Εννέα σημαντικά βήματα για την αποτελεσματικότερη ανατροφή των παιδιών σήμερα - Childit
Now Reading
Εννέα σημαντικά βήματα για την αποτελεσματικότερη ανατροφή των παιδιών σήμερα

Εννέα σημαντικά βήματα για την αποτελεσματικότερη ανατροφή των παιδιών σήμερα

Στην προσπάθεια να είμαστε όσο καλύτεροι γονείς μπορούμε

Η ανατροφή των παιδιών είναι μία από τις πιο δύσκολες και πιο ικανοποιητικές δουλειές στον κόσμο – και αυτή για την οποία μπορεί να νιώθετε λιγότερο προετοιμασμένοι.

Ακολουθούν εννέα συμβουλές για την ανατροφή παιδιών που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι ως γονείς, όπως τις προτείνει το kidshealth.org.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού σας

Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού τους, ακόμα απ’ όταν είναι ήδη μωρά, όταν βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Ο τόνος της φωνής σας, η γλώσσα του σώματός σας και κάθε έκφρασή σας απορροφώνται από τα παιδιά σας. Τα λόγια και οι ενέργειές σας ως γονείς επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Το να επαινείτε επιτεύγματα, όσο μικρά κι αν είναι αυτά, θα τα κάνει να αισθάνονται περήφανοι. Το να αφήνετε τα ανεξάρτητα παιδιά να κάνουν κάποια πράγματα θα τα βοηθήσει να νιώσουν ικανά και δυνατά. Αντίθετα, το να τα υποτιμάτε με σχόλια ή να τα συγκρίνετε δυσμενώς με ένα άλλο θα κάνει τα παιδιά να αισθάνονται άχρηστα.

Επιλέξτε προσεκτικά τα λόγια σας και χρησιμοποιήστε ενσυναίσθηση. Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι ο καθένας κάνει λάθη και ότι εξακολουθείτε να τα αγαπάτε, ακόμα και όταν δεν αγαπάτε τη συμπεριφορά τους.

 

Αξιοποιήστε την έννοια της καλοσύνης

Έχετε σταματήσει ποτέ να σκεφτείτε πόσες φορές αντιδράτε αρνητικά στα παιδιά σας σε μια δεδομένη ημέρα; Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να επικρίνετε πολύ πιο συχνά από το να επαινείτε. Πώς θα αισθανόσασταν για ένα αφεντικό που σας αντιμετώπισε με τόσο αρνητική καθοδήγηση, ακόμα κι αν είχε καλή πρόθεση;

Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να επαινέσετε τα παιδιά όταν κάνουν κάτι σωστό: «Φτιάξατε το κρεβάτι σας χωρίς να σας ζητηθεί – αυτό είναι καταπληκτικό!» ή «Σε παρακολουθούσα να παίζεις με την αδερφή σου και ήσουν πολύ υπομονετικός». Αυτές οι δηλώσεις θα ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά περισσότερο από τις επαναλαμβανόμενες επιπλήξεις.

Κάντε συνήθεια να βρίσκετε κάτι για να επαινείτε κάθε μέρα. Να είστε γενναιόδωροι με ανταμοιβές – η αγάπη, οι αγκαλιές και οι φιλοφρονήσεις σας μπορούν να κάνουν θαύματα και συχνά ανταμείβονται αρκετά. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι «μεγαλώνετε» περισσότερο τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε.

 

Ορίστε όρια και να είστε συνεπείς με την πειθαρχία 

Η πειθαρχία είναι απαραίτητη σε κάθε νοικοκυριό. Ο στόχος της πειθαρχίας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να επιλέξουν αποδεκτές συμπεριφορές και να μάθουν τον αυτοέλεγχο. Μπορεί να δοκιμάσουν τα όρια που ορίζετε για αυτά, αλλά χρειάζονται αυτά τα όρια για να εξελιχθούν σε υπεύθυνους ενήλικες.

Η καθιέρωση κανόνων σπιτιού βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις προσδοκίες σας και να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχο. Ορισμένοι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν: δεν υπάρχει τηλεόραση έως ότου ολοκληρωθεί η εργασία.

Ίσως θελήσετε να έχετε ένα σύστημα σε ισχύ: μία προειδοποίηση, ακολουθούμενη από συνέπειες όπως «χρονικό όριο» ή απώλεια προνομίων. Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι η αποτυχία να ακολουθήσουν τις συνέπειες. Δεν μπορείτε να πειθαρχήσετε τα παιδιά ως προς το να μην αντιμιλάνε τη μια μέρα και να το αγνοήσετε την επόμενη. Το να είστε συνεπείς τα διδάσκει τι περιμένετε.

