Τι κάνετε αν τσιμπήσει το παιδί σκορπιός, φίδι, τσούχτρα ή μέλισσα
Όταν η επαφή με τη φύση παραγίνεται «στενή»…
Καλοκαίρι σημαίνει επαφή με τη φύση, μπάνια στη θάλασσα, καρπούζι δίπλα στο κύμα, βόλτες στην παραλία, και γενικά «έξω». Είτε είστε σε διακοπές στο νησί, σαββατοκύριακο στο εξοχικό, με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό ή απλά βόλτα σε κάποιο αστικό πάρκο, η επαφή σας με τη φύση είναι λίγο πιο στενή τώρα που καλοκαίριασε.
Τι γίνεται, όμως, όταν η επαφή αυτή παραγίνεται στενή; Κουνούπια, μέλισσες, σκορπιοί, φίδια, τσούχτρες είναι εκεί έξω και σίγουρα προτιμάτε να περάσετε ένα ανέμελο καλοκαίρι χωρίς να συναντηθείτε καθόλου! Σε περίπτωση, όμως που δεν το καταφέρετε, καλό είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που κάτι τσιμπήσει το παιδί.
Κουνούπια
Έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στο πώς μπορείτε να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από την οικογένειά σας. Αν παρόλα τα προληπτικά μέτρα, τσιμπήσει το παιδί κουνούπι, βάλτε αλοιφή από νερό ή ξίδι και μαγειρική σόδα, τρίψτε λίγο αλόη, σκόρδο ή χυμό λεμονιού. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε από το φαρμακείο κάποια κρέμα κατάλληλη για την ηλικία του.
Μέλισσα
Το τσίμπημα της μέλισσας (δείτε και εδώ) ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο παιδί. Αν δεν παρουσιάσει κάτι τέτοιο, απομακρύνετε το κεντρί με κάποιο ειδικό εργαλείο, με πιστωτική κάρτα ή με άλλο σκληρό εργαλείο. Καθαρίστε την περιοχή του τσιμπήματος, βάλτε πάγο για το πρήξιμο και μία αντιισταμινική κρέμα ή αλοιφή κορτιζόνης. Αν το παιδί έχει αλλεργία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Αν το παιδί έχει σοβαρό πρόβλημα αλλεργίας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να έχετε μαζί σας ενέσεις αδρεναλίνης, τις οποίες θα πρέπει να κάνετε εσείς στο παιδί, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή του.
Τσούχτρα
Και στο τσίμπημα της τσούχτρας μπορεί να έχει κάποιο παιδί αλλεργία, οπότε και πάλι θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια και ενδέχεται ο γιατρός σας να σας έχει συστήσει να έχετε μαζί ενέσεις αδρεναλίνης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αλλεργία, τότε το τσίμπημα της τσούχτρας προκαλεί έντονο πόνο, κοκκίνισμα και πρήξιμο. Ξεπλύνετε το σημείο με θαλασσινό νερό, προσοχή, όχι με γλυκό γιατί τότε όσα κεντριά δεν έχουν σπάσει θα σπάσουν και θα απελευθερώσουν περισσότερο δηλητήριο. Απομακρύνετε τα πλοκάμια με καλυμμένα χέρια ή κάνοντας απαλό μασάζ με λίγη άμμο. Βάλτε πάνω πάγο και εφαρμόστε αντιισταμινική ή κορτιζονούχο κρέμα. Αν δεν ξέρετε σίγουρα αν έχει αλλεργία αλλά εμφανίζει συμπτώματα, όπως ζάλη, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Σκορπιός – Φίδι
Στην Ελλάδα ευτυχώς δεν έχουμε τόσο επικίνδυνα φίδια και σκορπιούς, π.χ. δηλητηριώδη είναι μόνο 7 από τα 70 είδη ερπετών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ένα τέτοιο δάγκωμα δεν χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, αφού αν δεν φροντιστεί μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί τσιμπήσει φίδι ή σκορπιός, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Τα συμπτώματα είναι πόνος, κοκκίνισμα, πρήξιμο, φαγούρα, ή ακόμα και εμετός, έντονη εφίδρωση και δυσκολία στην όραση. Αν μπορείτε φωτογραφίστε το σκορπιό ή το φίδι που το τσίμπησε για να ξέρουν οι γιατροί τι αντιμετωπίζουν. Καθαρίστε το σημείο με νερό, ξαπλώστε το παιδί και αν το τσίμπημα είναι σε κάποιο χέρι ή πόδι, βάλτε το πιο χαμηλά από το υπόλοιπο σώμα. Μην χαράξετε την πληγή για να καθαρίσετε το δηλητήριο, όπως έλεγαν παλιά, αφού έτσι θα βοηθήσετε το δηλητήριο να κυκλοφορήσει πιο εύκολα στον οργανισμό του. Επίσης, είναι προτιμότερο να μην ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα σας παρά μόνο αν έχετε την ειδική συσκευή, ειδικά, αν έχετε πληγές στο στόμα, π.χ. ουλίτιδα.
Πάντα να έχετε μαζί σας όταν είστε εκτός σπιτιού ή ταξίδι φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα. Για εξτρά ασφάλεια, υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικές συσκευές για την αναρρόφηση του δηλητηρίου των φιδιών και των σκορπιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αφαίρεση του κεντριού