Now Reading
Μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής που προσφέρουν στα παιδιά αγαπημένες παιδικές ταινίες

Μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής που προσφέρουν στα παιδιά αγαπημένες παιδικές ταινίες

Αγαπημένοι κινηματογραφικοί ήρωες των παιδιών παραδίδουν μαθήματα σοφίας

Αγαπημένοι κινηματογραφικοί ήρωες των παιδιών παραδίδουν μαθήματα σοφίας

Ένα καλό βιβλίο όπως κι ένα ποιοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ή μια αγαπημένη παιδική ταινία μπορεί όχι απλώς να γίνει αφορμή για ουσιαστικές συζητήσεις με τα παιδιά μας, αλλά και να προσφέρει σε όλη την οικογένεια πολύτιμα μαθήματα ζωής και σοφίας. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από ταινίες της Disney.

Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας

Η επιμονή βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε στόχου που βάζετε στον εαυτό σας – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος, ανυπέρβλητος ή συντριπτικός είναι. Στο Ψάχνοντας τον Νέμο, ο Μάρλιν δεν εγκαταλείπει ποτέ το να βρει τον γιο του Νέμο – ακόμα κι όταν αυτό σημαίνει να αντιμετωπίσει φόβους, αποτυχίες και να διασχίσει έναν ολόκληρο ωκεανό. Ο Μάρλιν βρίσκει τελικά τον Νέμο επειδή ακολουθεί την καρδιά του και δεν τα παρατάει. Η ζωή είναι γεμάτη αγώνες, αλλά έχετε την εσωτερική σας δύναμη να προχωρήσετε – και απλώς συνεχίστε να κολυμπάτε.

Η φωνή μας είναι το πιο ισχυρό μας εργαλείο

Στη Μικρή Γοργόνα, η Άριελ θυσίασε την όμορφη φωνή της στην κακιά Ούρσουλα για να ζήσει μια νέα ζωή πάνω από τη θάλασσα, όπου ήταν οι «άνθρωποι» (συμπεριλαμβανομένου του όμορφου πρίγκιπα Έρικ). Πίστευε ότι θα χωρούσε περισσότερο εκεί, παρά κάτω από τη θάλασσα. Αλλά χωρίς τη φωνή της, ο πρίγκιπας Έρικ δεν μπορούσε να «δει» την εσωτερική ομορφιά της Άριελ, συμπεριλαμβανομένου του ειλικρινούς μυαλού της, της πίστης της ως φίλης και της τραγουδιστικής φωνής που διπλασιάστηκε ως φάρος ελπίδας και θεραπείας. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη της δικής σας φωνής – και μην την καταπνίγετε για να ταιριάξετε. Δεν είστε με το κατάλληλο πλήθος, αν προτιμούν να μείνετε σιωπηλοί.

Τα συναισθήματα  –καλά, κακά ή τρομακτικά– είναι εντάξει να τα αισθάνεσαι

Η Ράιλι έχει τα συναισθήματά της –Χαρά, Λύπη, Φόβο, Θυμό και Αηδία– να μαίνονται μέσα της σε όλο το «Μυαλά που κουβαλάς», καθιστώντας της δύσκολο να τα κατανοήσει όλα αυτά. Έτσι η Χαρά προσπαθεί να αναλάβει τα ηνία και να εμποδίσει τη Λύπη να κυριαρχήσει στα συναισθήματα του Ράιλι. Είναι λογικό. Εννοώ, γιατί να νιώθεις λύπη όταν υπάρχει χαρά; Λοιπόν, επειδή το να αναγνωρίζεις και να αγκαλιάζεις ΟΛΑ τα συναισθήματά σου είναι μέρος του να μεγαλώσεις και να κατανοήσεις τον εαυτό σου. Ο εξαναγκασμός της χαράς όταν εξακολουθείς να επεξεργάζεσαι τη λύπη απλώς την καταχωνιάζει για λίγο, μόνο για να επανέλθει αυτή η λύπη αργότερα και να εκραγεί.

Αγκαλιάστε τον εαυτό σας – ακόμα κι όταν οι άλλοι δεν το κάνουν

Όταν πρόκειται για την «Πεντάμορφη και το Τέρας», το πιο προφανές μάθημα είναι «η ομορφιά είναι στην αντίληψη του θεατή». Σίγουρα ένα πολύ σημαντικό μάθημα ζωής –αλλά υπάρχουν περισσότερα να μάθουμε από την Μπελ. Οι κάτοικοι της πόλης πιστεύουν ότι είναι παράξενη και περίεργη επειδή είναι έξυπνη και δεν εντυπωσιάζεται από τον «δημοφιλή» Γκαστόν. Δεν καταλαβαίνουν γιατί η Μπελ διαβάζει πάντα βιβλία. Κοροϊδεύουν τις εφευρέσεις και τις εκκεντρικότητες του πατέρα της. Η Μπελ, ωστόσο, δεν νοιάζεται τι σκέφτονται ή την αφήνουν να την απογοητεύσουν. Αντίθετα, μένει πιστή στον εαυτό της και υπερασπίζεται τον πατέρα της. Είναι ένα μάθημα που ισχύει τόσο για νήπια όσο και για εφήβους – αν σας πειράζουν ή κάποιος δεν καταλαβαίνει εσάς (ή την οικογένειά σας), η καλύτερη άμυνα είναι να τους αγνοήσετε και να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας.

Δείτε Επίσης

Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας

Στο Μαλλιά Κουβάρια, στην αρχή, η φτωχή Ραπουνζέλ πείστηκε από τη Μητέρα Γκότελ ότι θα ήταν η χειρότερη απόφαση της ζωής της το να φύγει από τον πύργο στον οποίο μεγάλωσε και από τον οποίο ποτέ δεν είχε βγει έξω. Η Ραπουνζέλ πείστηκε κι έμεινε περιορισμένη στον μικρό και περιοριστικό κόσμο που δημιούργησε η Μητέρα Γκότελ για εκείνη. Πώς να έπαιρνε απόφαση να φύγει όταν η Ραπουνζέλ ήταν ασφαλής (ή έτσι νόμιζε) και άνετα μέσα στον πύργο; Ευτυχώς, η Ραπουνζέλ αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να «ξετυλίξει τα μαλλιά της» και συνειδητοποίησε ότι μένοντας μέσα στην «άνεση» των τειχών του πύργου, δεν θα είχε δει ποτέ κάτι νέο ή διαφορετικό. Όσο τρομακτικό κι αν ήταν, το να ωθήσει τον εαυτό της να φύγει από τον πύργο σήμαινε ότι η Ραπουνζέλ ήταν έτοιμη για φρέσκια ενέργεια, νέα ξεκινήματα και εμπειρίες.

Μη σκάτε για τα μικρά πράγματα

Όλοι νιώθουμε απέραντη ανακούφιση και αγαλλίαση όταν ακούμε τον Timon και τον Pumbaa να μοιράζονται τις πιο απλές φράσεις με τον Simba—«Hakuna Matata», που σημαίνει «μην ανησυχείς, να είσαι ευτυχισμένος» στα Σουαχίλι. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στο παιδί μας να είναι ευτυχισμένο, να μένει στη στιγμή και να είναι ευγνώμων για όλα όσα έχει να περιμένει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top