Now Reading
Είναι τα 8 η πιο δύσκολη ηλικία για γονείς; Να τι λένε οι ειδικοί

Είναι τα 8 η πιο δύσκολη ηλικία για γονείς; Να τι λένε οι ειδικοί

Στις μέρες μας η προεφηβεία μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη από την εφηβεία που ακολουθεί, δείτε πώς να προετοιμαστείτε

Νιώθετε ότι το 8χρονο παιδί σας παίζει με κούκλες το ένα δευτερόλεπτο και σας αντιμιλάει ακριβώς το επόμενο; Μπορεί να μην αισθάνεστε υπέροχα, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό. Ενώ οι γονείς προετοιμάζονται διανοητικά για την ηλικία των 2 ετών ή φοβούνται κρυφά στην ιδέα να γίνει έφηβος το γλυκό μωρό τους, η ανατροφή ενός παιδιού 8 ετών μπορεί να είναι η πιο δύσκολη ηλικία για να γίνει γονιός επειδή μπορεί να εκπλήσσει το γεγονός ότι τα πράγματα δεν είναι η ομαλή πορεία μεταξύ του νηπιαγωγείου και της πρώιμης εφηβείας.

Φυσικά, η προσωπικότητα, η ιδιοσυγκρασία και το περιβάλλον του παιδιού παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά πολλά συμβαίνουν αναπτυξιακά στον εγκέφαλο και το σώμα που αναπτύσσεται στις ηλικίες των 8 ή 9 ετών που συμβάλλουν σε αυτή τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την ηλικία. Παρόλο που τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι λιγότερο απαιτητικά σωματικά από τα μικρά παιδιά, οι κοινωνικές και συναισθηματικές προκλήσεις τους μπορεί να είναι περίπλοκες και δύσκολο να τις παρατηρήσουν οι γονείς. Τώρα αντιμετωπίζετε μεγαλύτερα ζητήματα όπως η γνωστική ανάπτυξη και η κατανόηση των κοινωνικών κανόνων.

Μια πιο προσεκτική ματιά στο 8χρονο παιδί σας που αλλάζει

Τι συμβαίνει αναπτυξιακά στα παιδιά σε αυτή την ηλικία; Ο κόσμος ανοίγει και το παιδί σας ετοιμάζεται να βγει έξω και να εξερευνήσει την ανεξαρτησία του. Τα πρώτα χρόνια της σχολικής ηλικίας [συγκεκριμένα οι ηλικίες 8 και 9 ετών] σηματοδοτούν μια ώθηση ανάπτυξης τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, και ιδιαίτερα συναισθηματικά. Αυτή η άνοδος ανάπτυξης την καθιστά δύσκολη περίοδο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς τους.

Τα 8χρονα παιδιά κάνουν μεγάλα γνωστικά άλματα καθώς αναπτύσσουν πιο προηγμένες δεξιότητες γλώσσας, μαθηματικών και γραφής. Εργάζονται για την κατανόηση της αιτίας και του αποτελέσματος και του πώς λειτουργούν τα πράγματα, αρχίζουν επίσης να αναπτύσσονται μέσα τους τα ήθη και οι αξίες. Ταυτόχρονα, οι κινητικές δεξιότητες προχωρούν και, παρόλο που δεν διανύουν απαραίτητα την εφηβεία (αν και μπορεί να συμβεί νωρίς), αποκτούν μεγαλύτερη συνείδηση ​​του αναπτυσσόμενου σώματός τους.

Το τρίτο κομμάτι, η συναισθηματική ανάπτυξη, σημαίνει ότι τα παιδιά πειραματίζονται με την ανεξαρτησία και μαθαίνουν ποια είναι. Βιώνουν μια αυξανόμενη επιθυμία να ανήκουν σε μια ομάδα και να βρουν τη θέση τους στην κοινωνική τάξη, είτε στο σχολείο, είτε στην εκκλησία είτε στον αθλητισμό. Για αυτόν τον λόγο, ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πιο οδυνηρός.

