Τα μπιμπερό και το επικινδυνο BPA- τί να προσέξετε
Τι είναι η Δισφαινόλη Α ή αλλιώς BPA; Η Δισφαινόλη Α είναι μια χημική οργανική ένωση που χρησιμοποιείται…
Τι είναι η Δισφαινόλη Α ή αλλιώς BPA;
Η Δισφαινόλη Α είναι μια χημική οργανική ένωση που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά, για να κατασκευαστούν πολυκαρβονικά πλαστικά (PC) (ήδη από το 1960). Το αρνητικό σε αυτή την ένωση είναι ότι «μιμείται» τη λειτουργία των ορμονών, είναι δηλαδή ορμονικός διαταράκτης.
Πού χρησιμοποιείται αυτή η ουσία;
Στην κατασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών που είναι είδος σκληρού, διαφανούς, με μεγάλη αντοχή πλαστικού. Από αυτό το υλικό κατασκευάζονται: CD, DVD, ξυπνητήρια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικά παπούτσια και ακόντια, φώτα αυτοκινήτων και προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, μπιμπερό, πιάτα, κούπες, ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες και άλλα.
Αν δεν υπήρχαν οι ρητίνες στο εσωτερικό των κονσερβών και δεν περιείχαν ΒΡΑ, τα τρόφιμα θα χαλούσαν πολύ πιο εύκολα. Εκτός από αυτό, οι κονσέρβες θα μπορούσαν να εκραγούν στα ράφια των σουπερμάρκετ εξαιτίας της μακροχρόνιας επαφής του περιεχομένου τους με το μέταλλο.
Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πολυκαρβονικά πλαστικά μπιμπερό;
Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη θερμότητα, είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Έχουν το σήμα PC ή το σήμα τριγώνου της ανακύκλωσης, το οποίο περιέχει το νούμερο 7.
Ποια προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου δημιουργεί η Δισφαινόλη Α (BPA);
Προβλήματα στην ανάπτυξη, το ανοσοποιητικό σύστημα, υπογονιμότητα, καρκίνος του μαστού, του προστάτη, των όρχεων, του θυρεοειδούς, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, ηπατικές βλάβες και νευρολογικές διαταραχές. Ίχνη της ουσίας εντοπίστηκαν ακόμη και στο μητρικό γάλα, στο αίμα εγκύων γυναικών, αλλά και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα! Απίστευτο;
Σύμφωνα με έρευνες, η ουσία ΒΡΑ δεν είναι βιοσυσσωρεύσιμη, δεν συσσωρεύεται δηλαδή στον οργανισμό, αλλά αποβάλλεται με τα ούρα σε 3-4 μέρες.
Η ΒΡΑ μεταναστεύει ευκολότερα στα λιπαρά τρόφιμα και λιγότερο στα υδατικά. Η ουσία, λοιπόν, είναι λιπόφιλη και επιπλέον μεταναστεύει και στα αλκοολούχα ποτά.
Είναι ασφαλή τα μπιμπερό για τα παιδιά μας;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα βρέφη εκτίθενται στην BPA κυρίως μέσω των πολυανθρακικών μπιμπερό. Υπάρχουν, βεβαίως, στην αγορά μπιμπερό χωρίς BPA, και γυάλινα και πλαστικά. Επομένως, εμείς οι γονείς πρέπει να έχουμε ανοικτά τα μάτια μας, όταν επιλέγουμε τα μπιμπερό του παιδιού μας και να μην διαλέγουμε τυφλά ένα μπιμπερό που μας προτείνει η πωλήτρια του καταστήματος βρεφικών ειδών ή η φίλη ή η γνωστή κ.τ.λ. Ελέγξτε ότι το μπιμπερό γράφει BPA free ή ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τους ελέγχους, δε χρησιμοποιεί πλαστικά με δισφαινόλη Α.
Πού έχει απαγορευτεί επισήμως η χρήση της Δισφαινόλης Α στον κόσμο;
Η Ευρωπαική Ένωση απαγορεύει την ουσία Α Δισφαινόλη στα μπιμπερό, από πολυκαρβονικό πλαστικό.
Είναι ήδη απαγορευμένο στη Δανία, στη Γαλλία, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε πολλές άλλες Αμερικανικές Πολιτείες.
Πώς να προστατέψετε τα παιδάκια σας;
Να επιλέγετε πλαστικά μπουκάλια που είναι κατασκευασμένα με τις παρακάτω ουσίες που είναι μη βλαβερές για το βρεφικό οργανισμό: polyethylene, polypropylene ή polyamide.
Να πετάτε τα μπουκάλια που έχουν θολώσει ή που έχουν βαθιές γρατζουνιές, γιατί έτσι τα χημικά εισέρχονται ευκολότερα στα τρόφιμα.
Μη γεμίζετε τα μπουκάλια με βρασμένα νερό.
Μην αφήνετε τα μπουκάλια μέσα σε ζεστό αμάξι ή σε μέρος που να τα βλέπει κατευθείαν ο ήλιος.
Αποφύγετε να θερμαίνετε τα δοχεία από πολυκαρβονικά πλαστικά σε φούρνο μικροκυμάτων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν αγοράζετε μπιμπερό στο παιδί σας και είναι πλαστικό, πρέπει να ελέγχετε ότι είναι από πολυπροπυλένιο!!! Αγοράζουμε πλαστικό μπιμπερό κατασκευασμένο ΜΟΝΟ από πολυπροπυλένιο και όχι πολυκαρβονικό πλαστικό μπιμπερό!!! Ελέγξτε ότι υπάρχει η ένδειξη «BPA FREE» ή «BPA 0%»!!!!!!!