Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας όταν υποφέρει από κολικούς
Κολικοί: Μερικές συμβουλές για δοκιμάσετε να του προσφέρετε ανακούφιση
Εάν είχατε ποτέ μωρό με κολικούς, ξέρετε ότι το ατελείωτο κλάμα και οι άγρυπνες νύχτες μπορεί να είναι οδυνηρές – και δύσκολο να τις αντιμετωπίσετε. Αλλά δεν είστε μόνοι – οι κολικοί είναι συχνοί, επηρεάζοντας έως και 1 στα 5 μωρά. Ορίζεται ως υπερβολικό κλάμα και ανησυχία σε ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό, ο κολικός χαρακτηρίζεται από τον «κανόνα των τριών»: Όταν ένα βρέφος κάτω των 3 μηνών κλαίει για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η πάθηση δεν είναι εντελώς κατανοητή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οριστική αιτία, αλλά σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), οι κολικοί μπορεί να σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα, υπερδιέγερση, αδυναμία αυτοκαταπραΰνσεως ή ανώριμο νευρικό σύστημα. Τα καλά νέα; Οι κολικοί συνήθως υποχωρούν όταν ένα μωρό είναι 3 ή 4 μηνών.
Το να παρακολουθείτε το μικρό σας να υποφέρει από κολικούς μπορεί να σας τσακίζει την καρδιά, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τη δυσφορία του μωρού σας. Αν και μπορεί να μην έχουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με το γιατί συμβαίνουν οι κολικοί, έχουμε δοκιμασμένες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τους κολικούς. Εδώ είναι τι μπορεί να βοηθήσει.
Επιλέξτε ένα μπουκάλι κατά των κολικών
Το υπερβολικό κλάμα μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό σας παίρνει επιπλέον φυσαλίδες αέρα – προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή μιας φιάλης που μειώνει επίσης τα αέρια μπορεί να είναι χρήσιμη. Βρείτε κάποιο στενό μπιμπερό που να διαθέτει ένα σύστημα εσωτερικού αερισμού κατά των κολικών που είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει τους κολικούς. Προσπαθήστε επίσης να κρατήσετε το μικρό σας σε πιο όρθια θέση ταΐσματος –καθώς και να το βοηθήσετε να παραμείνει όρθιο για 15 λεπτά περίπου μετά το τάισμα– για να μειώσετε το άβολο ρέψιμο, το φτύσιμο και τα αέρια.
Εξασκηθείτε στο babywearing
Το babywearing βοηθά στη μίμηση του περιβάλλοντος της μήτρας και για τα μικρά που μπορεί να υπερδιεγερθούν από τις εικόνες και τους ήχους του κόσμου, μπορεί να είναι καταπραϋντικό – ακόμα κι αν το κλάμα επιμένει. Το να κουβαλάτε το μωρό σας κοντά στο στήθος σας ενώ κάνετε καθημερινές δραστηριότητες του προσφέρει επίσης μια αίσθηση ηρεμιστικής κίνησης που είχε συνηθίσει όταν ήταν στη μήτρα.
Δοκιμάστε την πιπίλα
Η δράση του θηλασμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ηρεμιστική για τα ιδιότροπα μωρά, γι’ αυτό και η πιπίλα μπορεί μερικές φορές να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Δοκιμάστε μια πιπίλα 100% σιλικόνης με μονοκόμματη κατασκευή. Εάν το μικρό σας αρνηθεί εντελώς την πιπίλα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να βάλετε το ροζ δάχτυλό σας που είναι γυρισμένο προς τα πάνω (και καθαρό) στο στόμα του μπορεί να βοηθήσει.
Βόλτα σε εξωτερικούς χώρους
Το να βγείτε με το μωρό βόλτα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι μια καλή ιδέα – και για τους δύο σας. Η λήψη καθαρού αέρα και ηλιακού φωτός πηγαίνοντας μια βόλτα μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων του κολικού. Εάν το μικρό σας τείνει να κλαίει σχεδόν την ίδια ώρα τις περισσότερες μέρες, μια καθημερινή βόλτα ή βόλτα μπορεί να είναι σωστή.
Δοκιμάστε βρεφικό μασάζ
Για τα μωρά με κολικούς και τους εξαντλημένους γονείς, ένα καταπραϋντικό βρεφικό μασάζ μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για ήρεμο δέσιμο. Χαϊδέψτε απαλά την κοιλιά του μωρού από τη δεξιά προς την αριστερή πλευρά σε κύκλους δεξιόστροφα, φροντίζοντας να το ακολουθείτε με το άλλο σας χέρι. Μια δεξιόστροφη φορά θα τα βοηθήσει να βγάλουν αέρια και να ανακουφίσουν τυχόν δυσκοιλιότητα, ενώ θα ενισχύσουν επίσης τη μεταξύ σας σύνδεση.