Now Reading
Μένουμε σπίτι και φτιάχνουμε οριγκάμι με τα παιδιά

Μένουμε σπίτι και φτιάχνουμε οριγκάμι με τα παιδιά

Είναι κι αυτός ένας δημιουργικός τρόπος να φέρουμε την άνοιξη στο σπίτι

Το οριγκάμι (ιαπωνικά: 折り紙‎, Χέπμπορν: origami από τα όρι και κάμι, που σημαίνουν το δίπλωμα χαρτιού) είναι η καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, ενώ απαγορεύεται το κόψιμό του. Είναι επινόηση των Ιαπώνων. Το οριγκάμι χρησιμοποιεί το δίπλωμα για την κατασκευή πολλών θεμάτων. Το οριγκάμι εξασκούνταν ήδη από την εποχή Edo (1603-1867). Σε μία άλλη τέχνη διπλώματος χαρτιού, με το όνομα κιριγκάμι, το κόψιμο του χαρτιού επιτρέπεται.

Το οριγκάμι δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.ά. Το χαρτί που χρησιμοποιείται για το οριγκάμι μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι παίρνουν πιο εύκολα την επιθυμητή φόρμα. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει. Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα οριγκάμι είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται, νέες ιδέες και μέθοδοι προκύπτουν. (πηγή: ελληνική Wikipedia)

Γιατί το οριγκάμι είναι μια σούπερ ωφέλιμη δραστηριότητα

Με λίγα λόγια, το οριγκάμι είναι καλό για εσάς καθώς αναπτύσσει συντονισμό χεριών ματιών, δεξιότητες αλληλουχίας, μαθηματική συλλογιστική, χωρικές δεξιότητες, μνήμη, αλλά και δεξιότητες προσοχής και συγκέντρωσης. Το οριγκάμι σάς επιτρέπει να αναπτύξετε λεπτές κινητικές δεξιότητες και ψυχική συγκέντρωση. Όλα αυτά συνδυάζονται διεγείρουν τον εγκέφαλο – ειδικά όταν και τα δύο χέρια χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Το οριγκάμι είναι μαθηματικά. Υπάρχουν τόσες πολλές μαθηματικές πτυχές στο origami – συμπεριλαμβανομένων:

Συμμετρία (η πλειονότητα των προτύπων οριγκάμι απαιτούν συμμετρική εργασία)

Μέτρηση, κλάσματα και αναλογίες

Γεωμετρία (διπλώνετε σε τρίγωνο ή τετράγωνο)

Κατανόηση των τριών διάστασεων

Αλληλουχία

Επίλυση προβλήματος

Πώς ωφελεί την ευημερία και τις κοινωνικές δεξιότητες;

Όπως αναφέρθηκε, το οριγκάμι χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά περιβάλλοντα. Η διαδικασία για να φτάσετε σε αυτό το επίτευγμα απαιτεί από τους ανθρώπους να μάθουν να είναι υπομονετικοί, να παίρνουν το χρόνο τους και, αν είναι απαραίτητο, να προσπαθήσουν ξανά. Είναι επίσης φανταστικό για τη συνεργατική μάθηση – τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Καταργεί τα εμπόδια ηλικίας – ένα μικρότερο παιδί μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει και ένα μεγαλύτερο. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για άλλους πολιτισμούς και κοινότητες. Έτσι, το οριγκάμι βελτιώνει  κοινωνικές δεξιότητες όπως:

Υπομονή

Συνεργατική μάθηση / Εργασία από κοινού

Αίσθηση του επιτεύγματος

Μαθαίνοντας για άλλους πολιτισμούς

Οικοδόμηση κοινότητας (ειδικά εάν εργάζεστε σε σχολικό έργο origami)

Δείτε Επίσης

Αίσθηση επίτευξης & χαράς στο τελικό προϊόν

Πώς το origami βελτιώνει τον εγκέφαλο και το μυαλό σας;

Πέρα από μαθηματικές δεξιότητες που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν ανεκτίμητα οφέλη από την ταυτόχρονη συνεργασία και το συντονισμό των δύο χεριών σας. Τα οφέλη συντονισμού χεριών ματιών είναι επίσης σημαντικά. Αλλά τα παιδιά πρέπει επίσης να εξασκήσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης και ακρόασης, τις δεξιότητες προσοχής τους και τελικά να ενεργοποιήσουν και τη μνήμη τους. Συνοπτικά λοιπόν:

Συχνά απαιτεί και τα δύο χέρια να δουλεύουν μαζί – αυτό ενθαρρύνει τη δημιουργία εγκεφαλικών συνδέσεων σε νευρολογικό επίπεδο

Ενισχύει τη μνήμη

Βελτιώνει τον συντονισμό των χεριών των ματιών

Απαιτεί δεξιότητες ανάγνωσης και γνωστική αναγνώριση

Δεξιότητες προσοχής

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top