Γιατί δεν πρέπει να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η σκόπιμη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει σοβαρά εσάς και το μωρό σας
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος πολλών αλλαγών στο σώμα σας – άλλες συναρπαστικές και χαρούμενες και άλλες πιο άβολες. Ένας τομέας με τον οποίο μερικές φορές αγωνίζονται οι έγκυοι είναι η αύξηση βάρους. Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική, αναμενόμενη και υγιής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι νιώθουμε πάντα εντάξει γι’ αυτό – και δεν είναι ντροπή αν το βρίσκετε αυτό δύσκολο. Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική εάν έχετε ιστορικό διατροφικής διαταραχής ή σωματικής δυσμορφίας.
Εάν παλεύετε με τα συναισθήματά σας γύρω από την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είστε μόνες σας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε δίαιτα ή να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας και στην υγεία του μωρού σας. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι σας προκαλεί η αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη, χρειάζεστε υποστήριξη και συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.
Εδώ, θα συζητήσουμε γιατί είναι σημαντικό να παίρνετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πόσο βάρος να κερδίσετε και τις θρεπτικές διατροφικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Θα εξετάσουμε επίσης πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας εάν βρίσκετε αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Γιατί είναι σημαντική η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υποστηρίζει τις εξελίξεις που περνά το σώμα σας και βοηθά επίσης το μωρό σας να μεγαλώσει από ένα μικρό σύμπλεγμα κυττάρων σε νεογέννητο βρέφος.
Είναι σημαντικό να αποκτήσετε ένα υγιές ποσό βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή το σώμα σας αλλάζει με πολλούς τρόπους. Πρώτον, ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός (η ποσότητα ενέργειας/θερμίδων που απαιτείται για την εκτέλεση βασικών εργασιών) αυξάνεται έως και 20 τοις εκατό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια στην ανάπτυξη ενός άλλου ανθρώπου. Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά, το στήθος και τους γοφούς σας είναι φυσιολογικό και απαραίτητο για την εγκυμοσύνη και την περίοδο μετά τον τοκετό.
Το σώμα σας αναπτύσσεται επίσης για να φιλοξενήσει το μωρό σας και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί. Η μήτρα σας αυξάνεται σημαντικά σε μέγεθος καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, και στην πραγματικότητα δημιουργείτε ένα εντελώς νέο όργανο για να συντηρεί το μωρό σας – τον πλακούντα σας, ο οποίος βοηθά να τροφοδοτήσει το μωρό σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα νέα όργανα δημιουργούνται ειδικά για την εγκυμοσύνη και επομένως δημιουργούν μεγαλύτερη ζήτηση από το σώμα.
Δεν είναι όλο το βάρος που παίρνετε λόγω του λίπους, αλλά σχετίζεται με τις άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, καθώς και με την ανάπτυξη του μωρού σας.
Το μωρό σας: 8 κιλά
Πλακούντας: 2-3 κιλά
Αμνιακό υγρό: 2-3 κιλά
Ιστός μαστού: 2-3 κιλά
Παροχή αίματος: 4 κιλά
Αποθήκευση λίπους: 5-9 κιλά
Αύξηση της μήτρας: 2-5 κιλά
Πόσο βάρος πρέπει να περιμένετε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι οδηγίες αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ακριβώς αυτές –κατευθυντήριες γραμμές. Ως επί το πλείστον, η εστίασή σας πρέπει να είναι στο να τρώτε όταν πεινάτε και να επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όταν είναι δυνατόν. Γενικά, δεν συνιστάται η υπερβολική εστίαση στην αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το σώμα κάθε εγκύου είναι λίγο διαφορετικό και κάποιες θα κερδίσουν περισσότερο βάρος από άλλες με παρόμοιες δίαιτες.
Όπως σημειώνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνήθως ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο, με πολλές εγκύους να παίρνουν μόνο ένα έως πέντε κιλά. Αλλά τα πράγματα συνήθως επιδεινώνονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, με περίπου μισό κιλό κάθε εβδομάδα. Γενικά, σύμφωνα με το ACOG, θα χρειαστείτε περίπου 340 επιπλέον θερμίδες την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο και 450 θερμίδες την ημέρα το τρίτο.
Και πάλι, όμως, είναι καλύτερο να εστιάσετε στην υγιεινή διατροφή αντί να μετράτε θερμίδες ή να εστιάζετε στην αύξηση βάρους. Όταν είστε έγκυος, χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη, φολικό οξύ, ιώδιο και χολίνη από ό,τι πριν. Πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε άφθονη βιταμίνη D, ασβέστιο, φυτικές ίνες και κάλιο. Ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποκτηθούν μέσω μιας προγεννητικής βιταμίνης, αλλά μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα στοιχεία είναι επίσης απαραίτητη. Αυτό σημαίνει ότι τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
Κίνδυνοι από την προσπάθεια να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η απώλεια βάρους ή η μη λήψη επαρκών ποσοτήτων βάρους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας. Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εγκυμονεί κινδύνους ανεπαρκούς ανάπτυξης του εμβρύου και μη δημιουργίας των φυσιολογικών αλλαγών στο σώμα της μητέρας που απαιτούνται για την εγκυμοσύνη και την περίοδο μετά τον τοκετό. Από αυτά, ανησυχούμε περισσότερο για την κακή ανάπτυξη του εμβρύου.
Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυοι που είναι λιποβαρείς ή δεν παίρνουν αρκετό βάρος έχουν υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν ένα μωρό μικρότερο για την ηλικία κύησης.
Το να έχεις ένα μωρό με αυτά τα προβλήματα μπορεί να έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Όταν ένα μωρό γεννιέται πρόωρο ή με χαμηλό βάρος γέννησης, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα θηλασμού και άλλες ασθένειες αργότερα στη βρεφική και παιδική ζωή. Επίσης έρευνα που δείχνει μια σχέση μεταξύ χαμηλού βάρους γέννησης και αναπτυξιακών καθυστερήσεων.
Τρόποι για να αντιμετωπίσετε εάν σας απασχολεί η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Εάν είστε κάποια που έχει ιστορικό διατροφικών διαταραχών, σωματική δυσμορφία ή απλώς αντιμετωπίζει προβλήματα εικόνας σώματος, η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δύσκολη. Είναι απολύτως φυσιολογικό και εντάξει αυτό να προκαλεί κάθε είδους συναισθήματα για εσάς. Πρέπει να ξέρετε ότι τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα και κατανοητά.
Εάν αισθάνεστε ότι σας προκαλεί η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το αντιμετωπίσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Εάν έχετε ισχυρό ιστορικό διατροφικής διαταραχής, ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσετε ψυχιατρική ή ψυχολογική φροντίδα για τη διατροφική σας διαταραχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν δεν το κάνετε ήδη.