Now Reading
Ποιο είναι το πρώτο και πιο συναρπαστικό παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας

Ποιο είναι το πρώτο και πιο συναρπαστικό παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας

Είναι διαχρονικό, εύκολο και κάνει όλα τα μωρά να γελάνε

Τα μωράκια δεν κλαίνε μόνο! Αν είναι ταϊσμένα, καθαρά και δεν νυστάζουν, μπορούν από πολύ νωρίς να παίζουν και να γελάνε. Ένα από τα πιο διαχρονικά, πιο εύκολα, και πιο διαδεδομένα παγκοσμίως παιδικά παιχνίδια που κάνουν τα μωρά να γελάνε είναι το «κούκου τσα» ή όπως το λένε στις χώρες που μιλάνε αγγλικά «peek a boo». Είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι, κοινής συμμετοχής, που μυεί τα μωρά σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης. Το παιχνίδι αυτό παίζεται από γενιά σε γενιά, από χώρα σε χώρα, από διαφορετικές κουλτούρες, από άτομα που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες και αποδεικνύει περίτρανα ότι το χιούμορ και το γέλιο είναι ένας παγκόσμιος κωδικός επικοινωνίας που δεν γνωρίζει σύνορα και διακρίσεις. Το γέλιο είναι ένας φυσικός μηχανισμός που συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια νοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης και σε όλες τις ηλικίες. Όπως είναι φυσικό οι γονείς θέλουν να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες του μωρού/παιδιού τους – το γέλιο είναι άλλη μία ανάγκη τους, κι είναι εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες.

Το μυστικό επιτυχίας του «κούκου… τσα!» βρίσκεται στο ότι στηρίζεται στο στοιχείο της έκπληξης και της ελεγχόμενης προσδοκίας. Το μωρό εξοικειώνεται με τη διαδικασία του «κρύβω και ξαναεμφανίζω» ή του «κρύβομαι και ξαναεμφανίζομαι». Αρχίζει να συνδέει την ακοή με την αντίληψη της ύπαρξης ενός προσώπου και όταν η φωνή δεν συνοδεύεται από την οπτική απόδειξη του προσώπου. Εκπαιδεύεται στο να κατανοεί ότι κάτι υπάρχει ακόμα κι όταν δεν το βλέπει. Άλλο ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει αυτό το παιχνίδι δραστηριότητα είναι ότι μπορεί να παιχτεί εναλλάξ. Όταν αρχίσουν τα ίδια να μιμούνται την κίνηση και να κρύβουν τα μάτια τους με τα χέρια τους. Όταν οι ενήλικες κρύβουν τα δικά τους μάτια με τα χέρια τους και όταν τα εμφανίζουν ξανά, αν συνδέσουν την επανεμφάνιση με μια αστεία γκριμάτσα τότε η αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού αυτού απογειώνεται και το μωρό το απολαμβάνει πολύ περισσότερο. Επίσης, είναι ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από τη φαντασία σας – μπορείτε να το παίξετε παντού και οποιαδήποτε στιγμή – αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεται κάτι να είναι ακριβό ή εντυπωσιακό για να αρέσει ή να διασκεδάσει τα μωρά!

Τα μωρά στην αρχή δεν έχουν δυνατούς μυς για να γελάσουν. Πρώτα χαμογελούν. Η διαδικασία ωστόσο του να τα κάνετε να γελάσουν τα εκπαιδεύει συναισθηματικά αλλά και τα γυμνάζει σωματικά – αναπτύσσουν την αντίδραση του γέλιου. Για τα μωρά άλλος ένας λόγος που αγαπάνε αυτό το παιχνίδι είναι γιατί έχουν την προσοχή των άλλων πάνω τους. Επίσης ευνοεί την κοινωνικότητάς τους καθώς είναι ένα παιχνίδι που τα διασκεδάζει με την ίδια ευχαρίστηση ακόμα κι όταν το παίζουν με τη μαμά ή τον μπαμπά τους, τον παππού ή τη γιαγιά ή ακόμα και με μικρά παιδιά, όπως ίσως τα αδέρφια τους.

Δείτε Επίσης

Όσο τα μωρά αναπτύσσουν τις νοητικές τους ικανότητες και τη σκέψη τους, αρχίζουν να συνηθίζουν το παιχνίδι αυτό και να χάνεται το στοιχείο της έκπληξης, επομένως αρχίζουν να θεωρούν αυτό το παιχνίδι προβλέψιμο και δεν αντλούν την ίδια –αρχική– ευχαρίστηση. Μην απογοητευτείτε, είναι απόλυτα φυσιολογικό – θα πρέπει απλώς να βρείτε σιγά σιγά άλλους τρόπους, πιο σύνθετους, για να τα κάνετε να γελάσουν.

Να θυμάστε το γέλιο είναι μεταδοτικό κι είναι η πιο αποτελεσματική προπόνηση και εξάσκηση στη χαρά και σε άλλα θετικά συναισθήματα που προάγουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού σε όλους τους τομείς της ύπαρξής του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top