Τι θα ήθελα από τους γονείς μου στην εφηβεία
Ένα γράμμα με συμβουλές από έναν έφηβο προς τους γονείς του
Αν νιώθετε ότι δεν καταλαβαίνετε το παιδί σας όσο προχωράει στην εφηβεία, αν θέλετε να αποκωδικοποιήσετε τη συμπεριφορά του και να μάθετε τι σκέφτεται το μυαλό του, δεν έχετε παρά να ακούσετε –ή μάλλον να διαβάσετε– το ίδιο.
Ακολουθεί ένα (υποθετικό) γράμμα που κάθε έφηβος θα μπορούσε να είχε γράψει στους γονείς του:
Αγαπημένε μου γονέα….
Μη με κάνεις να σε φοβάμαι
Θέλω να φτιάξουμε μια σχέση που να βασίζεται στον σεβασμό και όχι στον φόβο. Ναι, είμαι θυμωμένος πολλές φορές και θα αντιδράω αλλά εσύ είσαι ο ενήλικας, προσπάθησε να μην εστιάζεις στον θυμό μου. Το θέμα δεν είναι να σε υπακούσω αλλά να εμπνευστώ από εσένα και να θελήσω να σου μοιάσω.
Χρειάζομαι τα όρια σου, αλλιώς νιώθω χαμένος. Είσαι η προστασία μου και η ασφάλειά μου και μέσα από τα όριά σου βρίσκω τον δρόμο μου και νιώθω την οικογένειά μας ως σημείο αναφοράς και ζεστασιάς. Σε έχω ανάγκη, εσένα και τα όριά σου για να στηριχτώ.
Εμπιστεύσου με. Άλλαξε τον τρόπο που μου μιλάς. Μου είναι δύσκολο να ακούω τα όχι σου και τις απαγορεύσεις σου και πολλές φορές αντιδρώ σε αυτά. Δείξε μου μια θετική στάση και πίστη και εγώ θα προσπαθήσω να μη σε απογοητεύσω. Χρειάζομαι να με εμπιστευτείς γιατί εγώ τώρα μαθαίνω να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και δεν έχω ιδέα πώς να το κάνω!
Χρειάζομαι τους φίλους μου, και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε προτιμώ. Σε αυτή τη φάση της ηλικίας μου, οι φίλοι μου είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε θέλω, απλώς χρειάζομαι χώρο να λειτουργώ χωρίς εσένα και να συνδεθώ με άλλους.
Μην σταματήσεις να ενδιαφέρεσαι για εμένα. Θα έχω καλές μέρες και κακές. Δεν θα με συμπαθείς πάντα και μερικές φορές θα κάνω ό,τι μπορώ για να το πετύχω. Τα συναισθήματά μου θα αλλάζουν διαρκώς και θα νιώθω ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει. Εσύ όμως, να είσαι εκεί, να υπάρχεις δίπλα μου, όχι από πάνω μου, και να δεις που θα έρθω να σε βρω.
Και εμένα μου λείπουν οι αγκαλιές μας αλλά ντρέπομαι κιόλας να δείχνω ότι τις έχω ακόμα ανάγκη. Μην ανησυχείς όμως γιατί θα βρίσκω άλλους τρόπους για να σου τις κάνω.
Σε αγαπώ, το εφηβάκι σου.
Πώς μπορούν οι γονείς να μεγαλώσουν ευτυχισμένους εφήβους
Ένα γράμμα σαν το παραπάνω, ακόμα κι αν είναι “φανταστικό” είναι ικανό να μας βάλει σε σκέψεις για το πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά που να εξελιχθούν σε ευτυχισμένους εφήβους κι ενήλικες αργότερα στη ζωή τους. Οπότε ας πάρουμε μαθήματα ευτυχίας από τους ειδικούς… Η Δανία παραμένει σταθερά εδώ και χρόνια στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, και αυτό σημαίνει ότι ευτυχισμένοι είναι οι κάτοικοί της, και αυτό αφορά όλες τις ηλικιακές βαθμίδες. Δεν χρειάζεται ωστόσο να πάτε στη Δανία για να είστε εσείς και τα παιδιά σας ευτυχισμένα. Μπορείτε πολύ εύκολα να μάθετε τα μυστικά ανατροφής που κάνουν τους Δανούς εφήβους τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο.
Αν μάλιστα έχετε ήδη διαβάσει το best seller Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο, θα έχετε μάλλον ανακαλύψει το μυστικό τους. Στο νέο της βιβλίο, Ευτυχισμένοι έφηβοι: Πώς οι Δανοί μεγαλώνουν ισορροπημένους, υγιείς κι ευτυχισμένους εφήβους η ψυχοθεραπεύτρια συγγραφέας Iben Dissing Sandahl δίνει έμφαση στις αξίες που αποτελούν τη βάση για την ανατροφή των πιο ευτυχισμένων, υγιών και καλύτερα προσαρμοσμένων εφήβων στον κόσμο. Καθησυχαστικό και ενθαρρυντικό, το «εγχειρίδιο» αυτό θα σας βοηθήσει να στηρίξετε το παιδί σας σε αυτό το σημαντικό ορόσημο της ζωής του, που συχνά είναι γεμάτο ανησυχία, και θα σας ανοίξει ένα μονοπάτι αρμονικής συμπόρευσης, γεμάτο ελπίδα, θετική διάθεση και απολαυστικές στιγμές. Από την αποδοχή της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας μέχρι την έμφαση στην ελευθερία με υπευθυνότητα και την αποφυγή τιμωρίας, το σημαντικό αυτό βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα αποκαλύπτει τις δέκα βασικές αρχές που χρησιμοποιούν οι Δανοί για να μεγαλώσουν τους εφήβους τους και να τους οδηγήσουν σε αυτή την προκλητική αλλά συναρπαστική φάση της ζωής τους.