Οι γονείς που κάνουν αυτά τα 5 πράγματα μεγαλώνουν παιδιά που είναι πιο ανθεκτικά από τα περισσότερα - Childit
Now Reading
Οι γονείς που κάνουν αυτά τα 5 πράγματα μεγαλώνουν παιδιά που είναι πιο ανθεκτικά από τα περισσότερα

Οι γονείς που κάνουν αυτά τα 5 πράγματα μεγαλώνουν παιδιά που είναι πιο ανθεκτικά από τα περισσότερα

«Αφήστε τα να μάθουν από την αποτυχία», τονίζουν οι ειδικοί

Η λίστα με τα άγχη που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι ατελείωτη: Πώς τα πάνε  στο σχολείο; Έχουν αρκετούς φίλους; Μαθαίνουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να γίνουν ένας καλά προσαρμοσμένοι ενήλικες;

Υπάρχει μια ποιότητα που μπορούν να καλλιεργήσουν οι γονείς που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν οποιαδήποτε κοινωνική, συναισθηματική ή διανοητική πρόκληση: η ανθεκτικότητα.

Τα ανθεκτικά παιδιά είναι καλύτερα σε θέση να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, να αναπηδούν από την αποτυχία και να συγχωρούν τον εαυτό τους για λάθη. Οι γονείς που μεγαλώνουν τα πιο ανθεκτικά παιδιά δεν εξαλείφουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Αντίθετα, διδάσκουν στα παιδιά τους πώς να τα αντιμετωπίζουν.

Εδώ είναι πέντε πράγματα που κάνουν οι γονείς με ανθεκτικά παιδιά:

1. Αφήνουν το παιδί τους να αποτύχει

Μερικοί γονείς περιορίζουν τις εμπειρίες που πιστεύουν ότι θα είναι δυσάρεστες για τα παιδιά τους. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη.

Η δουλειά ενός γονέα είναι να προστατεύει τα παιδιά τους και να τα αφήνει να μάθουν από την αποτυχία. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους προετοιμάζεις το παιδί σου για τις δυσκολίες είναι να το αφήνεις περιστασιακά να πέφτει και να σηκώνεται ξανά.

2. Αφήνουν το παιδί τους να ανησυχεί

Όταν το παιδί σας έρχεται σε εσάς με ένα πρόβλημα, είναι δελεαστικό να του πείτε: «Ω, μην ανησυχείς για αυτό».

Αλλά το να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις το άγχος και την ανησυχία είναι ένα βασικό μέρος ή η ανθεκτικότητα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για «συνεδρίες ανησυχίας».

Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά και ζητήστε από το παιδί σας να ανησυχεί για κάθε πτυχή της ανησυχίας του. Μπορεί ακόμη και να γράψει όλες τις πτυχές τους άγχους του. Στη συνέχεια, μόλις τελειώσει η περίοδος, ζητήστε του να απαλλαγεί από τις ανησυχίες και να μην τις σκέφτεται άλλο.

3. Βοηθούν το παιδί τους να σκεφτεί το χειρότερο σενάριο — και το καλύτερο

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την ανησυχία του είναι να του ζητήσετε να παρουσιάσει το χειρότερο και καλύτερο σενάριο για το τι θα μπορούσε να συμβεί.

Αυτό τα βοηθά να αισθάνονται πιο ασφαλείς γιατί συνειδητοποιούν ότι το χειρότερο φανταζόμενο αποτέλεσμα δεν είναι τόσο κακό όσο νόμιζαν. Το να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας ότι είναι ικανά να χειριστούν ακόμη και το χειρότερο σενάριο, τα βοηθά να καταλάβουν ότι τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Και, φυσικά, το να σκεφτούν το καλύτερο σενάριο τους δείχνει ότι είναι δυνατά θετικά αποτελέσματα.

Δείτε Επίσης

4. Εκτιμούν την προσωπική ανάπτυξη

Προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν πνευματική δύναμη και ανθεκτικότητα, είναι σημαντικό να υποτιμάτε την εξωτερική επικύρωση.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να μετρήσουν την απόδοσή τους σε σχέση με τις δικές τους προσδοκίες αντί να αναζητούν μια σφραγίδα έγκρισης από άλλους ανθρώπους. Αντί να προσδιορίζετε αν ανταποκρίνονται στα πρότυπα κάποιου άλλου, ενθαρρύνετέ τα να σκεφτούν: «Πετύχα σε αυτό που είχα σκοπό να κάνω;» και «Γίνομαι καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου;»».

5. Εστιάζουν στη διαδικασία, όχι στο αποτέλεσμα

Είναι αναπόφευκτο τα παιδιά να βιώσουν αναποδιές όταν προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους. Η υπερβολική εστίαση στο αποτέλεσμα των προσπαθειών τους μπορεί να τα αποθαρρύνει από το να ρισκάρουν και να αναπτυχθούν.

Το να δείχνετε υπερβολικό ζήλο για τα αποτελέσματα μπορεί να καταστρέψει την ψυχική δύναμη των παιδιών, επειδή τόσοι πολλοί παράγοντες εκτός από την προσπάθεια μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Αντίθετα, ρωτήστε τα τι έμαθαν στη διαδικασία ή αν διασκέδασαν. Αυτό μπορεί να ταβοηθήσει να δουν ότι υπάρχει αξία στο να δοκιμάζουν νέα πράγματα, ακόμα κι αν δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως έχουν προγραμματιστεί.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top