Now Reading
Γιατί οι σχολικές εξετάσεις των παιδιών «αγχώνουν και τους γονείς»;

Γιατί οι σχολικές εξετάσεις των παιδιών «αγχώνουν και τους γονείς»;

Την απάντηση δίνει παλιότερη έρευνα του BBC

«Δεν μπορούσα να βοηθήσω στις σχολικές του επιδόσεις ή την προετοιμασία γιατί ξέρει πολύ περισσότερα από μένα – δεν του ήμουν χρήσιμη», δήλωσε μια ανήσυχη μητέρα στο BBC Radio 5 live.

Σύμφωνα με μια έρευνα, δεν είναι μόνη που αισθάνεται το άγχος και την πίεση για το πρόγραμμα εξετάσεων του παιδιού της.

Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των Βρετανών γονέων που ερωτήθηκαν για το BBC Radio 5 live δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία είχε επηρεαστεί από την πίεση των εξετάσεων των παιδιών τους.

Το ένα τέταρτο είπε επίσης ότι συχνά έχασαν τον ύπνο τους ανησυχώντας για τις εξετάσεις των παιδιών.

Δύο στους πέντε γονείς (42%) δήλωσαν ότι δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους με τις εξετάσεις τους και αυτό τους έκανε να αισθάνονται σαν να «μην ήταν αρκετά καλοί ως γονείς».

Και σχεδόν το ένα τρίτο (31%) δήλωσε ότι είχε προσφέρει στα παιδιά του χρήματα ως κίνητρο για τις εξετάσεις με την ελπίδα να αυξήσουν τους βαθμούς τους.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς (52%), θα ήθελαν περισσότερη βοήθεια και συμβουλές για το πώς να στηρίξουν τα παιδιά τους την περίοδο των εξετάσεων.

Η έρευνα σε 830 γονείς 11 έως 18 ετών πραγματοποιήθηκε από την ComRes για το BBC Radio 5 ζωντανά.

Παραδείγματα

Οι ανησυχίες των γονέων που εκφράστηκαν στο BBC Radio 5

Μια μητέρα είπε: «Είναι δύσκολο ως γονιός γιατί δεν είσαι σίγουρος πόσο παραγωγικός είναι ο χρόνος, αν είναι αποτελεσματικές οι εξετάσεις, ή αν δυσκολεύουν τα παιδιά χωρίς σοβαρό λόγο».

Ένας πατέρας πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να βοηθήσω πολύ αποτελεσματικά το παιδί μου… κι έτσι νιώθεις την πίεση στον εαυτό σου. Το σύστημα έχει αλλάξει τόσο πολύ με τον καιρό – μαθαίνουν πράγματα διαφορετικά».

Δείτε Επίσης

Τι να θυμάστε

Η κλινική ψυχολόγος Dr Anna Colton είπε ότι συναντούσε συχνά γονείς που ήταν αγχωμένοι για την απόδοση των παιδιών τους στις εξετάσεις.

Όμως η Δρ Colton προειδοποίησε ότι υπήρχε κίνδυνος οι γονείς να διοχετεύουν τις δικές τους ελπίδες και φιλοδοξίες στο παιδί τους.

«Περιμένετε – ποιανού οι εξετάσεις είναι αυτές; Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε το άγχος σας από το δικό τους», είπε.

Η καλύτερη προσέγγιση για τις εξετάσεις είναι να δώσετε στο παιδί σας ένα ήρεμο, χρήσιμο και σταθερό περιβάλλον στο σπίτι, πρόσθεσε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top