Now Reading
Μια εναλλακτική τεχνική για να κοιμίσετε το μωρό σας

Μια εναλλακτική τεχνική για να κοιμίσετε το μωρό σας

Η μέθοδος ανταπόκρισης προσπαθεί να σας βοηθήσει να βρείτε τον δικό σας τρόπο για να βάλετε το μωρό για ύπνο

Όλοι ξέρουμε πόσο αγχωτικό μπορεί να είναι μερικές φορές το να κοιμίζεις το μωρό σου. Υπάρχουν στιγμές που φαίνεται ότι ό,τι και να κάνουμε, το νεογέννητό μας δεν θα ηρεμήσει. Η διαδικασία είναι τόσο κουραστική.

Δοκιμάζουμε όλα όσα προτείνουν οι ειδικοί στα μωρά, οι φίλοι και η οικογένειά μας και το διαδίκτυο. Υπάρχουν τόσες πολλές προσεγγίσεις που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς.

Διαφορετικές μέθοδοι λειτουργούν για διαφορετικές οικογένειες και μερικοί γονείς υιοθετούν λίγο τη μία προσέγγιση και λίγο την άλλη. Γενικά, η καλύτερη μέθοδος είναι ό,τι λειτουργεί για την οικογένειά σας, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι το ελεγχόμενο κλάμα κάνει τα μωρά να κοιμούνται πιο γρήγορα και να ξυπνούν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι αποτελεσματικό, πολλοί γονείς θεωρούν ότι δεν είναι για αυτούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Morning Herald, έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των γονέων – 63% έως 71% για την ακρίβεια – δεν θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν ελεγχόμενο κλάμα και αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να κοιμηθούν τα παιδιά τους.

Μιλώντας στο Sydney Morning Herald, η καθηγήτρια Sarah Blunden, διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Εκπαίδευσης, λέει: «Εδώ και 40 χρόνια οι γονείς λένε ότι δεν θέλουν να κάνουν ελεγχόμενο κλάμα, δεν τους αρέσει, αλλά κανείς δεν τους ακούει».

Για να αντιμετωπίσει την ανάγκη για εναλλακτικές τεχνικές, η Blunden έχει αναπτύξει μια ανταποκρινόμενη μέθοδο που δεν αγνοεί τις ανάγκες του μωρού ή τις επιθυμίες των γονιών, την οποία αποκαλεί «μια προσέγγιση κάπου στη μέση» στην διαδικασία ύπνου.

Μια βαθμιαία απευαισθητοποίηση

Σύμφωνα με τη συνέντευξή της στη Herald, η τεχνική της Blunden βασίζεται στη νευροεπιστήμη που υπάρχει ως προς την αλλαγή μιας συμπεριφοράς, την οποία χρειάζεται ένα άτομο να αναπτύξει ορισμένες φορές για να σχηματίσει ένα νέο μοτίβο σκέψης ή πράξης. Με την προσέγγιση της Blunden, οι γονείς αφαιρούν σιγά-σιγά μια συμπεριφορά που το μικρό τους συνδέει με τον ύπνο, όπως η αγκαλιά, ο θηλασμός ή το άκουσμα της φωνής της μαμάς.

Με τη μέθοδο ανταπόκρισης διδάσκουν μια βαθμιαία απευαισθητοποίηση μιας συμπεριφοράς και την αντικαθιστούν με μια λιγότερο εντατική συμπεριφορά. Μπορεί να κλάψει στην αρχή, αλλά τελικά θα δημιουργήσει μια νέα νευρική σύνδεση στον εγκέφαλό του – και μια νέα συμπεριφορά. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην αλλαγή κάποιου άλλου μοτίβου σχετιζόμενου με τη διαδικασία ύπνου.

Δείτε Επίσης

Η Blunden, κλινική ψυχολόγος και ερευνήτρια, διεξήγαγε πιλοτική έρευνα που δείχνει ότι η τεχνική της οδηγεί σε λιγότερο κλάμα και σε μωρά πιο κατασταλαγμένα, καθώς επίσης ενθαρρύνει έναν καλύτερο δεσμό μητέρας-μωρού που έχει θετικά συναισθηματικά και σωματικά αποτελέσματα.

Τώρα η ομάδα της διεξάγει μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη ύπνου μωρού για να δει πώς η μέθοδός της ανταποκρίνεται όταν πρόκειται για διαταραχές ύπνου βρεφών, άγχος γονέων και μωρών, μητρική διάθεση, ιδιοσυγκρασία βρεφών και προσκόλληση γονέα-παιδιού.

Τα πρωταρχικά ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί γονείς μπορεί να είναι παραπληροφορημένοι σχετικά με τις συμπεριφορές ύπνου. Πολλές μαμάδες και μπαμπάδες φαίνεται να μπερδεύουν μια φυσιολογική συμπεριφορά ως σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος ύπνου – για παράδειγμα, ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται συνεχόμενα από μικρή ηλικία – και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και ανησυχία, εξηγεί η Blunden.

«Η πεποίθηση είναι τόσο ισχυρή που νομίζουν ότι αν αφήσουν το μωρό τους να κοιμηθεί στην αγκαλιά τους στις τρεις εβδομάδες, θα αναγκαστούν να το κάνουν για τα επόμενα δύο, τρία, τέσσερα χρόνια», λέει η Blunden στη Herald. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα μωρά πρέπει να τα αγγίζει η μητέρα τους και πρέπει να ενθαρρύνεται η επαφή τους και όχι η απομάκρυνσή τους».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top