Χαμόγελο από κούνια
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα δόντια του μωρού σας
Τα δόντια συνήθως κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση όταν το μωρό είναι 4-7 μηνών. Υπάρχουν ωστόσο και παιδιά που μπορεί γίνουν ενός έτους κι ακόμα να μην έχουν βγάλει ακόμα ούτε ένα δόντι, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν μωράκια που γεννιούνται με δόντι!
Τα δόντια που θα εμφανιστούν πρώτα είναι δύο δόντια ακριβώς στη μέση της κάτω σιαγόνας, δηλαδή οι δύο κάτω μέσοι τομείς. Η εμφάνιση των δοντιών είναι ένα κομμάτι της ανάπτυξης του μωρού αλλά δεν συνδέεται με άλλα αναπτυξιακά στάδια – δηλαδή η εμφάνιση ή καθυστέρηση εμφάνισης δοντιών δεν αφορά την ευφυΐα ή άλλες νοητικές λειτουργίες του παιδιού.
Μέχρι το μωρό να γίνει δυόμισι χρονών θα έχει αποκτήσει όλα του τα νεογιλά δόντια που είναι είκοσι συνολικά. Μετά λοιπόν τους δύο μέσους τομείς, κι αφού περάσουν ένας με δύο μήνες, σειρά έχουν να βγουν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια (κι αυτά τομείς). Μετά από ένα μήνα περίπου, τη σκυτάλη θα πάρουν οι κάτω πλάγιοι τομείς. Ύστερα είναι η ώρα των γομφίων, των δοντιών που αλέθουν κυρίως τις τροφές. Κάπως έτσι, όταν το μωρό γίνει δεκαέξι μηνών περίπου θα είναι η στιγμή για να εμφανιστούν οι κυνόδοντες, πρώτα της κάτω σιαγόνας, κι έπειτα της πάνω. Έτσι, στην ηλικία των τριών ετών, το παιδί θα έχει σε κάθε σιαγόνα τέσσερις τομείς, τέσσερις γομφίους και δύο κυνόδοντες.
Η εμφάνιση των δοντιών μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα. Ανησυχία, πόνο, πυρετό, καμιά φορά και διάρροια. Αν ο πυρετός είναι υψηλός, μπορεί να συνδέεται με άλλη αιτία και καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Παράλληλα με την οδοντοφυΐα εμφανίζεται και η σιελόρροια, η οποία ωστόσο δεν είναι αποτέλεσμα ή σύμπτωμα, απλώς συμπίπτει χρονικά.
Καλό θα ήταν να έχετε αρκετές σαλιάρες και να σκουπίζετε με ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι τα σάλια γύρω από το στόμα του μωρού για να μην δημιουργηθούν δερματικά προβλήματα. Για τον πόνο στα ούλα μπορείτε να δώσετε στο μωρό τα ειδικά λαστιχένια προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μπορείτε να του χορηγήσετε κάποιο παιδικό παυσίπονο με παρακεταμόλη.
Για να μη σταματήσετε τον θηλασμό με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών, αλλά για να μην πονάτε κατά τη διάρκειά του, πριν το θηλασμό μπορείτε να του δώσετε να μασήσει για λίγο κάποιο από τα λαστιχένια ειδικά παιχνιδάκια ή να του κάνετε λίγο μασάζ στα ούλα του με τα δάχτυλά σας. Αν δυσκολεύεστε πολύ, βγάλτε το μητρικό γάλα με ειδικό θήλαστρο και δώστε του με μπιμπερό.
Μην ξεχνάτε: η οδοντική υγιεινή ξεκινάει με το που βγάλει το μωρό τα πρώτα του δόντια. Κατά τη βρεφική ηλικία ο καθαρισμός γίνεται με μια βρεγμένη γάζα, για φύγουν τα υπολείμματα των τροφών. Όταν βγουν όλα τα νεογιλά δόντια αρχίστε να χρησιμοποιείτε βρεφική οδοντόβουρτσα, στην αρχή χωρίς οδοντόκρεμα και αργότερα με ειδική παιδική οδοντόκρεμα. Όταν γίνει ενός έτους κάντε και την πρώτη σας επίσκεψη σε παιδοδοντίατρο.