Now Reading
Δεν είμαστε οι επιτυχίες των παιδιών μας, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό να γιορτάζουμε (και ακόμη και μερικές φορές να καυχιόμαστε) για τις νίκες τους

Δεν είμαστε οι επιτυχίες των παιδιών μας, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό να γιορτάζουμε (και ακόμη και μερικές φορές να καυχιόμαστε) για τις νίκες τους

Μια μικρή εξομολόγηση με αφορμή τη χαρά στα social των γονιών που τα παιδιά τους πέρασαν στις πανελλήνιες

Ως γονείς, επενδύουμε την καρδιά, το χρόνο και την ενέργειά μας για να αναθρέψουμε και να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας. Το να τα παρακολουθούμε να μεγαλώνουν, να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να πετυχαίνουν ορόσημα είναι μερικές από τις πιο ικανοποιητικές στιγμές της ζωής μας. Ωστόσο, είναι εύκολο να μπερδέψουμε τα επιτεύγματα των παιδιών μας με τα δικά μας, συνδυάζοντας άθελά μας τις επιτυχίες τους με τις ταυτότητές μας. Αν και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αυτοεκτίμησή μας δεν καθορίζεται από τα επιτεύγματα των παιδιών μας, είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό να γιορτάζουμε –και ναι, μερικές φορές ακόμη και να καυχιόμαστε– για τις νίκες της ζωής τους.

Αυτή είναι μια εξομολογητική ματιά στο γιατί το να γιορτάζουμε τις επιτυχίες των παιδιών μας, όπως το να περάσουν στις πανελλήνιες, δεν είναι μόνο φυσιολογικό αλλά και ικανοποιητική πτυχή της ανατροφής των παιδιών.

1. Η χαρά των επιτυχιών τους

Όταν ο γιος μου πέρασε στη σχολή της προτίμησής του, έμοιαζε σαν ένας γύρος νίκης για ολόκληρη την οικογένειά μας. Θυμάμαι έντονα τη στιγμή: όταν τα μάτια του άνοιξαν διάπλατα από δυσπιστία και μετά ήρθαν οι εκστατικές, χαρούμενες κραυγές που γέμισαν το σπίτι μας.

Σε μια στιγμή, η καρδιά μου φούσκωσε από περηφάνια και ένιωσα μια ακατανίκητη παρόρμηση να μοιραστώ τα νέα με όλους. Φίλοι, οικογένεια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης – παντού. Το ένστικτό μου να πανηγυρίζω και να καυχιέμαι δεν αφορούσε μόνο το επίτευγμά του, ήταν να αναγνωρίσω το ταξίδι, τους αγώνες και την επιμονή που τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Η συναισθηματική ανταμοιβή

Υπερηφάνεια και χαρά: Ο εορτασμός των επιτευγμάτων τους είναι ένας τρόπος έκφρασης της απέραντης περηφάνιας και της χαράς που νιώθουμε για τα παιδιά μας. Έχει να κάνει με την αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσής τους.

Επικύρωση: Παρέχει επικύρωση ότι οι προσπάθειές μας για την υποστήριξη και την ανατροφή τους αποδίδουν καρπούς.

2. Είναι μια κοινή νίκη

Οι επιτυχίες των παιδιών μας συχνά φαίνονται σαν κοινές νίκες γιατί, από πολλές απόψεις, είναι. Οι βραδινές συνεδρίες μελέτης, η συναισθηματική υποστήριξη σε στρεσογόνες στιγμές, η ενθάρρυνση να συνεχίσουνε να προχωράνε μπροστά – όλα αυτά είναι μέρη του ταξιδιού που έχουμε περπατήσει μαζί τους.

Όταν με τη σειρά της η κόρη μου πέρασε στη δική της σχολή, δεν μπορούσα παρά να νιώσω μέρος αυτού του θριάμβου. Οι αμέτρητες ώρες που αφιερώθηκαν στη μελέτη, οι συνομιλίες πριν από τις εξετάσεις και η θυσία του οικογενειακού χρόνου για να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της – όλα κορυφώθηκαν σε εκείνη τη στιγμή της επιτυχίας.

Το κοινό ταξίδι

Σύστημα υποστήριξης: Ο εορτασμός των νικών τους αναγνωρίζει τον ρόλο που παίζουμε ως σύστημα υποστήριξης στη ζωή τους.

Οικογενειακή προσπάθεια: Ενισχύει την ιδέα ότι η επιτυχία είναι συχνά μια συλλογική προσπάθεια, που περιλαμβάνει όχι μόνο το άτομο αλλά το δίκτυο υποστήριξης της οικογένειας.

3. Μοντελοποίηση ρόλων εορταστικής συμπεριφοράς

Γιορτάζοντας τα επιτεύγματα των παιδιών μας, διαμορφώνουμε θετική συμπεριφορά, διδάσκοντάς τους τη σημασία της αναγνώρισης και της εκτίμησης ορόσημων, μεγάλων ή μικρών. Τους δείχνει ότι είναι εντάξει να περηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους και να μοιράζονται τη χαρά τους με άλλους.

