Now Reading
Τα παιδιά υποφέρουν από άγχος ύπνου αρκετά συχνά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Τα παιδιά υποφέρουν από άγχος ύπνου αρκετά συχνά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Το να μη θέλει ένα παιδί να πάει για ύπνο είναι φυσιολογικό, αλλά πότε είναι κάτι περισσότερο;

Οι περισσότεροι γονείς των μικρών παιδιών έχουν βιώσει τους καθημερινούς αγώνες που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους για να πάνε τελικά για ύπνο. Η διαπραγμάτευση, η ξαφνική έκρηξη της ενέργειας, η διαφωνία για το αν θα πάνε στο μπάνιο. Αλλά πώς ξέρετε πότε είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά των παιδιών ή είναι κάτι παραπάνω;

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του Νοσοκομείου C.S. Mott για την υγεία των παιδιών, με βάση ένα εθνικό δείγμα 781 γονέων με παιδιά ηλικίας 1 ετών έως 6 ετών, ένας στους τέσσερις γονείς δήλωσε ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα να κοιμηθεί επειδή νιώθει άγχος ή ανησυχία – δηλαδή, όχι μόνο επειδή προσπαθούν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, ή δεν θέλουν να χάσουν τη διασκέδαση. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των γονέων σε αυτή τη δημοσκόπηση ανέφεραν επίσης ότι τα παιδιά τους δεν κοιμόντουσαν καθ’ όλη τη νύχτα και συνήθως ξυπνούσαν αναστατωμένα ή κλαίγοντας.

Σχεδόν οι μισοί από τους γονείς ανέφεραν επίσης ότι το παιδί τους θα αφήσει το κρεβάτι τους και θα μπει στο κρεβάτι των γονιών του τις περισσότερες νύχτες και ένας στους τρεις γονείς είπε ότι το παιδί τους «συχνά ή περιστασιακά» επέμενε ο γονέας τους να παραμένει στο δωμάτιο μαζί τους μέχρι να κοιμηθούν.

Σε συνέντευξή της στο CNN, η Sarah Clark, ο συν-διευθυντής της Mott Poll και ερευνήτρια στην παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor, δήλωσε: «Από την ηλικία ενός έτους έως 6 ετών, τα παιδιά αλλάζουν πολύ. Οι διαφορετικές φάσεις που πηγαίνουν είναι συχνά αρκετά προβλέψιμες: φοβούνται το σκοτάδι ή καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και η φαντασία τους αναπτύσσεται … αρχίζουν να φοβούνται τα τέρατα».

Η Clark πρόσθεσε ότι ενώ μπορεί να είναι όλα τα πράγματα που συμβάλλουν σε αυτό το άγχος, αυτές οι ανησυχίες συχνά εκδηλώνονται ή οφείλονται στη νύχτα – και αυτό ισχύει και για τους ενήλικες.

Έτσι, αν αντιμετωπίζετε άγχος για ύπνο με τα παιδιά σας, τι μπορείτε να κάνετε; Για αρχή, μια συνεπής ρουτίνα ύπνου μπορεί να βοηθήσει. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Sleep, μια ρουτίνα ύπνου, δηλαδή, ένα «συνεπές και επαναλαμβανόμενο σύνολο δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται κάθε βράδυ», βοηθά το σώμα του παιδιού σας να προετοιμαστεί για ύπνο. Η προβλέψιμη ρουτίνα βοηθά το σώμα τους να χαλαρώσει, τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και τους διδάσκει πώς να κοιμούνται μόνα τους.

«Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που ακολουθούν τις ρουτίνες του ύπνου είναι πιο πιθανό να κοιμηθούν νωρίτερα, να χρειαστούν λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, να κοιμούνται περισσότερο και να ξυπνήσουν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτά τα οφέλη για την ποιότητα του ύπνου εξακολουθούν να παρατηρούνται χρόνια αργότερα, σε παιδιά που ακολούθησαν ρουτίνες για ύπνο όταν ήταν νεότερα», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Παραδείγματα μιας καλής ρουτίνας για τον ύπνο για παιδιά, συμπεριλαμβανομένων:

Προσφέροντας ένα θρεπτικό σνακ (ή μπουκάλι/θηλασμό, ανάλογα με την ηλικία)

Κάνοντας μπάνιο ή ντους (ή αλλαγή πάνας)

Πηγαίνοντας στο μπάνιο

Βούρτσισμα δοντιών

Ανάγνωση ενός βιβλίου

Δείτε Επίσης

Τραγουδώντας ένα νανούρισμα

Αγκαλιάζοντας, κάνοντας μασάζ ή λικνίζοντάς τα

Μιλώντας για την ημέρα τους

Επίσης, συστήνουν να αφήνετε το δωμάτιο όταν το παιδί είναι στη φάση υπνηλίας, αλλά δεν κοιμάται ακόμα. Επιπλέον, το ίδρυμα συνιστά να σταματήσει όλη η ώρα της οθόνης τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο για να μειωθεί η έκθεση σε μπλε φως, γεγονός που επηρεάζει τον ύπνο και την ικανότητα του σώματος να παράγει φυσικά μελατονίνη.

«Μπορεί να βοηθήσει το να σχεδιάσετε άλλες ηρεμιστικές δραστηριότητες πριν από το κρεβάτι, όπως ανάγνωση, χρωματισμός, ζωγραφική ή τέντωμα», σημείωσε το ίδρυμα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top