Now Reading
Τι αλλαγές να περιμένετε στο δέρμα σας

Τι αλλαγές να περιμένετε στο δέρμα σας

Δεν αλλάζει μόνο το σώμα αλλά και η επιδερμίδα σας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν διάφορες αλλαγές. Εσωτερικές αλλά και εξωτερικές. Εκτός από τη διατροφή και τη γενικότερη καλή σας υγεία πρέπει να φροντίζετε την υγιεινή και να προσφέρετε κατάλληλη φροντίδα και περιποίηση και στο δέρμα σας. Το δέρμα σας γίνεται ευάλωτο, θέλει την προσοχή σας και μπορεί να εμφανίσει διάφορες αλλαγές που αν τις αντιμετωπίσετε εγκαίρως δεν θα σας απασχολήσουν με ανησυχητικό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστούν:
– ραγάδες
– αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (υπερμελάγχρωση)
– στίγματα
– κιρσοί
– ερεθισμοί
– ευαισθησία ή φαγούρα στο δέρμα

Ραγάδες: Πρόκειται για γραμμοειδείς ουλές, οι οποίες εμφανίζονται στο δέρμα συνήθως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που η παρουσία τους γίνεται αισθητή ακόμα και πιο νωρίς κατά την εγκυμοσύνη. Κατά κύριο λόγο οι ραγάδες εμφανίζονται στην κοιλιά. Εντούτοις, δεν αποκλείεται να τις δούμε και στους γλουτούς, στους μηρούς, αλλά και στους μαστούς.

Περιοχές στις οποίες παρατηρείται φυσιολογικά μελάγχρωση γίνονται υπερμελαγχρωματικές, όπως τα γεννητικά όργανα, η άλως και η θηλή των μαστών. H αύξηση της μελάγχρωσης αποτελεί ένα από τα πρώιμα σημεία εγκυμοσύνης. Πρόσφατες ουλές συχνά σκουραίνουν. Γύρω από τη θηλή του μαστού η άλως γίνεται πιο μελαγχρωματική και καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά βαθμιαία διευρύνεται, σχηματίζοντας έτσι μία νέα εξωτερική ζώνη μελάγχρωσης, γνωστή και ως δευτερογενής άλως. Tα αίτια συνίστανται στις διαφορές του αριθμού των μελανινοκυττάρων του δέρματος ανάλογα με την περιοχή και την ενεργοποίηση αυτών από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Κιρσοί: ονομάζονται οι διατεταμένες (φουσκωμένες) φλέβες των κάτω άκρων. Σ’ ορισμένα άτομα, οι επιφανειακές φλέβες παύουν να λειτουργούν σωστά, γιατί το τοίχωμα τους είναι ευπαθές και αντιδρά στην καθημερινή καταπόνηση. Έτσι το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, οι φλεβικές πιέσεις αυξάνονται τοπικά και οι φλέβες διαστέλλονται. Oι διεσταλμένες αυτές επιφανειακές φλέβες γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα και ονομάζονται κιρσοί.

Πολλές γυναίκες θα διαπιστώσουν ότι το δέρμα του προσώπου τους γίνεται πιο λιπαρό και αναπτύσσουν σημάδια ακμής. Άλλες πάλι θα διαπιστώσουν ξηρότητα και ευαισθησία στο δέρμα με πιθανή πρόκληση κνησμού, σύμπτωμα που αντιμετωπίζεται με χρήση ήπιων καθαριστικών και ενυδατικών κρεμών. Αν ο κνησμός γίνει έντονος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας για να διαγνώσει ενδεχόμενη περίπτωση χολόστασης κύησης, η οποία έχει το παραπάνω σύμπτωμα και κρίνεται ως αρκετά σοβαρή.

Η ελαφριά φαγούρα στην εγκυμοσύνη θεωρείται φυσιολογική στις περισσότερες περιπτώσεις. Συνήθως την νιώθετε στην κοιλιά και γύρω από το στήθος εφόσον αυτές οι περιοχές μεγαλώνουν λόγω εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές αλλαγές και η δερματική ξηρότητα παίζουν επίσης το ρόλο τους. Προσπαθήστε να μην ξύσετε το δέρμα γιατί αυτό προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό και πιθανότητα μολύνσεων. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε στην περιοχή πάγο ή κρύες κομπρέσες για 5 με 10 λεπτά. Να ενυδατώνεστε μετά το μπάνιο με λοσιόν ή κρέμες χωρίς μυρωδιά και να συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας για αφρόλουτρα που καταπραΰνουν τη φαγούρα.

Είναι σημαντικό σε όλη την εγκυμοσύνη να παρατηρείτε με προσοχή κάθε αλλαγή και οποιοδήποτε σύμπτωμα σας κάνει εντύπωση ή σας δημιουργεί δυσφορία, ενόχληση ή πόνο. Φροντίζετε να ενυδατώνεστε, να τρέφεστε σωστά, να φοράτε άνετα ρούχα και να είστε σε επαφή με τον γιατρό σας για κάθε τι που σας προβληματίζει. Πάνω απ’ όλα προσπαθήστε να έχετε το άγχος σε χαμηλά επίπεδα, όσο μπορείτε, γιατί μπορεί να σωματοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πολλές ανεπιθύμητα συμπτώματα να προέρχονται από αυτό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top