια σειρά περιποίησης–, κάτι για εκείνη. Αν θέλετε να πάρετε και κάτι για το μωρό, ρωτήστε τι έχουν ανάγκη.

Βοηθήστε

Δείτε Επίσης

Όταν υπάρχει ένα μικρό μωρό στο σπίτι πάντα υπάρχουν δουλειές και πράγματα για να γίνουν. Προσφερθείτε να αναλάβετε κάτι, από το μαγείρεμα και τα ψώνια μέχρι ότι πιστεύετε ότι είναι στο στοιχείο σας και δεν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από το να λύσει! Αν υπάρχει κι άλλο παιδί στην οικογένεια, μπορείτε να αναλάβετε τη δημιουργική του απασχόληση.

Δώστε χώρο και χρόνο στο μωρό και τη μαμά

Όσο κι αν θέλετε να συμμετέχετε σε όλα, κάποιες στιγμές είναι ιδιωτικές και κάθε μαμά τα διαχειρίζεται με τον δικό της τρόπο.

Εστιάστε στο συναίσθημα

Μερικές φορές η μητρότητα μπορεί να είναι δύσκολη, τονώστε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση της μαμάς. Στηρίξτε την, ανεβάστε το ηθικό της, βοηθήστε στο να έχει θετική διάθεση. Ακόμα και μόνο το να νιώθει ότι είστε εκεί και μπορείτε να την ακούσετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Δείξτε ότι δεν είναι αόρατη

Το ότι μαμά και μωρό έχουν το πρόγραμμά τους δεν σημαίνει ότι  δεν πρέπει να κάνουν γιορτές με την υπόλοιπη οικογένεια! Περιμένετε τη σωστή ώρα για να καθίσετε όλοι μαζί στο εορταστικό τραπέζι και μην την ξεχάσετε όταν είναι να ανοίξετε τα δώρα. Ειδικά στις γιορτές η νέα μαμά θέλει  να νιώθει ότι έχει την προσοχή και την αγάπη σας. Αυτό θα είναι και το καλύτερο δώρο που μπορείτε να της κάνετε!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top