Now Reading
Μητρικό γάλα, το πανίσχυρο!

Μητρικό γάλα, το πανίσχυρο!

Όχι μόνο δημιουργεί αντισώματα αλλά μπορεί να καταπολεμήσει και μορφές καρκίνου

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού τεκμηριώνουν ολοένα νέες επιστημονικές έρευνες. Οι μαμάδες γνωρίζουν ήδη ότι το μητρικό γάλα μπορεί να μεταφέρει αντισώματα στο μωρό τους παρέχοντας προστασία μολύνσεις και ότι το μητρικό γάλα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης ασθενειών για τα πρώτα δύο χρόνια ζωής των μωρών.

Πιστεύαμε ότι η προστασία που προσφέρει το μητρικό γάλα έληγε με το που τελείωνε ο θηλασμός τελείωσε. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η ευεργετική του δράση μπορεί να εκτείνεται πέρα ​​από τη διάρκεια του θηλασμού, ίσως ακόμη και για ολόκληρη τη ζωή.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, διαπίστωσε ότι βρέφη που θηλάζονταν από μητέρα που έπασχε από λοίμωξη πριν από την εγκυμοσύνη της απέκτησαν δια βίου προστασία κατά της νόσου. Η έρευνα αποδεικνύει ότι η ανοσία αυτή μεταδόθηκε στα βρέφη με τη μεταφορά των ανοσοκυττάρων μέσω του μητρικού γάλακτος, κι όχι από τα αντισώματα της μαμάς τους.

Τι σημαίνει αυτό; Σε αντίθεση με τα αντισώματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνες και χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την εξουδετέρωση των βακτηριδίων και των ιών, τα ανοσοποιητικά κύτταρα περιπολούν για προβλήματα που εντοπίζονται στην κυκλοφορία του αίματος. Διαχωρίζονται και παραμένουν πάντα παρόντα – που σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν στο σώμα του μωρού για τα επόμενα χρόνια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκθεση της μητέρας σε παθογόνους παράγοντες πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των βρεφών και να μεταβάλει μόνιμα την ανοσία των παιδιών, προγραμματίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχεδιασμό νέων εμβολίων που θα μπορούν να χορηγηθούν στη μητέρα για τη μεταφορά μακροχρόνιας ανοσίας στα παιδιά της μέσω του μητρικού γάλακτος.

Εάν η παραπάνω πληροφορία δεν ήταν αρκετά ισχυρή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν pH στο στομάχι που προάγει το σχηματισμό του HAMLET (Ανθρώπινη αλφα-γαλακτολευκωματίνη που επιτίθεται θανατηφόρα σε κύτταρα όγκου). Το HAMLET ανακαλύφθηκε τυχαία όταν οι ερευνητές μελετούσαν τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος. Αυτός είναι ένας συνδυασμός πρωτεϊνών και λιπιδίων που βρίσκονται στο μητρικό γάλα και μπορούν να εργαστούν μαζί για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, κάνοντάς τα να απομακρυνθούν από τα υγιή κύτταρα, να συρρικνωθούν και να πεθάνουν αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα.

Δείτε Επίσης

Και πρόσφατα, οι γιατροί στη Σουηδία συνεργάστηκαν με επιστήμονες στην Πράγα για να βρουν ακόμα ένα καταπληκτικό όφελος για το μητρικό γάλα. Η έρευνά τους κατέδειξε ότι ένα συγκεκριμένο σάκχαρο γάλακτος που ονομάζεται Alpha1H, που βρίσκεται μόνο στο μητρικό γάλα, βοηθά στην παραγωγή λακτόζης και μπορεί να μετατραπεί σε διαφορετική μορφή που βοηθά στη διάσπαση όγκων σε μικροσκοπικά θραύσματα στο σώμα.

Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ένα φάρμακο με βάση αυτό το σάκχαρο γάλακτος, αντί για εικονικό φάρμακο, απέβαλαν ολόκληρα τμήματα όγκων στα ούρα τους. Και υπάρχουν περισσότερα εργαστηριακά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι το φάρμακο μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 40 διαφορετικούς τύπους καρκινικών κυττάρων στις δοκιμές σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των όγκων στον εγκέφαλο και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτά τα αποτελέσματα εμπνέουν τους επιστήμονες να συνεχίσουν να διερευνούν το HAMLET ως μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία όγκων και να κάνουν το Alpha1H διαθέσιμο σε ασθενείς με καρκίνο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top