Now Reading
Οι νέες οδηγίες θηλασμού αλλάζουν όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για τη μαστίτιδα

Οι νέες οδηγίες θηλασμού αλλάζουν όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για τη μαστίτιδα

Ένα ενημερωμένο κλινικό πρωτόκολλο από την Ιατρική Ακαδημία Μητρικού Θηλασμού προσφέρει νέες συστάσεις για την αντιμετώπιση όλων όσων αφορούν τον θηλασμό

Το αποκαλούμε «φόρο θηλασμού» για έναν λόγο: η μαστίτιδα μοιάζει με το τίμημα που πληρώνουμε για το θηλασμό. Και είναι επώδυνο. Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του ιστού του μαστού που, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, οι ενημερωμένες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες του 2022 από την Ιατρική Ακαδημία Μητρικού Θηλασμού (ΙAMΘ) που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, τώρα υποστηρίζουν ότι η μαστίτιδα πρέπει να θεωρείται «ένα φάσμα καταστάσεων», που κυμαίνονται από την υπερπροσφορά (υπεργαλακτισμός) έως τη φλεγμονή, τη βακτηριακή μόλυνση και το απόστημα.

Το νέο κλινικό πρωτόκολλο της ΙAMΘ σκιαγραφεί αρκετές βασικές αλλαγές που αλλάζουν σημαντικά αυτό που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για την πάθηση, δηλαδή ότι οι βουλωμένοι πόροι περιγράφονται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως «στένωση του πόρου», ότι ο πάγος και άλλες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της μαστίτιδας, αντί για θερμότητα, και ότι η επιπλέον άντληση και άλλα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της αποστράγγισης του μαστού μόνο βλάπτουν και δεν βοηθούν.

Δείτε τι άλλο έχει αλλάξει από τις νέες οδηγίες για τη μαστίτιδα του 2022

Η υπερπροσφορά θεωρείται πλέον ο πρώτος δείκτης στο φάσμα της μαστίτιδας. Μια υπερπαραγωγή μητρικού γάλακτος, γνωστή ως «υπεργαλακτισμός», μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, προκαλώντας στένωση των πόρων του γάλακτος, (προηγουμένως ονομαζόταν «βουλωμένος πόρος») και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φλεγμονώδη μαστίτιδα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υπερπροσφορά είναι να συνεχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας μόνο κατόπιν ζήτησης ή να αντλείτε σύμφωνα με το κανονικό σας πρόγραμμα. Προειδοποιούν ενάντια στην προσπάθεια πλήρους αποστράγγισης του μαστού και προτείνουν στις μαμάδες που θηλάζουν να ελαχιστοποιήσουν την επιπλέον άντληση, επειδή η αυξημένη άντληση θα μπορούσε να δώσει σήμα στο σώμα να συνεχίσει να παράγει περισσότερο γάλα.

«Η υπερβολική σίτιση από το προσβεβλημένο στήθος ή η άντληση για άδειασμα διαιωνίζει έναν κύκλο υπεργαλακτισμού και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για επιδείνωση του οιδήματος και της φλεγμονής των ιστών», αναφέρει η ΙAMΘ. Οι συγγραφείς αναφέρουν επίσης ότι ορισμένες μαμάδες μπορεί να χρειάζονται φάρμακα για να διορθώσουν την υπερπροσφορά όταν άλλες μέθοδοι δεν λειτουργούν.

Χρησιμοποιήστε πάγο αντί για θερμότητα για βουλωμένους πόρους και φλεγμονώδη μαστίτιδα

Φυλάξτε τις ζεστές κομπρέσες σας για άλλη χρήση, γιατί η θερμότητα δεν συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής όταν έχετε έναν επώδυνο βουλωμένο αγωγό (στένωμα). Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρήξιμο, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό παγοκύστων ή κρύας κομπρέσας και παυσίπονα όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη. Το κρύο μειώνει τη ροή του αίματος για να μειώσει το πρήξιμο, σε αντίθεση με τη ζέστη, που αυξάνει τη ροή του αίματος.

Η ζέστη μπορεί να βοηθήσει κάποιες να αισθάνονται πιο άνετα, ωστόσο, σημειώνουν οι συγγραφείς: «Παρόλο που η ζέστη θα αγγειοδιασταλθεί και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, μπορεί επίσης να προσφέρει άνεση σε ορισμένες ασθενείς. Η χρήση ζεστών ντους και αντιπυρετικών δεν βελτίωσε τα αποτελέσματα της μαστίτιδας σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή».

Επιμείνετε σε απαλό μασάζ

«Οι προσπάθειες εξώθησης ενός ιζήματος ή γάλακτος με συμπίεση ή επιθετικό μασάζ στο στήθος είναι αναποτελεσματικές και οδηγούν σε τραυματισμό των ιστών», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Αντίθετα, στοχεύστε σε ένα απαλό λεμφικό μασάζ, το οποίο περιλαμβάνει «ένα ελαφρύ άγγιγμα του δέρματος αντί για βαθύ μασάζ ιστών». Θα θελήσετε να σαρώσετε από τη θηλή προς τη μασχάλη για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση τυχόν επιπλέον υγρού και όποιας φλεγμονής.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να μην είναι πάντα απαραίτητα

Τα αντιβιοτικά πρέπει να προορίζονται για τη βακτηριακή μαστίτιδα, αλλά όχι τη φλεγμονώδη μαστίτιδα, σημειώνουν οι συγγραφείς. «Η χρήση αντιβιοτικών για τη φλεγμονώδη μαστίτιδα διαταράσσει το μικροβίωμα του μαστού και αυξάνει τον κίνδυνο εξέλιξης σε βακτηριακή μαστίτιδα». Τα αντιβιοτικά επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της μαστίτιδας. Πολλά αντιβιοτικά διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, «και αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες αισθάνονται ανακούφιση όταν τα παίρνουν», αναφέρουν οι συγγραφείς του πρωτοκόλλου.

Αντίθετα, προτιμήστε προβιοτικά για την πρόληψη της μαστίτιδας. «Μια συστηματική ανασκόπηση πρότεινε ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη της μαστίτιδας, αλλά δεν μπορούσε να γίνει ισχυρή σύσταση λόγω των περιορισμών των μελετημένων δοκιμών». Συγκεκριμένα στελέχη που έχουν κλινική έρευνα που υποστηρίζει τη χρήση τους με μαστίτιδα περιλαμβάνουν: στελέχη Limosilactobacillus fermentum (παλαιότερα ταξινομημένο ως Lactobacillus fermentum) ή, κατά προτίμηση, Ligilactobacillus salivarius (παλαιότερα ταξινομημένο ως Lactobacillus salivarius).

Μπορεί να αντιμετωπίζετε λοίμωξη από βακτηριακή μαστίτιδα εάν παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Μη φυσιολογικό οίδημα και/ή κοκκίνισμα στο στήθος

Δείτε Επίσης

Ένα επώδυνο εξόγκωμα στο στήθος ή γενική ευαισθησία στο στήθος

Πόνος ή κάψιμο κατά τον θηλασμό

Ένα στήθος που αισθάνεται ασυνήθιστα ζεστό ή ζεστό στην αφή

Γενική αδιαθεσία ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Κρυάδες

Κούραση

Πυρετός

Η βακτηριακή μαστίτιδα μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά. Φροντίστε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για συστάσεις θεραπείας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top