Now Reading
Οι εφιάλτες του μικρού μου: Η εξομολόγηση μιας μαμάς για το πώς κατάφερε να τον ηρεμήσει

Οι εφιάλτες του μικρού μου: Η εξομολόγηση μιας μαμάς για το πώς κατάφερε να τον ηρεμήσει

Δείτε πώς μπορείτε να ηρεμήσετε ένα μικρό παιδί με εφιάλτες

Είναι 2:00 π.μ., και για άλλη μια φορά, βρίσκομαι να μπαίνω στις μύτες των ποδιών στο δωμάτιο του μικρού μου, με καλούν τα κλάματα του. Την περασμένη εβδομάδα, ξυπνούσε από αυτό που φαίνεται να είναι ο ίδιος εφιάλτης, το προσωπάκι του τσακιζόταν από φόβο και οι μικροσκοπικές του γροθιές έσφιγγαν την αγαπημένη του κουβέρτα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο απαλά ερευνώ, δεν θέλει να μιλήσει για αυτό. Ως μαμά, βλέποντάς τον να στενοχωριέται ραγίζει η καρδιά μου και βρίσκομαι να σκέφτομαι τον καλύτερο τρόπο για να τον ηρεμήσω και να τον βοηθήσω να κοιμηθεί ξανά ήσυχος.

Η πλοήγηση στο βασίλειο των εφιαλτών των νηπίων είναι νέα περιοχή για μένα και ομολογώ ότι ήταν δύσκολο να βρω τη σωστή προσέγγιση. Αλλά μέσω δοκιμής και λάθους, ανακάλυψα μερικές στρατηγικές που φαίνεται να τον βοηθούν και να καταφέρνουν να τον παρηγορήσουν όταν χτυπούν ξανά αυτοί οι νυχτερινοί τρόμοι.

Δημιουργία ασφαλούς χώρου

Πρώτα και κύρια, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι η παρουσία μου μπορεί να είναι η μεγαλύτερη παρηγοριά για εκείνον. Ακόμα κι αν δεν θέλει να μιλήσει για τον εφιάλτη, απλώς το να είμαι εκεί, να προσφέρει μια ήσυχη και καθησυχαστική παρουσία, μπορεί να τον βοηθήσει να ηρεμήσει.

Κάνοντας το δωμάτιό του να αισθάνεται ασφαλές:

Πρόσθεσα ένα απαλό νυχτερινό φως που δίνει απαλές, καταπραϋντικές λάμψεις που διώχνουν τις σκιές της νύχτας.

Διαλέξαμε μαζί μερικά ειδικά αξεσουάρ πριν τον ύπνο, όπως το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι και μια ζεστή κουβέρτα, μετατρέποντάς τα σε κηδεμόνες του τη νύχτα.

Καθιέρωση ρουτίνας πριν τον ύπνο

Είχαμε ήδη μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, αλλά διαπίστωσα ότι η προσαρμογή της ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες ηρεμιστικές δραστηριότητες έχει κάνει τη διαφορά. Τώρα, συμπεριλαμβάνουμε μερικές επιπλέον αγκαλιές κατά τη διάρκεια της ιστορίας και μερικές ήσυχες στιγμές ενώ αποκοιμιέται.

Οι καταπραϋντικές αλλαγές μας:

Απαλή αφήγηση: Έχω αρχίσει να ενσωματώνω ήπια αφήγηση που τελειώνει με ήρεμες νότες, αποφεύγοντας οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ανήσυχες σκέψεις.

Νανουρίσματα και μουσική: Το να παίζει απαλά νανουρίσματα ή ήχους της φύσης βοηθά να πλαισιώσει το μυαλό του για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Προσφέροντας σιγουριά χωρίς πίεση

Είναι δελεαστικό να τον ενθαρρύνω να μιλήσει για τους εφιάλτες του, αλλά υπενθυμίζω στον εαυτό μου να τον αφήσω να επιλέξει το πότε θα νιώσει έτοιμος. Αν μοιράζεται, ακούω ήσυχα, αλλά τα περισσότερα βράδια, η σιωπή του μου λέει ότι δεν είναι έτοιμος, και αυτό είναι απολύτως εντάξει.

Τι μαθαίνω:

Αποφύγετε να πιέσετε για λεπτομέρειες. Αρχικά ήθελα να μάθω περισσότερα για να μπορέσω να διορθώσω τα πράγματα, αλλά έμαθα ότι το να του δίνω χώρο ενώ του προσφέρω ευγενικές προτροπές όπως: «Είναι εντάξει να πεις στη μαμά οτιδήποτε, όποτε είσαι έτοιμος», είναι πιο αποτελεσματικό.

Δείτε Επίσης

Επιβεβαίωση και άνεση: Το να τον διαβεβαιώσουμε ότι είναι ασφαλής, τα όνειρά του δεν είναι αληθινά και να τονίσουμε πόσο αγαπητός είναι ήταν παρήγορο και για τους δυο μας.

Η κατανόηση ότι το φαινόμενο των εφιάλτων είναι φυσιολογικό

Κάθε φορά που συμβαίνει, υπενθυμίζω στον εαυτό μου: οι εφιάλτες είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ενηλικίωσης. Ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τόσες πολλές νέες εμπειρίες, εικόνες και ιστορίες, και μερικές φορές επιστρέφουν για να τον τρομάξουν στα όνειρά του.

Βοηθώντας τον εαυτό μου να τον βοηθήσω

Εκπαιδεύοντας τον εαυτό μου: Μαθαίνω περισσότερα για τα στάδια ανάπτυξης των κύκλων ύπνου και των εφιαλτών των νηπίων, κάτι που με βοηθά να προσεγγίζω αυτές τις νύχτες με περισσότερη κατανόηση και υπομονή.

Έλεγχος προοπτικής: Το να μιλάω με άλλους γονείς και να ακούω ιστορίες «ω, ήμασταν εκεί» με βοηθά να νιώθω λιγότερο μόνος και πιο καθησυχασμένος ότι αυτό είναι απλώς μια φάση.

Προετοιμασία για το απροσδόκητο

Τώρα, όταν ακούω αυτές τις κραυγές τη νύχτα, νιώθω λίγο λιγότερο ανήμπορος. Κάθε βράδυ, σκορπίζω λίγη σκόνη υπερήρωα (ή σπρέι λεβάντας) για να τον βοηθήσω να κατακτήσει τον κόσμο των ονείρων και να κρατήσει την κάπα της μαμάς μου υπερήρωα σε κατάσταση αναμονής για όποτε χρειαστεί.

Σε οποιονδήποτε γονέα περνάει αυτό – εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Γεμίστε το δωμάτιο με αγάπη και ζεστασιά, ακόμα κι αν οι απαντήσεις δεν έρχονται αμέσως. Είμαστε μαζί σε αυτό και κάθε γαλήνια νύχτα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να ξεπεράσουμε αυτούς τους ενοχλητικούς νυχτερινούς απρόσκλητους επισκέπτες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top