Γιατί τα παιδιά των Γάλλων τρώνε, κοιμούνται και συμπεριφέρονται καλύτερα;
Αυτή την υπόθεση υποστηρίζει ένα καινούριο βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ δίνοντας στους γονείς συμβουλές ανατροφής αλά… γαλλικά.
Μια Αμερικανίδα στο Παρίσι, η Pamela Druckerman, στη διάρκεια των χρόνων που έζησε εκεί παρατήρησε ότι τα Γαλλάκια συμπεριφέρονται πιο ευγενικά από τα Αμερικανάκια, είναι πιο ανεξάρτητα και πιο πρόθυμα να φάνε τροφές που δεν περιέχουν ζάχαρη. Στο μεταξύ, με έναν… παράξενο τρόπο, σύμφωνα πάντα με την Druckerman, οι Γάλλοι γονείς έχουν πιο πλούσια κοινωνική ζωή, κοιμούνται καλύτερα και απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο από τους Αμερικανούς.
Τις παρατηρήσεις της από τη ζωή της στη Γαλλία η Druckerman τις συγκέντρωσε σε ένα καινούριο βιβλίο με τίτλο «Bringing Up Bébé: One American Woman Discovers The Wisdom Of French Parenting» («Μεγαλώνοντας ένα μπεμπέ: Μια Αμερικανίδα ανακαλύπτει τη σοφία του γαλλικού τρόπου ανατροφής των παιδιών»), που έχει προκαλέσει αίσθηση στην Αμερική. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα βασικά σημεία της θεωρίας της και τις συμβουλές που δίνει για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας αλά γαλλικά.
Οι Γάλλοι γονείς επικοινωνούν καλύτερα με τα μωρά τους
Πιστεύουν ότι τα μωρά καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα ίσως νομίζουμε και τα αντιμετωπίζουν ως λογικά όντα. Τι συμβουλεύει η συγγραφέας;
-Να παρακολουθήσουμε προσεκτικά και για μεγάλες χρονικές περιόδους τις αντιδράσεις του μωρού μας ώστε να μάθουμε να τις «διαβάζουμε» και να αναπτύξουμε μια μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντί τους, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες του.
-Να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στο μωρό μας γιατί ακόμα και από τους πρώτους μήνες της ζωής του λειτουργούμε για αυτό ως πρότυπα. Να μη διστάσουμε να λέμε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο μωρό μας. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η διδασκαλία των βασικών κανόνων ευγενείας ξεκινάει κυριολεκτικά από κούνια.
Τα μωρά των Γάλλων κοιμούνται καλύτερα
Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό για ένα μωρό να ξυπνήσει για μερικά δευτερόλεπτα, αφού έχει ολοκληρώσει ένα στάδιο του ύπνου του, να κλάψει και να ξανακοιμηθεί χωρίς τη βοήθειά τους. Έτσι, δεν σπεύδουν αμέσως στην κούνια με τον πρώτο λυγμό, με κίνδυνο να το ξυπνήσουν για τα καλά και να το φέρουν σε υπερένταση. Τι μπορούμε να κρατήσουμε από αυτό, σύμφωνα με το βιβλίο;
-Να ακολουθήσουμε τον κανόνα της «παύσης»: Μόλις ακούσουμε το πρώτο κλάμα, να περιμένουμε να περάσουν λίγα λεπτά και μετά να πάμε στο κρεβάτι του παιδιού μας. Έτσι, του δίνουμε το περιθώριο να ξανακοιμηθεί χωρίς τη βοήθειά μας, αν δεν έχει ξυπνήσει για τα καλά.
-Να αφήσουμε τα παντζούρια ανοιχτά, για να μάθει το παιδί να ξεχωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας και το νυχτερινό ύπνο, όταν κοιμάται πιο βαθιά.
-Να μιλήσουμε στο παιδί μας για τη σημασία του νυχτερινού ύπνου λέγοντάς του ότι είμαστε σίγουροι πως μπορεί να μάθει να κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα.
Τα παιδιά των Γάλλων τρώνε πιο υγιεινά
Οι Γάλλοι δίνουν στα παιδιά τους ό,τι τρώνε και οι ίδιοι και το ίδιο συμβαίνει και στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Παράλληλα, ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, με τρία κυρίως γεύματα και ένα απογευματινό σνακ. Τα Γαλλάκια δεν έχουν διαρκώς γύρω τους γλυκά και junk food, οπότε δεν τα επιζητούν. Το αποτέλεσμα; Είναι υγιή, έχουν κανονικό βάρος και δεν αντιμετωπίζουν τα λαχανικά σαν να είναι οι εχθροί τους. Τι προτείνει η Druckerman να κάνουμε εμείς:
-Μόλις το παιδί μας είναι έτοιμο για στερεές τροφές, να το βάλουμε στα λαχανικά αντί για τις κρέμες δημητριακών, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου. Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι οι βάσεις της σωστής διατροφής μπαίνουν από την αρχή.
