Οδηγός αυτοπεποίθησης για νέες μαμάδες
Ακόμα κι αν σου φαίνονται όλα τώρα βουνό, ηρέμησε – δεν είσαι μόνη σου!
Το να γίνεις μαμά για πρώτη φορά είναι μια μοναδική εμπειρία αλλά ταυτόχρονα είναι κι ένα τρομακτικό συναίσθημα για το αν θα καταφέρεις, με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθησή σου να δέχεται στην αρχή ένα πλήγμα. Από το να εξασφαλίσεις το να νιώθεις άνετα στον θηλασμό έως τη διαχείριση ενός νέου (και συνεχώς μεταβαλλόμενου) προγράμματος ύπνου, υπάρχουν τόσα πολλά άγνωστα που έρχονται μαζί με ένα μικρό άτομο. Και αν δεν έχεις λάβει εντατικά μαθήματα γονικής μέριμνας πριν από το μωρό ή δεν είχες εννέα μικρότερα αδέλφια, τότε δεν υπάρχουν πολλά που θα είχαν καταφέρει να σε προετοιμάσουν πραγματικά.
Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι απόλυτα σίγουρη για τις ικανότητές σου ως νέα μητέρα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χτίσεις σταθερά τις ικανότητές σας ώστε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου.
Ενίσχυσε τη γνώση σου
Ιδανικά, καλό είναι να αρχίσεις να συλλέγεις πληροφορίες πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά ακόμα και μετά τη γέννηση του μωρό σου, σίγουρα δεν είναι πολύ αργά για να βρείτε τους κατάλληλους πόρους για να διευρύνετε τις γνώσεις σας. Βρες και διάβασε τα βιβλία που καλύπτουν τις ανάγκες σου, περιηγήσου σε ειδικά sites και blogs για γονείς – πλέον έχεις στη διάθεσή σου εύκολη πρόσβαση σε χιλιάδες πηγές έγκυρης και χρήσιμης πληροφόρησης.
Μίλησε με τους ειδικούς
Για να λάβεις τις υψηλότερης ποιότητας συμβουλές για τη δική σου κατάσταση, είναι συχνά καλύτερο να συνομιλείς απευθείας με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που μπορεί να απαντήσει στις εξατομικευμένες σου ερωτήσεις.
Ο παιδίατρος σου, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας πλούτος εξατομικευμένης βοήθειας. Δεν είναι μόνο εκεί για να μετρήσει το ύψος και το βάρος του μωρού. εκπαιδεύονται σε πολλές άλλες πτυχές της υγείας και της φροντίδας του μωρού. Επωφεληθείτε λοιπόν από το χρόνο σας κατά τις εξετάσεις, μιλώντας με τις ανησυχίες σας Έχοντας το ξεκάθαρο από κάποιον αρμόδιο μπορεί να σας ελευθερώσει να ξέρετε ότι κάνετε το σωστό για το παιδί σας.
Άλλοι ειδικοί που μπορούν να καθοδηγήσουν τη γονική σου πορεία περιλαμβάνουν συμβούλους γαλουχίας και οικογενειακούς θεραπευτές. Παρόλο που οι υπηρεσίες τους μπορεί να μην καλύπτονται πάντα από ασφάλιση, αν μπορείτε να το στηρίξετε οικονομικά, ακόμη και μια ή δύο συνεδρίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης σας.
Βελτίωσε την εσωτερική σου φωνή
Πώς είναι ο εσωτερικός σου μονόλογος; Ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθησή μας, προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Αντί να χτυπάς στον εαυτό σου μια «αποτυχία» σε μια νέα κατάσταση γονικής μέριμνας, καλύτερα να σου υπενθυμίζεις ότι είσαι καινούργια σε αυτό και εξακολουθείς να μαθαίνεις.
Σκέψου πώς θα μιλούσες σε έναν φίλο υπό τις ίδιες συνθήκες. Οι μητέρες πρέπει να θυμούνται να είναι ο καλύτερος φίλος τους.
Για να ξεκινήσεις τη μέρα σου σωστά, μπορεί να αναλογιστείς μερικές θετικές αλήθειες για τον εαυτό σου. Λέγοντας για παράδειγμα «είμαι όμορφη! Θα έχω μια όμορφη μέρα! «Κάθε πρωί».
Φτιάξτε συμμαχίες
Βρες μια ομάδα μητέρων στο ίδιο στάδιο ζωής και θα έχεις ένα θησαυρό συνεργασίας, άνεσης και (μερικές φορές) ενθάρρυνσης. Πρώτον, η φιλία ενισχύει γενικά την ψυχική υγεία, η οποία σίγουρα βοηθά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μετάβασης. Επιπλέον, η συνάντηση με αυτούς που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση μπορεί να προσφέρει χώρο για να συζητήσεις τις ιδιαίτερες προκλήσεις σου ή να ανακαλύψεις νέες ιδέες από εκείνους που ήταν ήδη εκεί που είσαι εσύ τώρα.
Να είσαι επιλεκτική σχετικά με τις συμβουλές που ακούς
Αν και οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειάς σου μπορεί να είναι καλοπροαίρετοι όταν σας παρέχουν συμβουλές, μερικές φορές η ακρόαση συμβουλών για κάθε μικρή λεπτομέρεια της φροντίδας του μωρού μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι δεν κάνετε τίποτα σωστό. Ίσως ήρθε η ώρα να είσαι ενεργός για την προστασία του ψυχικού σου χώρου. Δεν μπορείς πάντα να εμποδίσεις τους άλλους να σου δίνουν συμβουλές. Αυτό που ελέγχεις είναι αν του επιτρέπεις να μπει στο μυαλό σου.
Βρες χρόνο για τον εαυτό σου
Ακόμα και τις δύσκολες μέρες –ή ειδικά τότε που νομίζεις ότι όλα πάνε στραβά–, δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να πάρει μια ανάσα και να κάνει ένα διάλειμμα. Είτε είναι για ένα απολαυστικό αφρόλουτρο, ένα τηλεφώνημα στην κολλητή σας, ένα επεισόδιο (ή και παραπάνω) μιας αγαπημένης σας σειράς ή να διαβάσετε το βιβλίο σας – το να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα για τη δική σας ευχαρίστηση είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικό.
Να θυμάσαι – παραμένεις σύντροφος, γυναίκα, ερωμένη
Το σώμα σου θέλει χρόνο, αλλά δεν είναι εδώ απλώς και μόνο για να παράγει γάλα και αγάπη για το μωρό. Ακόμα κι αν δεν έχεις ακόμα ερωτική επιθυμία, θα έχεις πάντα την ανάγκη να νιώσεις αγάπη, τρυφερότητα από τον σύντροφό σου και το ίδιο ισχύει βέβαια και για εκείνον. Το ότι είστε γονείς δεν σημαίνει ότι παύουν οι προηγούμενες ιδιότητές σας. Να βρίσκετε χρόνο να ξεκουράζεστε αλλά και να ξεκουράζει ο ένας τον άλλον – γιατί η γονεϊκότητα, η οικογένεια και η ανατροφή των παιδιών είναι δουλειά και για τους δύο γονείς και σε όλη αυτή τη διαδρομή πρέπει να είστε μαζί.