«Μην κάνετε αυτό το λάθος ανατροφής αν θέλετε να μεγαλώσετε ανθεκτικά, δημιουργικά παιδιά» σύμφωνα με τους ψυχολόγους
Πάρε έμπνευση για τις πρώτες επίσημες φθινοπωρινές σου εμφανίσεις
Δεν χρειάζεστε ένα ήσυχο, αρμονικό νοικοκυριό για να μεγαλώσετε ένα νέο Steve Jobs ή μια νέα Frida Kahlo.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που διαφωνούν τακτικά —με εποικοδομητικό τρόπο— μπορούν να γίνουν πιο δημιουργικοί ενήλικες, είπε πρόσφατα ο Άνταμ Γκραντ, οργανωτικός ψυχολόγος στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Τέτοια παιδιά μπορούν επίσης να γίνουν πιο ψυχικά ανθεκτικά, έγραψε ο Γκραντ σε ένα δοκίμιο των New York Times του 2017 – μια ικανότητα που οι πολύ επιτυχημένοι ενήλικες συχνά αναπτύσσουν νωρίς στη ζωή τους, λένε οι ειδικοί.
Με το να διαφωνείτε, ο Γκραντ δεν εννοεί να φωνάζετε και να ουρλιάζετε. Αντίθετα, η ιδέα είναι να διαμορφώσετε παραγωγικές συζητήσεις για τα παιδιά σας, συζητήσεις στις οποίες και τα δύο μέρη συμμετέχουν σε συνομιλίες, ακούν ο ένας τον άλλον και, ιδανικά, επιτυγχάνουν μια υγιή συναίνεση.
Το να μεγαλώνεις σε ένα νοικοκυριό με παραγωγική ένταση μπορεί να δείξει στα παιδιά ότι τα επιχειρήματα δεν δημιουργούν απαραίτητα διαρκή σύγκρουση και μπορούν να οδηγήσουν σε δημιουργικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων, εξήγησε ο Γκραντ.
Αντί απλώς να αμφισβητείτε ή να ακυρώνετε ό,τι σας λέει μια αυθεντία, συνειδητοποιείτε, ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά πρόσωπα εξουσίας… και απλώς δεν συμφωνούν. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική πολυπλοκότητα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερο θάρρος όταν πρόκειται για αμφισβήτηση του status quo, επειδή δεν υπάρχει μόνο μία σωστή απάντηση.
Πώς οι εποικοδομητικές διαφωνίες μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα
Οι εποικοδομητικές διαφωνίες βοηθούν στη διαμόρφωση δημιουργικών παιδιών με πολλούς τρόπους, δείχνει η έρευνα.
Μια τέτοια μελέτη ζήτησε από ενήλικες στις αρχές της δεκαετίας των 30 να γράψουν «ευφάνταστες ιστορίες» και βρήκε ότι οι πιο δημιουργικές καταχωρήσεις συσχετίζονται με την έκθεσή τους στην παιδική ηλικία σε γονεϊκές συγκρούσεις. Ένας άλλος διαπίστωσε ότι οι πιο καινοτόμοι αρχιτέκτονες και επιστήμονες βίωσαν ορισμένες ποσότητες τριβής μέσα στις οικογένειές τους.
«Αν κανείς δεν διαφωνεί ποτέ, δεν είναι πιθανό να εγκαταλείψει παλιούς τρόπους για να κάνει πράγματα, πόσο μάλλον να δοκιμάσει νέους», έγραψε ο Γκραντ. «Η διαφωνία είναι το αντίδοτο στην ομαδική σκέψη… δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από την παιδική ηλικία για να μάθεις πώς να την ξεπερνάς – και να την αξιοποιείς».
Η οικοδόμηση της δημιουργικότητας δεν χρειάζεται να θυσιάζει το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού: Μια μελέτη του 2009 παρατήρησε 235 οικογένειες και διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών ένιωθαν πιο ασφαλή συναισθηματικά όταν είχαν γονείς που μάλωναν εποικοδομητικά. Όταν παρατηρήθηκαν ξανά τρία χρόνια αργότερα, έδειξαν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και ήταν πιο φιλικά στο σχολείο.
«Μια καλή συζήτηση δεν είναι πόλεμος. Δεν είναι καν μια διελκυστίνδα, όπου μπορείς να σύρεις τον αντίπαλό σου στο πλάι σου, αν τραβήξεις αρκετά δυνατά στο σχοινί», έγραψε ο Γκραντ στο βιβλίο του το 2021, «Σκέψου ξανά: Η δύναμη του να ξέρεις τι δεν ξέρεις…» «Μοιάζει περισσότερο με χορό που δεν έχει χορογραφηθεί… Αν μπορείτε να προσαρμόσετε τις κινήσεις σας του άλλου και να τον κάνετε να κάνει το ίδιο, είναι πιο πιθανό να καταλήξετε στον ίδιο ρυθμό».