Μαμά ψυχολόγος μοιράζεται το κοινό λάθος που έκανε μεγαλώνοντας τα 3 παιδιά της - Childit
Now Reading
Μαμά ψυχολόγος μοιράζεται το κοινό λάθος που έκανε μεγαλώνοντας τα 3 παιδιά της

Μαμά ψυχολόγος μοιράζεται το κοινό λάθος που έκανε μεγαλώνοντας τα 3 παιδιά της

Το να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας ως γονείς και να ζητάμε συγνώμη από τα παιδιά όταν πρέπει είναι έχει πολλά οφέλη – για εμάς και για εκείνα

Δεν υπάρχει τέλειος γονιός, λέει η Tovah Klein. «Το να είσαι γονιός είναι τόσο ταπεινό. Πιθανώς καθημερινά μας υπενθυμίζει ότι απέχουμε πολύ από το να είμαστε τέλειοι», λέει h Klein, παιδοψυχολόγος, συγγραφέας και διευθυντής του Barnard College Center for Toddler Development.

Ευτυχώς, το να κάνουμε λάθη και να τα δεχόμαστε είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν να μάθουν στα παιδιά τους πώς να γίνουν υγιείς, επιτυχημένοι ενήλικες. «Η τελειότητα είναι αδύνατη, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην είμαστε τέλειοι, επειδή τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς να χειρίζονται την πραγματική ζωή», δήλωσε η Klein στο CNBC Make It.

Ακόμη και οι λεγόμενοι ειδικοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Στο τελευταίο της βιβλίο «Raising Resilience», το οποίο εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο, η Klein μοιράζεται μερικά παραδείγματα στιγμών που άφησε τα συναισθήματά της να την επηρεάσουν όταν μεγάλωνε τα δικά της τρία πια μεγάλα παιδιά.

Όπως οι περισσότεροι γονείς, η Klein ύψωσε τη φωνή της σε έντονες στιγμές σε περισσότερες από μία περιπτώσεις: «Θα μπορούσα πραγματικά να φωνάξω στα παιδιά μου», λέει. Επισημαίνει «δύσκολες στιγμές» τα βράδια όταν τα παιδιά της ήταν μικρότερα και μπορούσαν να ταραχτούν μεταξύ του δείπνου και της ώρας για ύπνο.

Οι φωνές μπορεί μερικές φορές να εξελίσσονταν σε έντονες διαφωνίες που άφηναν την Κλάιν «ντροπιασμένη», εξηγεί. Το να φωνάζεις είναι συνηθισμένο, ακόμη και κατανοητό, στη φωτιά ενός καυγά, προσθέτει – αλλά απέχει πολύ από το ιδανικό και οι γονείς θα πρέπει να δεσμευτούν να επιδιορθώσουν την κατάσταση μόλις ηρεμήσουν όλοι.

«Μακάρι να μην ήμουν ποτέ εκείνος ο γονιός που ξεπέρναγε τα όρια και έπεσε πραγματικά σε μάχες με τα παιδιά μου. Αλλά το έκανα», λέει η Klein. «Και, όταν το έκανα, έπρεπε να το έχω ομολογήσει ευθαρσώς».

Πώς και γιατί να ζητήσετε συγγνώμη από τα παιδιά σας

Στο βιβλίο της, η Klein γράφει για το πώς αυτές οι δύσκολες στιγμές δημιουργούν μια «αποσύνδεση» στη σχέση που μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστούν. Το να υψώνετε τη φωνή σας ή να ξεσπάτε, ακόμη και σε μια έντονη στιγμή, όπως το ξέσπασμα ενός μικρού παιδιού, μπορεί να είναι ενοχλητικό και δυνητικά τρομακτικό για το παιδί.

Ένα παιδί μπορεί να μπερδέψει το ξέσπασμα του γονέα του ως κάτι πιο σοβαρό και μακροχρόνιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκατηγορία και ντροπή, που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Στα παιδιά που φωνάζουν  οι γονείς τακτικά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Child Development.

See Also

Οι γονείς πρέπει να ζητήσουν γρήγορα συγγνώμη για να φτιάξουν τη σχέση και να χαλαρώσουν το μυαλό του παιδιού τους, λέει η Klein. Συνιστά να είστε «ειλικρινείς και άμεσοι». Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να πεις: «Συγγνώμη που φώναξα» ή «Ζητώ συγγνώμη. Δεν έπρεπε να το κάνω αυτό».

Το να ζητούν συγγνώμη είναι ακριβώς το είδος των θετικών, ώριμων συμπεριφορών που θέλουν οι γονείς να μιμούνται τα παιδιά τους, σύμφωνα με την Klein. «Φέρνει ανακούφιση στο παιδί σας και παρέχει ένα μοντέλο για το πώς να αντιμετωπίζει τον θυμό και τις διαταραχές σε άλλες σχέσεις στη ζωή του στο μέλλον», γράφει στο βιβλίο της.

Η αποδοχή του γεγονότος ότι δεν μπορείτε ποτέ να είστε τέλειοι και το να είστε ανοιχτοί με τα παιδιά σας για τα λάθη σας, θα ωφελήσει τόσο εσάς ως γονέα όσο και τα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν σε ώριμους ενήλικες, επισημαίνει η Klein.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top