 

Βρείτε χρόνο για τα παιδιά σας

Συχνά είναι δύσκολο για τους γονείς και τα παιδιά να συναντηθούν για ένα οικογενειακό γεύμα, πόσο μάλλον να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που τα παιδιά θα ήθελαν περισσότερα. Σηκωθείτε 10 λεπτά νωρίτερα το πρωί, ώστε να μπορείτε να φάτε πρωινό με το παιδί σας ή να αφήσετε τα πιάτα στο νεροχύτη και να κάνετε μια βόλτα μετά το δείπνο. Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν την προσοχή που θέλουν από τους γονείς τους συχνά ενεργούν ή συμπεριφέρονται άσχημα επειδή είναι βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν έτσι.

Πολλοί γονείς θεωρούν ικανοποιητικό να προγραμματίζουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους. Δημιουργήστε μια «ειδική βραδιά» κάθε εβδομάδα για να είστε μαζί και αφήστε τα παιδιά σας να βοηθήσουν να αποφασίσουν πώς να περάσουν το χρόνο. Αναζητήστε άλλους τρόπους σύνδεσης – βάλτε μια σημείωση ή κάτι ιδιαίτερο στο κουτί του παιδιού σας.

Οι έφηβοι φαίνεται να χρειάζονται λιγότερη προσοχή από τους γονείς τους από τα μικρότερα παιδιά. Επειδή υπάρχουν λιγότερα παράθυρα ευκαιρίας για τους γονείς και τους εφήβους να συναντηθούν, οι γονείς πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να είναι διαθέσιμοι όταν ο έφηβός τους εκφράζει την επιθυμία του να μιλήσει ή να συμμετάσχει σε οικογενειακές δραστηριότητες. Η παρακολούθηση συναυλιών, παιχνιδιών και άλλων εκδηλώσεων με τον έφηβό σας επικοινωνεί με τη φροντίδα και σας επιτρέπει να γνωρίσετε περισσότερα για το παιδί σας και τους φίλους του με σημαντικούς τρόπους.

Μην αισθάνεστε ένοχοι εάν είστε εργαζόμενος γονέας. Είναι τα πολλά μικρά πράγματα που κάνετε – φτιάχνοντας ποπ κορν, τραπουλόχαρτα, βόλτες – που τα παιδιά θα θυμούνται.

 

Να είστε καλό παράδειγμα

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολλά για το πώς να ενεργούν παρακολουθώντας τους γονείς τους. Όσο νεότεροι είναι, τόσο περισσότερα στοιχεία παίρνουν από εσάς. Πριν ανεβάσετε τη φωνή σας ή μιλήσετε άσχημα μπροστά στο παιδί σας, σκεφτείτε το εξής: Είναι έτσι πώς θέλετε να συμπεριφέρεται το παιδί σας όταν είναι θυμωμένο; Να γνωρίζετε ότι παρακολουθείτε συνεχώς από τα παιδιά σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που χτυπούν συνήθως έχουν ένα πρότυπο για την επιθετικότητα στο σπίτι.

Μοντελοποιήστε τα χαρακτηριστικά που θέλετε να δείτε στα παιδιά σας: σεβασμός, φιλικότητα, ειλικρίνεια, καλοσύνη, ανοχή. Εμφανίστε ανιδιοτελή συμπεριφορά. Κάντε πράγματα για άλλους ανθρώπους χωρίς να περιμένετε ανταμοιβή. Εκφράστε τις ευχαριστίες σας και προσφέρετε φιλοφρονήσεις.

 

Κάντε την επικοινωνία προτεραιότητα

Δεν μπορείτε να περιμένετε από τα παιδιά να κάνουν τα πάντα επειδή εσείς, ως γονείς, «το ζητάτε». Θέλουν και αξίζουν εξηγήσεις όσο και οι ενήλικες. Εάν δεν αφιερώσουμε χρόνο για να το εξηγήσουμε, τα παιδιά θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για τις αξίες και τα κίνητρά μας και αν έχουν κάποια βάση. Οι γονείς που κάνουν διάλογο με τα παιδιά τους επιτρέπουν να κατανοήσουν και να μάθουν με έναν μη κρίσιμο τρόπο.

