Now Reading
Μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της χρόνιας πνευμονοπάθειας σε πρόωρα μωρά

Μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της χρόνιας πνευμονοπάθειας σε πρόωρα μωρά

Επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση και πιο στοχευμένες θεραπείες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη ποια πρόωρα μωρά θα αναπτύξουν χρόνια πνευμονοπάθεια, επιτρέποντας την έγκαιρη διάγνωση και πιο στοχευμένες θεραπείες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, διαπίστωσε ότι οι αλλαγές σε ορισμένες πρωτεΐνες του αίματος, παράλληλα με την ηλικία κύησης, το βάρος γέννησης και το φύλο, προϋποθέτουν ισχυρά τη βρογχοπνευμονική δυσπλασία (BPD) εντός 72 ωρών ζωής.

Η BPD εμφανίζεται συνήθως όταν οι πνεύμονες ενός μωρού έχουν υποστεί βλάβη από την αναπνευστική υποστήριξη και τη μακροχρόνια χρήση οξυγόνου. Η ασθένεια επηρεάζει το 65% των πρόωρων βρεφών και έχει ως αποτέλεσμα τη δια βίου χρόνια πνευμονική νόσο και νευροαναπτυξιακές αναπηρίες.

Στη μελέτη, η οποία εξέτασε 493 πρωτεΐνες αίματος, συμμετείχαν 23 μωρά που γεννήθηκαν πριν από τις 29 εβδομάδες κύησης στο Royal Women’s Hospital. Αλλαγές που βρέθηκαν σε 49 από αυτές τις πρωτεΐνες εντοπίστηκαν σε μωρά που αργότερα ανέπτυξαν BPD. Μερικές διαφορές ήταν αισθητές μέσα σε τέσσερις ώρες από τη γέννηση ενός μωρού.

Η Δρ. Prue Pereira-Fantini του MCRI είπε ότι η μελέτη παρείχε έναν ολοκληρωμένο χάρτη του τι συνέβη σε μωρά με BPD και έδωσε πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές βιολογικές αλλαγές τις πρώτες μέρες της ζωής.

«Η ικανότητά μας να προβλέψουμε, να αποτρέψουμε και να θεραπεύσουμε την BPD είναι περιορισμένη», είπε. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την έγκαιρη πρόβλεψη της σοβαρότητας της BPD αποτυγχάνει να εξετάσει την παθολογία της νόσου.

«Η διάγνωση της BPD γίνεται συνήθως σε ηλικία 36 εβδομάδων μετά την έμμηνο ρύση, γεγονός που περιορίζει τις πιθανές θεραπείες που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον τραυματισμό των πνευμόνων και να βελτιώσουν τα αναπνευστικά αποτελέσματα. Η ομάδα μας κατάφερε να εντοπίσει ορισμένες πρωτεΐνες στο αίμα, οι οποίες όταν συνδυάζονται με άλλα βασικά μέτρα γέννησης, μπορεί να προβλέψει την BPD ήδη τέσσερις ώρες μετά τον τοκετό».

Ο καθηγητής MCRI David Tingay είπε ότι η ικανότητα ακριβέστερης πρόβλεψης της BPD τις πρώτες ημέρες της ζωής μπορεί να επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση, πιο στοχευμένες θεραπείες και καλύτερα ενημερωμένη συμβουλευτική για τις οικογένειες.

«Οι αλλαγές στα ποσοστά BPD μπορούν να επιτευχθούν εάν παρέχονται κατάλληλες προστατευτικές παρεμβάσεις στους πνεύμονες την κατάλληλη στιγμή», είπε. «Μπορούμε να προσαρμόσουμε καλύτερα τη φροντίδα αυτών των μωρών όταν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να εμφανίσουν βλάβη στους πνεύμονες και άλλες επιπλοκές».

Η ομάδα ψάχνει τώρα να δημιουργήσει ένα εργαλείο αξιολόγησης πνευμονικής βλάβης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση όλων των πρόωρων μωρών που εισάγονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (NICU) ή θάλαμο ειδικής φροντίδας για τον κίνδυνο BPD.

Δείτε Επίσης

«Το εργαλείο, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αίματος, θα παρέχει στους κλινικούς γιατρούς τη δυνατότητα να καθοδηγούν τις αναπνευστικές αποφάσεις από τη γέννηση, δίνοντας σε αυτά τα μωρά περισσότερες ευκαιρίες για μια υγιή ζωή», τόνισε η Δρ Pereira-Fantini.

«Η πρώιμη παρέμβαση είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη ή στην ελαχιστοποίηση της σοβαρότητας της BPD και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της στην υγεία και τις ιατρικές επιπτώσεις».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Royal Women’s Hospital και το Florey Institute of Neuroscience and Mental Health συνέβαλαν επίσης στα ευρήματα.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top