Με άλλα λόγια, τα παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών περιηγούνται στον κόσμο με εντελώς νέους τρόπους, πιέζοντας τους γονείς τους καθώς διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Πολλοί αναφέρουν αυξημένο πείσμα ή δυσαρέσκεια. Καθώς πειραματίζονται με την αυτονομία, μπορείτε να περιμένετε από το παιδί σας να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, απαιτητικό και πιο δύσκολο.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να πλοηγηθείτε ως γονείς σε ένα παιδί 8 ετών

Μερικές φορές, το να γνωρίζεις ότι μια φάση είναι φυσιολογική και τελικά θα περάσει, μπορεί να μειώσει το άγχος. Υπάρχουν όμως στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν να κυλήσει αυτή η φάση λίγο πιο ομαλά.

Υπομονή και πάλι υπομονή

Το πρώτο βήμα; Υπομονή. Μπορεί να χρειαστούν μερικές βαθιές αναπνοές, αλλά η κατανόηση ότι το παιδί σας βρίσκεται στη μέση μιας αναπτυξιακής μετάβασης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ανταποκριθείτε αντί να αντιδράσετε. Είναι δύσκολο να είσαι ένα παιδί 8 ή 9 ετών που θέλει να γίνει μεγάλος από τη μία πλευρά και χρειάζεται μια αγκαλιά ταυτόχρονα. Ίσως χρειαστεί να επιστρέψετε στην εργαλειοθήκη που χρησιμοποιήσατε με το μικρό παιδί σας, συμπονώντας τα μεγάλα συναισθήματα και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του παιδιού σας που απαιτούν λίγη επιπλέον αγάπη.

Δείτε Επίσης

Περιορίστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ιδανικά για την ψυχική υγεία των παιδιών, επιπλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί ακόμη και να επηρεάσουν την εμφάνιση της εφηβείας νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει τη ζωή ενός παιδιού 8 και 9 ετών πιο περίπλοκη και, τελικά, πιο δύσκολη, είναι να μεγαλώνει σε έναν κόσμο με ισχυρότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάχυτη πολιτιστική επιρροή. Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά 8 ή 9 ετών να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συνομηλίκους τους και τα κοινωνικά τους πρότυπα σε αυτή την ευάλωτη ηλικία. Παραλείψτε ιδανικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή έχετε συμφωνημένες οδηγίες και ανοίξτε συζητήσεις σχετικά με το τι βλέπει το παιδί σας στο διαδίκτυο.

Σωστή καθοδήγηση

Είναι απαραίτητο να καθοδηγείτε το παιδί σας, ώστε να μάθει να λύνει προβλήματα και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα γρήγορα εξελισσόμενα συναισθήματά του, μια κρίσιμη δεξιότητα που θα το χρησιμεύσει καλά για τη ζωή του.

Συνεργαστείτε με τα παιδιά σας για να δημιουργήσετε οικιακές ευθύνες κατάλληλες για την ηλικία τους. Ταυτόχρονα, μπορείτε να ενισχύσετε την ανεξαρτησία τους αφήνοντάς τα να προσπαθήσουν να επιλέξουν τα δικά τους ρούχα ή επιτρέποντάς τα να περνούν περισσότερο χρόνο με φίλους εκτός σχολείου. Αυτό δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη νέα επιθυμία τους για ατομικότητα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Θυμηθείτε ότι το παιδί σας εξακολουθεί να σας χρειάζεται ακόμα κι αν σας απωθήσει.

Το παιδί σας χρειάζεται υποστήριξη και όρια, ακόμα κι όταν κάνει ό,τι μπορεί για να τα αποτρέψει. Είναι δύσκολο να είσαι παιδί σε αυτό το στάδιο με τον ίδιο τρόπο που είναι δύσκολο να είσαι γονιός του. Επιπλέον, καθώς εργάζεστε για την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη σε αυτήν την ηλικία, θα δημιουργήσετε μια σταθερή βάση για τη σχέση σας καθώς προχωράτε στα 12 και εφηβικά χρόνια (και μετά).

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top