Όταν ο γιος μου σημείωσε το πρώτο του γκολ σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, οι επευφημίες μας από τα πλάγια δεν αφορούσαν μόνο το ίδιο το γκολ, αλλά την επιμονή και την εξάσκηση που οδήγησαν σε εκείνη τη στιγμή. Ο εορτασμός αυτών των επιτυχιών ενσταλάζει την αίσθηση της ολοκλήρωσης και τους ενθαρρύνει να προσπαθήσουν για περισσότερα.

Διδασκαλία εορταστικών κανόνων

Αναγνώριση: Διδάσκει στα παιδιά τη σημασία του να αναγνωρίζουν τις προσπάθειές τους και να γιορτάζουν τις νίκες τους.

Θετική Ενίσχυση: Ενισχύει θετικά την αξία της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και της επιμονής.

4. Χτίζοντας αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Η αναγνώριση των επιτευγμάτων είναι μια σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Όταν γιορτάζουμε τις επιτυχίες των παιδιών μας, βοηθάμε στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής τους και τα ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να επιδιώκουν τα πάθη τους με αυτοπεποίθηση.

Όταν η κόρη μου κέρδισε το πρώτο της βραβείο επιστημονικής έκθεσης, η υπερηφάνεια και η αυτοπεποίθηση που απέκτησε ήταν εμφανείς. Ο εορτασμός της νίκης της ενίσχυσε την πίστη της στις ικανότητές της, παρακινώντας την να αναλάβει ακόμη πιο απαιτητικά έργα στο μέλλον.

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Δείτε Επίσης

Ενθάρρυνση: Ο εορτασμός των νικών τους τα ενθαρρύνει να θέσουν και να πετύχουν υψηλότερους στόχους.

Αυτοεκτίμηση: Η θετική αναγνώριση χτίζει την αυτοεκτίμησή τους, βοηθώντας τα να αναπτύξουν μια υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Γιορτή ή καύχημα;

Αν και είναι φυσικό να θέλουμε να μοιραζόμαστε τις επιτυχίες των παιδιών μας, είναι σημαντικό να προσέχουμε τη λεπτή γραμμή μεταξύ του πανηγυρισμού και της καυχησιολογίας. Η πραγματική γιορτή προέρχεται από έναν τόπο αγάπης και υπερηφάνειας, με επίκεντρο το ταξίδι και την ανάπτυξη του παιδιού. Το καύχημα, από την άλλη πλευρά, μπορεί μερικές φορές να πηγάζει από την ανάγκη για εξωτερική επικύρωση ή σύγκριση με άλλους.

Όταν ο γιος μου πέρασε στις πανελλήνιες, έκανα μια συνειδητή προσπάθεια να μοιραστώ τα νέα με τρόπο που υπογράμμιζε τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του αντί να τα χρησιμοποιήσω ως σημείο αναφοράς για σύγκριση με άλλους.

Ενσυνείδητη γιορτή

Πρόθεση: Βεβαιωθείτε ότι η πρόθεση πίσω από την κοινή χρήση των επιτυχιών τους είναι να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους και όχι να αναζητήσουν επικύρωση ή σύγκριση.

Ευγνωμοσύνη: Εκφράστε ευγνωμοσύνη για το ταξίδι και την υποστήριξη που έλαβαν από την οικογένεια, τους φίλους και τους μέντορες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Να θυμάστε

Δεν είμαστε οι επιτυχίες των παιδιών μας, αλλά οι νίκες τους φαίνονται σαν δικές μας, επειδή έχουμε περπατήσει το μονοπάτι μαζί τους, παρέχοντας υποστήριξη, ενθάρρυνση και αγάπη. Ο εορτασμός των επιτευγμάτων τους είναι μια φυσική, ικανοποιητική πτυχή της ανατροφής των παιδιών. Αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την επιμονή που έχουν επιδείξει και ενισχύει τις αξίες της εκτίμησης και της θετικής ενίσχυσης.

Ως γονείς, είναι εντάξει να απολαμβάνετε τις επιτυχίες τους και να μοιράζεστε τη χαρά τους με τον κόσμο. Οικοδομεί την αυτοπεποίθησή τους, ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς και αποτελεί θετικό παράδειγμα για τον εορτασμό των ορόσημων της ζωής. Έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα πετύχει κάτι αξιοσημείωτο, είτε είναι να περάσει στις εξετάσεις, να πετύχει ένα νικητήριο γκολ ή μια διάκριση, να ξέρετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να γιορτάζετε –ή ακόμα και να καυχιέστε– λίγο. Εξάλλου, αυτές οι στιγμές είναι απόδειξη για την ανάπτυξή τους, και τη δική μας, ως οικογένεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top