Now Reading
Πώς να διευκολύνετε τον θηλασμό και να αυξήσετε το μητρικό σας γάλα

Πώς να διευκολύνετε τον θηλασμό και να αυξήσετε το μητρικό σας γάλα

Tips που θα σας δώσουν μια σημαντική βοήθεια

Η παραγωγή γάλακτος είναι μια φυσική διαδικασία που ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε γυναίκα όταν γεννάει ένα μωρό. Ο μηχανισμός αυτός δεν χρειάζεται κάτι από την πλευρά σας για να λειτουργεί. Όσο λιγότερο το σκέφτεστε κι όσο λιγότερο σας αγχώνει τόσο πιο αβίαστα και με λιγότερα προβλήματα θα προκύψει.

Προκειμένου να μειώσουμε κι άλλο το άγχος των νέων μαμάδων, ακολουθούν 9 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν εύκολο θηλασμό που δεν θα σας κουράζει και θα χορταίνει και το μωρό!

  1. Σωστή και πλήρης διατροφή για περισσότερο γάλα

Το μητρικό γάλα παράγεται από το σώμα σας. Έτσι το μητρικό γάλα που παράγετε εξαρτάται από το τι έχετε στο σώμα σας και το τι τρώτε. Το μητρικό γάλα είναι μια πλήρης τροφή για το μωρό σας. Αυτό σημαίνει ότι έχει όλα όσα χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει.

Το μητρικό γάλα περιέχει – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και νερό.

Το νερό σχηματίζει το μεγαλύτερο μέρος του μητρικού γάλακτος και είναι το όχημα στο οποίο οι άλλες θρεπτικές ουσίες διαλύονται και μεταφέρονται, επομένως το να πίνετε πολύ νερό βοηθάει σίγουρα στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Τα λίπη είναι επίσης παρόντα σε μεγάλες ποσότητες στο μητρικό γάλα. Αυτό το λίπος όμως δεν χρειάζεται να καταναλώνεται καθημερινά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός αποθηκεύει αρκετό λίπος στο σώμα σας για να διασφαλίσει ότι είστε σε θέση να παράγετε μητρικό γάλα και αυτό είναι το λίπος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή γάλακτος μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Τα άλλα συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, μπαίνουν στο σώμα σας μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι καλύτερο εάν η ισορροπημένη διατροφή είναι με τη μορφή φρεσκομαγειρεμένων σπιτικών γευμάτων

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ωστόσο, μπορεί να πιέζεστε τόσο από χρόνο όσο και από ενέργεια και να μην είστε σε θέση να μαγειρέψετε και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, στην περίπτωση αυτή ζητήστε από τον γιατρό σας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

  1. Μην αγχώνεστε όποτε κλαίει το μωρό – βάλτε το στο στήθος να θηλάσει

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγεται εξαρτάται κυρίως από τη ζήτηση του μωρού. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι να τροφοδοτείτε το μωρό σας όποτε ζητάει τροφή.

Τα μωρά απαιτούν με το κλάμα. Έτσι όταν το μωρό σας κλαίει – συνήθως ζητάει να το ταΐσετε. Μην πανικοβάλλεστε και μην αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να παράγετε μητρικό γάλα. Απλώς βάλτε το μωρό σας στο στήθος σας και αφήστε το να θηλάσει.

  1. Μη δώσετε συμπλήρωμα με φόρμουλα αν δεν σας πει ο παιδίατρος ότι υπάρχει ανάγκη

Όταν ελαττώσετε τις απαιτήσεις σε μητρικό γάλα θα αρχίσει κι ο οργανισμός σας να παράγει λιγότερο γάλα – καθώς το μωρό θα χορταίνει και με διαφορετικό τρόπο.

  1. Χρησιμοποιήστε το θήλαστρο μετά από κάθε γεύμα για να αδειάσετε το στήθος

Όταν χρησιμοποιείτε την αντλία στήθους για να βγάλετε γάλα αφού τελειώσετε το τάισμα του μωρού – στέλνετε στο σώμα σας το μήνυμα ότι υπάρχει κι επιπλέον ζήτηση. Με αυτόν τον τρόπο βάζετε τον οργανισμό σας στη διαδικασία να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος.

Δείτε Επίσης

  1. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό θηλάζει σωστά

Όταν ταΐζετε το μωρό, βεβαιωθείτε ότι έχει «πιάσει» καλά τη θηλή στο στόμα του, κι ότι την πιπιλάει με αποτελεσματικό τρόπο.

  1. Χρησιμοποιείτε το ίδιο και τα δύο στήθη σας

Χρησιμοποιείτε εναλλάξ κάθε στήθος για να είστε σίγουρες ότι ο μηχανισμός του θηλασμού είναι πλήρως ενεργοποιημένος και στα δύο στήθη.

  1. Μη δώσετε στο μωρό πιπίλα

Όσο το μωρό θηλάζει καλό είναι να μην έρθει σε επαφή με άλλου είδους «θηλές». Ακόμα κι αν του προσφέρετε το στήθος σας για να μην γκρινιάζει, μην μπείτε στον πειρασμό να του δώσετε πιπίλα, ίσως όντως να γκρινιάζει γιατί θέλει κι άλλο γάλα. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε και την παραγωγή του στήθους σας αλλά και το μωρό θα πίνει περισσότερο γάλα. Κι ένα χορτάτο μωρό θα γκρινιάζει σταδιακά όλο και λιγότερο.

  1. Φροντίστε το στήθος σας

Να φοράτε το σωστό σουτιέν, να μαλακώνετε και να ενυδατώνετε τις θηλές σας.

  1. Να φροντίζετε τον εαυτό σας και να ξεκουράζεστε αρκετά

Αν ζητούσατε βοήθεια όσο ήσασταν έγκυος τώρα έχετε πολύ περισσότερους λόγους για να εξακολουθείτε να ζητάτε κι από τον σύντροφό σας αλλά κι από τους δικούς σας ανθρώπους. Το είστε μαμά δεν σημαίνει ότι πάψατε να είστε γυναίκα ή το άτομο που ήσασταν λίγο πριν μείνετε έγκυος. Το ότι θηλάζετε επίσης δεν σημαίνει ότι είστε μια μηχανή παραγωγή γάλακτος. Με την ίδια προσοχή και αγάπη που φροντίζετε το μωρό σας φροντίστε και τον εαυτό σας. Συνεχίστε να κάνετε πράγματα που σας άρεσαν και πριν – κι ίσως τώρα αφεθείτε στο να κακομάθετε τον εαυτό σας λίγο παραπάνω.

Μια χαρούμενη και ικανοποιημένη μαμά μαζί με το γάλα θα θηλάζει το μωρό της κι αγάπη – κι αυτή είναι η τελεία τροφή για κάθε νέο πλάσμα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top