Now Reading
Ποια αγκαλιά είναι ασφαλής για το παιδί μου;

Ποια αγκαλιά είναι ασφαλής για το παιδί μου;

8 συμβουλές για να μάθει την έννοια της συναίνεσης

Η αγκαλιά για ένα παιδί είναι συνώνυμη με την ηρεμία, τη γαλήνη και την ασφάλεια.

Μια αγκαλιά βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς θρέφει ταυτόχρονα το σώμα, τον εγκέφαλο και την ψυχή τους.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να συντηρηθούμε και 12 για να αναπτυχθούμε».

Πότε όμως η αγκαλιά παύει να είναι ασφαλής και με ποιον τρόπο μπορώ να μάθω στο παιδί μου την έννοια της συναίνεσης;

Η καλλιέργεια της συναίνεσης είναι µία σηµαντική δεξιότητα που τα παιδιά είναι απαραίτητο να µάθουν από µικρή ηλικία.

 

ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΟΥ

Το παιδί πρέπει να μπορεί να επιλέγει ποιος το αγγίζει, ακόμα και με τη μορφή αγκαλιάς. Αν δεν επιθυμεί να αγκαλιάσει τον θείο, τη νονά, τους γείτονες ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, σεβόμαστε την επιθυμία του και τη συγκατάθεσή του σε αυτό.

Έχετε σκεφτεί πως μια «αναγκαστική» αγκαλιά περνάει μηνύματα σε ένα παιδί όπως:

  1. Το σώμα μου δεν το ελέγχω εγώ
  2. Ο ενήλικας αποφασίζει αν θα με αγγίξει όπως και όποτε θέλει.
  3. Οι στενοί μας φίλοι και συγγενείς είναι έμπιστοι στα αγγίγματα
  4. Η προσωπικότητά μου είναι ανύπαρκτη

ΠΡΙΝ ΑΓΚΑΛΙΑΣΩ, ΡΩΤΑΩ

Φυσικά, είναι σημαντικό να μάθει πως όλα τα παραπάνω σχετικά με τη συναίνεση λειτουργούν και αμφίδρομα, επομένως πάντοτε θα πρέπει να ρωτάει πριν κάνει μια αγκαλιά ή ένα φιλί στους φίλους του.

 

ΑΚΟΥΩ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΥ ΦΩΝΗ

Μπορεί κάποιες στιγμές να μην αισθανθούν καλά χωρίς να ξέρουν τον λόγο και να θελήσουν να απομακρυνθούν από κάποιον. Σαν να υπάρχει μια εσωτερική φωνή που τους μιλάει που ονομάζεται διαίσθηση. Τους ενημερώνετε για αυτή τη μαγική φωνή και τους εξηγείτε πώς μπορούν να την ακούνε αν αισθανθούν ανασφάλεια.

 

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Σε περίπτωση που κάποιο μυστικό τα κάνει να νιώθουν ανήσυχα, λυπημένα ή φοβισμένα και η εσωτερική τους φωνή αρχίζει να τους μιλάει, τότε αυτό δεν είναι ένα μυστικό που πρέπει να κρατηθεί. Πάντοτε θα πρέπει να αναζητήσουν έναν ενήλικα με τον οποίο νιώθουν άνεση και ασφάλεια για να μιλήσουν για το «μυστικό» αυτό.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΖΩ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τα βιβλία πάντοτε είναι ένας καλός τρόπος να περάσεις κάποια μηνύματα στα παιδιά και να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση.

Δείτε Επίσης

Το βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» της Φρόσως Φωτεινάκη, προσεγγίζει αυτό το σημαντικό ζήτημα μέσα από μια ιστορία για το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του και να ΕΠΙΛΕΓΕΙ τις αγκαλιές του. Η ηρωίδα της ιστορίας προσκαλεί τα παιδιά να αγαπήσουν το σώμα τους, να βάζουν τα όριά τους, με οδηγό το συναίσθημα και τον αυτοσεβασμό.

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται εκπαιδευτικό υλικό υλικό γεμάτο εργαλεία για γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντιστές παιδιών που επιθυμούν να μιλήσουν στα παιδιά για το πιο θεμελιώδες δικαίωμά τους: το δικαίωμα να ορίζουν το σώμα τους, προστατεύοντας την ψυχή και τον εαυτό.

 

ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

Είναι σημαντικό να νιώθουν άνεση με το σώμα τους και από νωρίς να πλένονται στα ιδιωτικά τους μέρη μόνα τους. Αν δεν μπορούν να πλυθούν σε κάποια σημεία, μπορείτε να τα ρωτάτε αν είναι εντάξει να τα ακουμπήσετε εκεί, ώστε να κατανοήσουν πως το σώμα τους τους ανήκει. Διδάξτε τους τις σωστές λέξεις για τα γεννητικά τους όργανα και γίνετε ένα ασφαλές μέρος ώστε να νιώθουν άνετα να σας μιλήσουν για το σώμα τους και τη σεξουαλικότητα τους.

 

Άλλωστε, η πιο σημαντική αγκαλιά είναι η αγκαλιά στον εαυτό μας!

 

 

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top