-Να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα της διατροφής του παιδιού μας σύμφωνα με το πρόγραμμα της οικογένειάς μας και να το κρατήσουμε όσο γίνεται πιο σταθερό.
-Να καθιερώσουμε μόνο ένα σνακ: το απογευματινό. Έτσι το παιδί θα μάθει να κάνει υπομονή, θα καλλιεργήσει αυτοέλεγχο και θα πεινάει πραγματικά την ώρα του γεύματος, καθώς δεν θα μεσολαβούν διάφορα «τσιμπολογήματα».
-Να σερβίρουμε πρώτα τα λαχανικά, όταν το παιδί μας πεινάει περισσότερο, προσθέτοντας στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά ενός μενού.
-Να μην πιέζουμε το παιδί μας να αδειάσει το πιάτο του αν κάτι δεν του αρέσει, αλλά να το παρακινούμε να δοκιμάσει ό,τι υπάρχει στο τραπέζι. Αν απορρίψει σε πρώτη φάση μια τροφή, να δοκιμάσουμε, την επόμενη φορά, να του τη δώσουμε μαγειρεμένη διαφορετικά (π.χ. το αυγό αντί για σφιχτό σε αυγολέμονο).
–Να μιλήσουμε στο παιδί μας για συγκεκριμένες γεύσεις και υφές και για διάφορες τροφές. Θα καταλάβουμε καλύτερα γιατί του αρέσει ή δεν του αρέσει κάτι και θα καλλιεργήσουμε την περιέργειά του για ένα μεγαλύτερο εύρος φαγητών.
-Να μην το βασανίζουμε προσπαθώντας να το ταΐσουμε για ώρες. Τα γαλλικά γεύματα είναι ήρεμα, χωρίς στρες, και δεν διαρκούν πάνω από είκοσι λεπτά.
Τα παιδιά των Γάλλων έχουν καλή συμπεριφορά
Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την υπομονή, ώστε να μην απαιτούν πάντα την άμεση ικανοποίηση αλλά να περιμένουν όσο χρειαστεί και να μάθουν να σέβονται τις ανάγκες και επιθυμίες των άλλων. Τι προτείνει η συγγραφέας;
-Να μην παρατάμε πάντα στη μέση ό,τι κάνουμε για να ικανοποιήσουμε αμέσως κάθε «ανάγκη» του παιδιού μας. Να του εξηγούμε με ηρεμία ότι πρώτα θα τελειώσουμε με το μαγείρεμα/θα στείλουμε ένα email/θα βουρτσίσουμε τα δόντια μας και μετά θα θαυμάσουμε με την ησυχία μας τη ζωγραφιά που έχει φτιάξει.
-Να μην επιτρέπουμε στο παιδί μας να μας διακόπτει, αλλά να μην το διακόπτουμε και εμείς. Να του λέμε ότι θα το ακούσουμε σε δύο/τρία/πέντε λεπτά, αλλά να είμαστε συνεπείς σε αυτή την υπόσχεση.
-Να μην κατεβάζουμε τον πήχυ των προσδοκιών μας όσον αφορά τον αυτοέλεγχο του παιδιού μας. Να του διδάσκουμε πώς μπορεί να πάρει το αγαπημένο του παιχνίδι χωρίς να… κατεδαφίσει ολόκληρο το δωμάτιό του και να του τονίζουμε πως είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να καταφέρει.
Τα αρνητικά της γαλλικής ανατροφής;
Σύμφωνα πάντα με την Druckerman, οι Γαλλίδες μητέρες επιφορτίζονται με 89% περισσότερη δουλειά στο σπίτι από τους μπαμπάδες. Επιπλέον, καθώς είναι χαλαρές με το θέμα του θηλασμού, η Γαλλία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά θηλασμού στο δυτικό κόσμο. Όμως κανένας δεν αμφισβητεί τα οφέλη του μητρικού γάλακτος έναντι της φόρμουλας και καλό είναι να προσπαθήσουμε να θηλάσουμε το μωρό μας τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.