Η αγκαλιά ως το τέλειο «εργαλείο» παρηγοριάς αλλά και πειθαρχίας
Πώς να τη χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά ακόμα και για να μειώσετε τα ξεσπάσματα
Πώς να χρησιμοποιήσετε την αγκαλιά ως εργαλείο πειθαρχίας; Αν και δεν αρέσουν σε όλα τα παιδιά οι αγκαλιές ή σωματική αφή όταν είναι αναστατωμένα, η αρχή της «σύνδεσης πρώτα» λειτουργεί για τα περισσότερα παιδιά. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να χειριστεί τη φυσική αφή, βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο άμεσης σύνδεσης – καθίστε δίπλα του, σκύψτε κοντά στο παιδί σας, κρατήστε το χέρι του ή ό,τι γνωρίζετε ότι θα επιτρέψει το παιδί σας.
Όσο πιο άμεσα τόσο το καλύτερο
Το κόλπο στη χρήση αγκαλιών είναι ότι πρέπει να το κάνετε σωστά. Εάν περιμένετε πολλή ώρα, πιθανότατα θα αισθανθείτε πολύ απογοητευμένοι για να θέλετε να συνδεθείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό (όλοι έχουμε τα όριά μας), οπότε μην νιώσετε τύψεις εάν συμβεί αυτό. Απλώς προσπαθήστε να φτάσετε εκεί πιο γρήγορα την επόμενη φορά.
Απλά αγκαλιά
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ηθικοποίηση ή κριτική. Όταν σπεύδεις να αγκαλιάσεις το παιδί σου, το μόνο που πρέπει να επικεντρωθείς είναι να συνδεθείς μαζί του. Αποθηκεύστε τα μαθήματα που θέλετε να δώσετε για αργότερα. Απλώς αγκαλιάστε το.
Νιώστε την ηρεμία
Αυτό είναι ένα όμορφο μέρος. Μείνετε αγκαλιασμένοι και νιώστε την ηρεμία. Θα παρατηρήσετε ότι οι ώμοι του παιδιού σας χαλαρώνουν. Ίσως τα χέρια του να τυλιχθούν γύρω σας. Αυτό είναι καταπληκτικό και ισχυρό.
Τώρα μπορείτε να μιλήσετε + να μείνετε κοντά
Μόλις είστε και οι δύο ήρεμοι, προχωρήστε και συζητήστε τι συνέβη. Εάν το παιδί σας χτύπησε για παράδειγμα τη γάτα, αυτή είναι η ώρα να συζητήσετε πώς αισθάνεται η γάτα. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο. Είναι εντάξει. Μείνετε κοντά σε ολόκληρη την συνομιλία.
Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας
Εάν αυτό είναι νέο για εσάς, δώστε του χρόνο. Μην αισθάνεστε άσχημα εάν δεν θέλετε πάντα να το κάνετε. Συνεχίστε. Αυτή η συνδεδεμένη μορφή γονικής μέριμνας θα γίνει σύντομα δεύτερη φύση. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που το παιδί σας εμφανίζει μια κακή συμπεριφορά ή ξεσπάει.
Κρατήστε την αγκαλιά ως το πρώτο σας βήμα στην πειθαρχία, και όχι μόνο το παιδί σας θα νιώσει ήρεμο, αλλά θα σας χαρίσει ηρεμία με αυτοπεποίθηση για το πώς να χειριστείτε ό,τι σας απασχολεί ως γονέας.
Αλλαγή μεθόδου «Χρειάζομαι μια αγκαλιά» αντί για «Χρειάζεστε μια αγκαλιά»
Μια διαφορετική εκδοχή είναι όταν ζητάτε εσείς από το παιδί μια αγκαλιά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή ενός δικού του ξεσπάσματος. Τα παιδιά έχουν έμφυτη επιθυμία να συνεισφέρουν. Η συμβολή παρέχει συναισθήματα ιδιοκτησίας, σημασίας και ικανότητας.
Τα παιδιά συμπεριφέρονται καλύτερα όταν αισθάνονται καλύτερα.
Ένα παιδί με κακή συμπεριφορά είναι ένα παιδί που αποθαρρύνεται. Μπορεί να είναι δύσκολο να το θυμόμαστε αυτό όταν αντιμετωπίζουμε ενοχλητική, δύσκολη ή βλαβερή συμπεριφορά. Γι’ αυτό βοηθά να έχουμε ένα σχέδιο για συμπεριφορά που είναι ένα πρότυπο.
Μια πρωταρχική φιλοσοφία της Θετικής Πειθαρχίας είναι η Σύνδεση πριν τη Διόρθωση. Η αγκαλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε μια σύνδεση, αλλά όχι ο μόνος τρόπος. Θα αναφέρω μερικές ακόμη από τις πολλές δυνατότητες:
Απλώς επικυρώστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. «Αισθάνεσαι πολύ αναστατωμένο αυτή τη στιγμή.» Στη συνέχεια, προχωρήστε πίσω και δώστε ενεργητική υποστήριξη ενώ το παιδί σας εργάζεται μέσα από αυτό.
Ονομάστε τι συμβαίνει και, στη συνέχεια, προσφέρετε μια εναλλακτική λύση. Για παράδειγμα:
«Μου φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια μάχη εξουσίας αυτή τη στιγμή. Σ ‘αγαπώ και ξέρω ότι μπορούμε να εργαστούμε για μια λύση και για τους δύο αν περιμένουμε μέχρι να ηρεμήσουμε».
Κάντε το απροσδόκητο. Αντί να αντιδράτε στην προκλητική συμπεριφορά, ρωτήστε το παιδί σας. «Ξέρεις ότι σε αγαπώ πραγματικά;» Αυτό μερικές φορές σταματά την κακή συμπεριφορά, επειδή το παιδί σας εκπλήσσεται τόσο πολύ από την ερώτηση / δήλωση σας, και μπορεί να είναι αρκετό από αυτήν την απλή δήλωση για να «νιώσει καλύτερα και να συμπεριφερθεί καλύτερα».