Ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς για να μην τα αντιγράψουν τα παιδιά
Μην πέσετε στην παγίδα να τους διδάξετε κακές συμπεριφορές!
Αν υπάρχει κάτι που προσπαθούν όλοι οι γονείς αυτό είναι να μην ενθαρρύνουν άσχημες συμπεριφορές και να δίνουν το καλό παράδειγμα. Μερικές φορές όμως η πράξη διαφέρει από τη θεωρία. Εδώ είναι μερικοί συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους οι γονείς ενθαρρύνουν άθελά τους κακές συμπεριφορές των παιδιών.
Πώς τα παιδιά μαθαίνουν να αντιγράφουν άσχημες συμπεριφορές από τους γονείς
- Δεν είστε σταθερός
Λέτε όχι στο επιπλέον κομμάτι της τούρτας. Το παιδί σας φωνάζει. Δίνετε στο παιδί το κομμάτι. Τώρα έχετε διαπιστώσει στο μυαλό του παιδιού σας το σαφές μήνυμα ότι οι φωνές θα του δώσουν ακριβώς αυτό που θέλει και αυτό που λέτε σε μια στιγμή δεν έχει σημασία γιατί μπορεί να αλλάξετε γνώμη.
- Δεν τηρείτε τις συνέπειες
Έχετε δει ποτέ έναν γονέα να κάνει κενές απειλές; Όπως και στην περίπτωση, «Αν το κάνεις αυτό για άλλη μια φορά, θα πάρω [να αφαιρέσω τον τηλεοπτικό χρόνο, δεν θα σε πάω στο παιχνίδι μπάλας, δεν θα σου δώσω παγωτό κλπ.]» και στη συνέχεια να μην τηρεί τις συνέπειες , παρόλο που το παιδί δεν έκανε ό,τι ζήτησε ο γονέας; Εάν έχετε τη συνήθεια να το κάνετε αυτό, το παιδί σας πιθανώς θα έχει τη συνήθεια να μην σας ακούει όταν του ζητάτε να κάνει κάτι ή να μην κάνει κάτι. Γιατί θα έπρεπε; Δεν υπάρχουν συνέπειες.
- Δικαιολογίες
Είναι κουρασμένο. Έχει ακόμα χρόνο. Είναι πεινασμένο. Σίγουρα, τα παιδιά δεν μπορούν να είναι στα καλύτερά τους στο 100% του χρόνου τους – δεν είναι δίκαιο και δεν είναι δυνατό. Τα παιδιά γίνονται πεινασμένα και κουρασμένα και ανυπόμονα, ειδικά όταν είναι μικρά και δεν έχουν ακόμη «εκπαιδευτεί» στην έκφραση των συναισθημάτων τους. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να έχουν στιγμές που δεν μπορούν να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους. Αλλά αν προσφέρετε δικαιολογίες για το παιδί σας όλη την ώρα, τότε θα δημιουργήσετε έναν φαύλο κύκλο ασυνέπειας.
- Βάζετε τις φωνές
Μπορείτε να σκεφτείτε ότι το να του βάλετε τις φωνές θα κάνει πιο πιθανό το παιδί σας να σας ακούσει και να υπακούσει, αλλά όπως και η σωματική τιμωρία (βλ. # 6), είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση που όχι μόνο χάνει την αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα αλλά μπορεί να βλάψει τη σχέση σας. Μιλώντας στο παιδί σας με ωραίο αλλά σταθερό τρόπο θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα και θα ενισχύσετε τον δεσμό γονέων-παιδιού σας.
- Εκτοξεύετε απειλές
Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της προειδοποίησης ενός παιδιού ότι θα υπάρξει συνέπεια αν υποπέσει σε μια λανθασμένη συμπεριφορά (χάνει χρόνο από το παιχνίδι αν χτυπά τον αδελφό του, για παράδειγμα) και στην απειλή για τιμωρία. Μια εξαιρετική μελέτη έδειξε ότι όταν τα παιδιά απειλούνται με τιμωρία όταν λένε ψέματα, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να ψεύδονται. Και όταν απειλείτε χωρίς πραγματικές συνέπειες (βλ. # 2: Δεν ακολουθείτε), τότε δίνετε στο παιδί σας ακόμη λιγότερους λόγους να κάνει ό, τι του ζητάτε.
- Σωματική τιμωρία
Οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική τιμωρία οδηγεί σε πολύ ανεπιθύμητα αποτελέσματα στα παιδιά, όπως αυξημένη επιθετικότητα, μειωμένη ενσυναίσθηση, αντικοινωνική συμπεριφορά και μειωμένη αυτοεκτίμηση, μεταξύ άλλων. Προσθέστε σε αυτό την έλλειψη μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας (τα παιδιά έχουν αποδειχθεί πιο προκλητικά μακροπρόθεσμα και το μάθημα που μαθαίνουν είναι πως να αποφεύγουν τον πόνο, όχι πώς να ρυθμίζουν τη δική τους συμπεριφορά) και γίνεται η σωματική τιμωρία μια πολύ αναποτελεσματική μακροπρόθεσμη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα συμπεριφοράς στα παιδιά.
- (χαμο)Γελάτε με τη συμπεριφορά τους
Ναι, μπορεί να είναι αξιολάτρευτο όταν το παιδί σας πηδά πάνω και κάτω στην καρέκλα σε ένα εστιατόριο ενώ τραγουδάει το αγαπημένο του τραγούδι ή τρώει ζυμαρικά από τα δάχτυλά του. Αλλά οι κακοί τρόποι και η κακή εθιμοτυπία δεν είναι διασκεδαστικές για όσους βρίσκονται γύρω σας και δεν θα μπορείτε να σταματήσετε μια κακή συμπεριφορά όταν δείχνετε ότι τη βρίσκετε αστεία και το παιδί σας θα συνεχίσει να κάνει αυτό που αισθάνεται. Μάλιστα, αν δει ότι προσπαθείτε να το σταματήσετε μπορεί να το κάνει χειρότερα, επιδιώκοντας να σας κάνει να γελάσετε.