See Also

Κάντε τις προσδοκίες σας σαφείς. Εάν υπάρχει πρόβλημα, περιγράψτε το, εκφράστε τα συναισθήματά σας και καλέστε το παιδί σας να εργαστεί σε μια λύση μαζί σας. Φροντίστε να συμπεριλάβετε τις συνέπειες. Κάντε προτάσεις και προσφορές. Να είστε ανοιχτοί και στις προτάσεις του παιδιού σας. Διαπραγματευτείτε. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε αποφάσεις έχουν περισσότερα κίνητρα να τις εκτελέσουν.

 

Να είστε ευέλικτοι και πρόθυμοι να προσαρμόσετε το γονικό σας στιλ

Εάν συχνά αισθάνεστε «απογοητευμένοι» από τη συμπεριφορά του παιδιού σας, ίσως έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα παιδικά περιβάλλοντα επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, οπότε ίσως μπορείτε να αλλάξετε αυτήν τη συμπεριφορά αλλάζοντας το περιβάλλον. Εάν βρίσκεστε συνεχώς να λέτε «όχι» στον 2χρονο σας, αναζητήστε τρόπους για να αλλάξετε το περιβάλλον σας έτσι ώστε λιγότερα πράγματα να είναι εκτός ορίου. Αυτό θα προκαλέσει λιγότερη απογοήτευση και για τους δύο.

Καθώς το παιδί σας αλλάζει, θα πρέπει σταδιακά να αλλάξετε το γονικό σας στιλ. Οι πιθανότητες είναι ότι αυτό που λειτουργεί με το παιδί σας τώρα δεν θα λειτουργήσει επίσης καλά σε ένα ή δύο χρόνια.

Οι έφηβοι τείνουν να κοιτάζουν λιγότερο στους γονείς τους και περισσότερο στους συνομηλίκους τους για πρότυπα. Αλλά συνεχίστε να παρέχετε καθοδήγηση, ενθάρρυνση και κατάλληλη πειθαρχία, επιτρέποντας ταυτόχρονα στον έφηβο σας να κερδίσει περισσότερη ανεξαρτησία. Και αδράξτε κάθε διαθέσιμη στιγμή για να κάνετε μια σύνδεση!

 

Δείξτε ότι η αγάπη σας είναι άνευ όρων

Ως γονείς, είστε υπεύθυνοι για τη διόρθωση και την καθοδήγηση των παιδιών σας. Αλλά το πώς εκφράζετε τη διορθωτική καθοδήγησή σας κάνει όλη τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το παιδί την αντιλαμβάνεται. Όταν πρέπει να αντιμετωπίσετε το παιδί σας, αποφύγετε να κατηγορείτε, να ασκήσετε κριτική ή να βρείτε λάθη, τα οποία υπονομεύουν την αυτοεκτίμηση και μπορούν να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να φροντίζετε και να ενθαρρύνετε, ακόμη και όταν πειθαρχείτε τα παιδιά σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι παρόλο που θέλετε και περιμένετε να κάνουν κάτι καλύτερα την επόμενη φορά, η αγάπη σας είναι ανεξάρτητη από τη συμπεριφορά τους. Συνεχίζετε να τα αγαπάτε, τη συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν αγαπάτε.

 

Γνωρίστε τις δικές σας ανάγκες και περιορισμούς ως γονέας

Αντιμετωπίστε το – είστε ατελείς γονείς – απλούστατα επειδή δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς. Έχετε δυνατά και αδύνατα σημεία ως αρχηγός οικογένειας Αναγνωρίστε τις ικανότητές σας. Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σας, τον σύζυγό σας και τα παιδιά σας. Δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις – να συγχωρείτε τον εαυτό σας.

Και προσπαθήστε να κάνετε τη γονική μέριμνα μια διαχειρίσιμη δουλειά. Επικεντρωθείτε στους τομείς που χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή αντί να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τα πάντα ταυτόχρονα. Παραδεχτείτε το όταν έχετε εξαντληθεί. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που θα σας κάνουν ευτυχισμένους ως άτομο (ή ως ζευγάρι).

Η εστίαση στις ανάγκες σας δεν σας κάνει εγωιστές. Απλώς σημαίνει ότι νοιάζεστε για τη δική σας ευημερία, η οποία είναι μια άλλη σημαντική αξία για το μοντέλο για τα παιδιά σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top