Η καλή φυσική κατάσταση από την παιδική ηλικία προστατεύει την ψυχική υγεία - Childit
Now Reading
Η καλή φυσική κατάσταση από την παιδική ηλικία προστατεύει την ψυχική υγεία

Η καλή φυσική κατάσταση από την παιδική ηλικία προστατεύει την ψυχική υγεία

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η καλή φυσική κατάσταση από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία στην εφηβεία.

Μια πρόσφατη φινλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι η καλή φυσική κατάσταση από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία στην εφηβεία. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και επίκαιρα, καθώς τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν σήμερα μια σημαντική κοινωνική πρόκληση, που επηρεάζει έως και το 25%-30% των νέων. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης από την παιδική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Σε μια μελέτη της Σχολής Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, η φυσική κατάσταση 241 εφήβων παρακολουθήθηκε από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία για οκτώ χρόνια.

Η μελέτη έδειξε ότι η καλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα και οι βελτιώσεις σε αυτήν από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία συνδέθηκαν με λιγότερο άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης στην εφηβεία.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η καλύτερη κινητική ικανότητα από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία συνδέθηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία και λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της κινητικής ικανότητας και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ήταν ασθενέστερη από εκείνη μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Ο χρόνος οθόνης που μετρήθηκε στην εφηβεία εξήγησε εν μέρει τις συσχετίσεις της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και της κινητικής ικανότητας με την ψυχική υγεία.

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την επένδυση στη φυσική κατάσταση νωρίς στη ζωή ως πιθανή στρατηγική για τον μετριασμό της ψυχικής υγείας και των γνωστικών προβλημάτων στην εφηβεία.

«Η ανησυχία για τη φθίνουσα φυσική κατάσταση των παιδιών και των εφήβων είναι πραγματική. Ωστόσο, η εστίαση ήταν στη σωματική υγεία», λέει ο Eero Haapala, Ανώτερος Λέκτορας Αθλητισμού και Ιατρικής Άσκησης στη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου Jyväskylä.

«Τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς και τους γονείς και τους κηδεμόνες να δουν τη σημασία της φυσικής κατάστασης πιο ολιστικά, καθώς η κακή φυσική κατάσταση μπορεί να αυξήσει τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας και να βλάψει τις γνωστικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη μάθηση.

Ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης σε παιδιά και εφήβους αυξάνοντας τη συμμετοχή στη σωματική δραστηριότητα στο σχολείο, στον ελεύθερο χρόνο και στα χόμπι», τονίζει ο Haapala.

See Also

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε διαχρονικά δεδομένα από τη συνεχιζόμενη μελέτη Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής στα Παιδιά (PANIC) που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Timo Lakka.

Η μελέτη παρακολούθησε τη φυσική κατάσταση 241 ατόμων για οκτώ χρόνια, από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία.

Οι αξιολογήσεις ψυχικής υγείας πραγματοποιήθηκαν κατά την εφηβεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine.

Η μελέτη PANIC είναι μέρος της Ερευνητικής Κοινότητας Μεταβολικών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Η ερευνητική κοινότητα είναι αφοσιωμένη στη διερεύνηση σημαντικών καρδιομεταβολικών ασθενειών. Αξιοποιώντας τη γενετική, τη γονιδιωματική, τη μεταφραστική έρευνα και τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, η κοινότητα στοχεύει να παρέχει ισχυρά στοιχεία για τους μηχανισμούς της νόσου και να προωθήσει την έγκαιρη διάγνωση, την πρόληψη και την εξατομικευμένη θεραπεία. Η ερευνητική κοινότητα αποτελείται από 20 ερευνητικές ομάδες, που καλύπτουν τη βασική έρευνα έως τη φροντίδα των ασθενών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top