Συνεχόμενος νυχτερινός βρεφικός ύπνος και το μεταίχμιο των 6 μηνών
Νέα μελέτη ρίχνει φως στα μοτίβα του βρεφικού ύπνου καθησυχάζοντας τους γονείς
Οι νέοι γονείς αναμένουν συχνά ότι το μωρό τους θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα περίπου όταν φτάσουν την ηλικία των έξι μηνών. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής την καθηγήτρια της McGill, Marie-Helene Pennestri, οι γονείς πρέπει να θεωρούν την ενοποίηση του ύπνου ως μια διαδικασία, αντί για ένα ορόσημο που πρέπει να επιτευχθεί σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Παρακολουθώντας 44 βρέφη για μια περίοδο δύο εβδομάδων, διαπίστωσε ότι ο τρόπος ύπνου ποικίλλει σημαντικά – όχι μόνο για διαφορετικά μωρά, αλλά και από νύχτα σε νύχτα για το ίδιο μωρό.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sleep Medicine, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μητέρες να κρατήσουν ένα ημερολόγιο ύπνου για το βρέφος τους ηλικίας έξι μηνών για δύο εβδομάδες. Κατά μέσο όρο, οι μητέρες ανέφεραν ότι το βρέφος τους κοιμόταν 6 ώρες διαδοχικά για περίπου 5 νύχτες από μια περίοδο δύο εβδομάδων και 8 συνεχόμενες ώρες για περίπου 3 νύχτες από την ίδια περίοδο. Τα μισά από τα βρέφη, ωστόσο, δεν κοιμήθηκαν ποτέ 8 ώρες διαδοχικά.
«Παρόλο που η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα βρέφη αρχίζουν να κοιμούνται όλη τη νύχτα σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, λίγα είναι γνωστά για τα μεμονωμένα μοτίβα ύπνου κάθε μέρα», λέει η Marie-Helene Pennestri, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill και ερευνητής στο Hopital en sante mentale Riviere-des-Prairies (CIUSSS-NIM).
Επιδράσεις του θηλασμού και του ύπνου
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένες γονικές πρακτικές σχετίζονται με τη μεταβλητότητα στα μοτίβα ύπνου. Για παράδειγμα, ο θηλασμός και ο ύπνος συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη μεταβλητότητα στα μοτίβα ύπνου από νύχτα σε νύχτα. Ενώ αυτό το εύρημα συμφωνεί με πολλές μελέτες, οι ερευνητές σημειώνουν ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτό το περιστατικό. Για παράδειγμα, οι μητέρες που θηλάζουν και συν-κοιμούνται είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν τις νυχτερινές αφυπνίσεις των βρεφών τους, παρόλο που αυτές οι αφυπνίσεις δεν είναι απαραίτητα προβληματικές ή ενοχλητικές.
«Οι γονείς συχνά εκτίθενται σε πολλές αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τον βρεφικό ύπνο. Δεν πρέπει να ανησυχούν εάν το μωρό τους δεν κοιμάται όλη τη νύχτα σε μια συγκεκριμένη ηλικία, επειδή τα μοτίβα ύπνου διαφέρουν πολύ κατά τη βρεφική ηλικία», λέει η Pennestri. Σημειώνει επίσης ότι οι γονείς και οι κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουν και οι δύο ότι ο περιστασιακός ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν σημαίνει απαραίτητα ενοποίηση αυτής της συμπεριφοράς.
«Ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ είναι η κατανόηση των αντιλήψεων και των προσδοκιών των γονέων για τον βρεφικό ύπνο. Σε μελλοντική έρευνα, ελπίζουμε να διερευνήσουμε τι σημαίνει πραγματικά “κοιμάται όλη τη νύχτα “», καταλήγει η Pennestri.