Πώς να βοηθήσω το παιδί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του - Childit
Now Reading
Πώς να βοηθήσω το παιδί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του

Πώς να βοηθήσω το παιδί να συγκεντρωθεί στα μαθήματά του

Όταν δυσκολεύεται να εστιάσει στο διάβασμά του

Έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύεται να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την προσοχή του στα μαθήματα του σχολείου ή ότι του παίρνει πολύ περισσότερη ώρα από άλλους συνομηλίκους του να διαβάσει;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Είναι αλήθεια ότι ειδικά τα νήπια ή παιδιά που είναι στις πρώτες τάξεις του σχολείου έχουν και λόγω ηλικίας μικρό εύρος προσοχής. Υπάρχουν φυσικά και παιδάκια που μπορούν να κάτσουν και να κάνουν τα μαθήματά τους χωρίς να σηκώνονται κάθε λίγο και λιγάκι αλλά συνήθως τα παιδιά ηλικίας 5-7 μπορούν να επικεντρωθούν απόλυτα σε μία δραστηριότητα, είτε είναι διάβασμα για το σχολείο είτε κάτι άλλο, για περίπου 15 λεπτά. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται όσο μεγαλώνει το παιδί. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίσετε να κάνει συχνά διαλείμματα όταν κάθεται να κάνει τα μαθήματά του.

Πριν, λοιπόν, αρχίσετε να ανησυχείτε ότι το παιδί μπορεί να είναι υπερκινητικό ή να έχει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, σιγουρευτείτε ότι έχετε εξασφαλίσει, όσο είναι δυνατόν, τις ιδανικές συνθήκες για να μελετάει.

Καταρχάς, θα πρέπει το παιδί να κάθεται να διαβάσει σε ένα περιβάλλον με όσο γίνεται λιγότερους περισπασμούς. Δεν μπορεί, για παράδειγμα να διαβάζει και δίπλα του να είναι ανοιχτή η τηλεόραση ή τα αδέλφια του να παίζουν με τα παιχνίδια τους. Όταν δεν βλέπει ή ακούει πράγματα που τον ενδιαφέρουν είναι πιο πιθανό να μπορέσει να συγκεντρωθεί.

Επίσης, μπορείτε να το βοηθήσετε να «σπάσει» σε τμήματα τις δουλειές που πρέπει να κάνει, ώστε να μάθει ότι θα πρέπει να ολοκληρώνει ένα-ένα τα καθήκοντά του πριν προχωρήσει στο επόμενο. Φτιάξτε μαζί ένα πρόγραμμα για τα μαθήματά και προβλέψτε, όπως είπαμε νωρίτερα, μικρά διαλείμματα.

Για παράδειγμα, μπορεί να μελετάει για μικρά διαστήματα, όπως 10 λεπτά και μετά να κάνει ένα μικρό 2λεπτο διάλειμμα για να σηκωθεί από την καρέκλα του. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο για να ξέρει πόση ώρα συγκεντρωμένης μελέτης έχει πριν το επόμενο διάλειμμα.

See Also

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα σύστημα επιβράβευσης όταν κάνει τα μαθήματά του μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα έχετε ορίσει από πριν. Αν π.χ. ολοκληρώσει έγκαιρα τα μαθήματά του μπορεί να παίρνει ένα αυτοκόλλητο επιβράβευσης και όταν συγκεντρώσει μία δεκάδα να του δίνετε ένα μικρό δώρο, που μπορεί να είναι ένα σνακ, μία βόλτα ή το να δει την αγαπημένη του σειρά στην τηλεόραση.

Σε κάθε περίπτωση να είστε θετικοί απέναντι στο παιδί ακόμα και αν προσπαθεί αλλά δεν επιτυγχάνει το στόχο του. Μία αγκαλιά, ένα χάδι ή μία φράση επιδοκιμασίας από εσάς και το μπαμπά του μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή του και να του δώσουν το κίνητρο που χρειάζεται για να προσπαθήσει περισσότερο και τελικά να καταφέρει να ολοκληρώσει σε λογικά χρονικά πλαίσια τη μελέτη του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top