Now Reading
Μια μαμά εξομολογείται με χιούμορ «τον τρόμο της» για το πρώτο κουδούνι;

Μια μαμά εξομολογείται με χιούμορ «τον τρόμο της» για το πρώτο κουδούνι;

Γιατί κάθε επιστροφή στη σχολική πραγματικότητα των παιδιών μου μού θυμίζει όλα τα άγχη των δικών μου σχολικών χρόνων;

Αχ, η πρώτη μέρα μιας νέας σχολικής χρονιάς—γεμάτη με φρέσκες ελπίδες, ακονισμένα μολύβια και, αν είστε σαν εμένα, μια δόση παρατεταμένης παιδικής ανησυχίας. Ενώ τα παιδιά μου είναι απασχολημένα να ετοιμάζουν τα σακίδια τους με γυαλιστερές νέες προμήθειες, βρίσκω τον εαυτό μου να ξεπακετάρει μια βαλίτσα γεμάτη με τα δικά μου απωθημένα από το σχολείο. Λες και το θέαμα ενός σχολικού λεωφορείου με στέλνει σε ένα νοσταλγικό ταξίδι κατευθείαν πίσω στις δύσκολες μέρες της σχολικής μου φωτογραφίας, με τιράντες και αυτό το λυπηρό χτένισμα. Αλλά αντί να αφήσω αυτά τα άγχη να με κυριεύσουν και να τα περνάω κατά λάθος στα παιδιά μου, να πώς σκοπεύω να τα αντιμετωπίσω με λίγο χιούμορ και ενσυναίσθηση.

Αναδρομές στις μέρες του σχολείου μου

Το βράδυ πριν από την πρώτη σχολική μέρα κάθε χρόνο, με επισκέπτονται τα Ghosts of School Years Past. Θυμάστε όταν νομίζατε ότι τα ψηλά αθλητικά παπούτσια ήταν η επιτομή του cool; Ή όταν προφέρατε λανθασμένα μια λέξη κατά τη διάρκεια αυτής της προφορικής εξέτασης που σας κόβει τα γόνατα; Λοιπόν, αυτές οι στιγμές είναι χαραγμένες στη μνήμη μου σαν ένα αδυσώπητο highlight.

Γιατί αυτά τα άγχη επανεμφανίζονται;

Αυτές οι αναμνήσεις σέρνονται επειδή ξεκινώντας το σχολείο πάντα ένιωθα σαν να ξεκινούσαμε μια νέα περιπέτεια—συναρπαστική αλλά και με το άγνωστο. Θα μπορούσα να βρω την τάξη μου; Με ποιον θα καθόμουν στο θρανίο; Θα ανακάλυπτε ο δάσκαλος ότι δεν τελείωσα την ανάγνωση του του βιβλίου που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι;

Σπάζοντας τον κύκλο

Όσο κι αν αυτές οι αναμνήσεις με κάνουν να θέλω να κάνω ασκήσεις αναπνοής σε μια χάρτινη σακούλα, είμαι αποφασισμένη να μην μεταφέρω την ανησυχία μου στα παιδιά μου. Να τι σκοπεύω να κάνω για να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και να τους αφήσω να αντιμετωπίσουν τη σχολική χρονιά με την αυτοπεποίθηση κάποιου που δεν φόρεσε ποτέ κατά λάθος αταίριαστα παπούτσια — ή τουλάχιστον δεν τον ενδιαφέρει αν το κάνει.

Στρατηγικές με όπλο το χιούμορ

Φορώντας τη στολή του σούπερ-γονιού

Κάθε πρωί, θα υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είμαι βασικά ένας υπερήρωας γονέας. Σίγουρα, αντί για κάπα, έχω ένα λεκέ από καφέ στην μπλούζα μου, αλλά η υπερδύναμή μου κάνει τα παιδιά μου να νιώθουν ότι μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο. Αν η Beyoncé μπορεί να φορέσει γόβες έξι ιντσών και να αποδώσει άψογα, σίγουρα μπορώ να αντέξω να κάνω πρωινό και να τα συνοδεύσω έως το σχολείο.

Ας γελάσουμε παρέα

Σκοπεύω να πω στα παιδιά μου για τη διαβόητη ορθογραφική μου γκάφα αντί για εκείνα τα υπέροχα πράγματα που δεν έκανα τέλεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα δουν ότι όλοι κάνουν λάθη και θα έχουν κάτι να γελάσουν (και να αναφέρουν στα δείπνα με τη γιαγιά).

Πάρτε βαθιές ανάσες και διασκεδάστε το

Όταν νιώσω το τέρας του άγχους να σέρνεται, θα διοχετεύσω την εσωτερική μου βασίλισσα του χορού και θα βάλω μια μελωδία. Ο χορός σαν να μην βλέπει κανείς (επειδή κανείς δεν είναι σπίτι, εκτός ίσως από τον σκύλο) μου ανεβάζει αμέσως τη διάθεση και, ας το παραδεχτούμε, διασκεδάζει και τα παιδιά.

Κρατήστε ένα μυστικό περιοδικό των θριάμβων

Αντί να επικεντρώνομαι στις ανησυχίες, θα ξεκινήσω ένα ημερολόγιο που θα απαριθμεί όλες τις μικρές νίκες κάθε μέρα – όπως το να επιβιώσω από την ομαδική συνομιλία των γονιών των συμμαθητών τους ή να μην χυθεί καφές κατά τη διάρκεια του πρωινού χάους. Αυτό μου θα με επαναφέρει στη θετικότητα του τώρα και όχι τις αξέχαστες αγχωτικές στιγμές του παρελθόντος.

Αγκαλιάστε την ατέλεια

Θα αποδεχτώ το γεγονός ότι μπορεί να μπερδεύω ημερομηνίες ή να ξεχνάω ένα βάζω υπογραφή στα έγγραφα του σχολείου μία στο τόσο. Δεν πειράζει, γιατί διαμορφώνω στα παιδιά μου ότι κανείς δεν είναι τέλειος και έχει να κάνει περισσότερο με το ταξίδι παρά να τρώω ένα τέλειο γεύμα κάθε μέρα.

Βλέποντας τα θετικά

Η αλλαγή της αφήγησης και η εστίαση σε αυτά τα θετικά βήματα θα βοηθήσει να διασφαλίσω ότι οι παλιές μου σχολικές ανησυχίες δεν θολώνουν το λαμπρό μέλλον των παιδιών μου. Μπορούν να περπατούν σε κάθε νέα σχολική χρονιά με το κεφάλι ψηλά και την καρδιά τους δυνατή, έτοιμη να μάθουν, να κάνουν φίλους και να δημιουργήσουν αναμνήσεις (ακόμα και αν, στην πραγματικότητα, περιλαμβάνουν γιγάντια, ενοχλητικά σιδεράκια). Με λίγο χιούμορ και πολλή αγάπη, θα κάνουμε αυτή τη σχολική χρονιά την καλύτερη μέχρι τώρα — σαν πάρτι.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top